Osobni razvoj

BIBLIJSKI NAČINI ZA IZGRADNJU BOŽJE SLIKE O SEBI

Kako popraviti vlastitu sliku o sebi Kako popraviti vlastitu sliku o sebi? Odakle početi? Slijedi 12 biblijskih načina na koje ćemo izgraditi Božju sliku o sebi. Božju Riječ trebamo pustiti da uđe u naš duh i ondje je zasaditi, a ona će rasti i donositi plodove

Kako popraviti vlastitu sliku o sebi

Foto: Shutterstock

 1. Svakoga se dana sjeti čije si dijete i što ti Bog govori: „Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si, i ja te ljubim” (Iz 43,4). Ljubavlju vječnom ljubim te, zato ti sačuvah milost.” (Jr 31,3)
 2. Bez obzira u kakvoj se situaciji nalazio i kako god ti bilo teško, reci svakoga dana: „Sve mogu u Onome koji me jača” (Fil 31,3).
 3. Kada te obuzme strah, prizovi u pamet ove Božje riječi: „Jer nije nam Bog dao Duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora” (2 Tim 1,7) i: „Savršena ljubav izgoni strah” (1 Iv 4,18). „Gospodin mi je pomoćnik , ja ne strahujem. Tko mi što može?” (Heb 13,6)
 4. Svakodnevno iskazuj bližnjima dobrotu, ljubav, nježnost, suosjećanje i prijateljstvo jer što se više daješ, odnosno zasađuješ sjeme dobrote, to će žetva biti bolja: „Plod se pak pravednosti u miru sije onima koji tvore mir” (Jak 3,18).
 5. Razmisli o onome što ti ide od ruke, bez oholosti ili egoizma, a zatim zahvali Bogu na njegovoj pomoći da činiš djela na njegovu slavu. „Jedni druge poslužujte – svatko po primljenom daru – kao dobri upravitelji različitih Božjih milosti” (1 Pt 4,10).
 6. Kada te obuzme osjećaj manje vrijednosti, odbačenosti, krivnje, straha, neuspjeha, beznađa, bezvrijednosti, neopraštanja, posvijesti si da ti osjećaji dolaze od neprijatelja. Kao kršćani molimo da nam Bog oprosti i sami opraštamo drugima, stoga kao vjernik i ti možeš svezati Sotonu u Ime Isusovo. „Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu.” (Mt 18,8)
 7. Neka ti slavljenje Boga bude uvijek na ustima i u mislima. Kada slaviš Gospodina, pogled ti smjera prema Isusu, a ne gledaš na sebe (na to da ti ništa ne ide, da ne vrijediš…) „Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.” (1 Sol 5,16-18)
 8. Trudi se biti poput Krista. Postajući više nalik njemu, ljude oko sebe privlačimo njegovoj ljubavi, a na taj način i sâmi osjećamo da nekamo pripadamo i da vrijedimo. „Čovjek skrovita srca, neprolazne ljepote, blaga i smirena duha. To je pred Bogom dragocjeno.” (1 Pt 3,4)
 9. Pazi na svoj vanjski izgled vodeći računa da o tome da si uredan i čist. Svatko može lijepo izgledati i bez skupe odjeće. „Ta nitko nikada ne mrzi svoga tijela, nego ga hrani i njeguje kao i Krist Crkvu.” (Ef 5,29-30) Bog također kaže: „Operi opačinu sa srca svoga” (Jr 4,14). „Tko će naći ženu vrsnu? Više vrijedi ona nego biserje… Sâma sebi šije odjeću.” (Izr 31,10.22)
 10. Predano radi svoj posao (učitelja, kućanice, majke, studenta, medicinskog djelatnika, odvjetnika, tajnice, rukovoditelja…) Dobro je imati hobi i držati do redovite tjelovježbe, ali uvijek treba biti usmjeren na Krista jer njegova riječ kaže: „Mirno je srce život tijelu” (Iz 14,30). Svakodnevno molite za mir duše.
 11. Ne dopusti da ljubomora, natjecanje i uspoređivanje s drugima zavlada tvojim životom ili ga čak uništi. „Nije to mudrost koja odozgor silazi, nego zemaljska, ljudska, đavolska. Ta gdje je zavist i svadljivost, ondje je nered i svako zlo djelo.” (Jak 3,15-16) „Ne hlepimo za taštom slavom! Ne izazivajmo jedni druge, ne zaviđajmo jedni drugima.” (Gal 5,26) „…u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe.” (Fil 2,3)
 12. Nekima je od nas potrebna stručna pomoć i/ili dubinska molitva za unutarnje ozdravljenje. U Izrekama 11,14 čitamo: „Gdje vodstva nema narod propada, jer spasenje je u mnogim savjetnicima”.

Postoje ljudi koji iz djetinjstva nose bolna iskustva. Možda neki od vas trenutno žive u obitelji punoj nasilja i/ili alkoholizma (…) Možda među vama ima žrtava silovanja (…) Možda vam je srce puno boli, bijesa, osjećaja krivice i srama. Možda se svaki dan pitate: „Kako ću ja preživjeti u ovom svijetu? Kako da opet postanem plodonosna, emocionalno zdrava osoba? Kako oprostiti? (…)

U kakvoj se god životnoj situaciji nalazili, ako osjećate da vam je potrebna dugoročna profesionalna pomoć, potražite pomoć stručne osobe unutar kršćanske zajednice. Upamtite, Bog je onaj koji nas ozdravlja i izgrađuje dobru sliku o nama samima, i On od nas želi da prihvatimo taj dar.

Iz knjige Roberta DeGrandisa i Betty Tapscott „Ozdravljenje slike o sebi”.

Knjigu možete kupiti ovdje ili ju naručiti pozivom na broj telefona: 048/210-104, ili slanjem mejla na: [email protected]

Izdavač: „Osvrt d.o.o”, Zg.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh