Duhovnost

AUGUSTYN PELANOWSKI

Kako oprostiti onima koji su nas napustili i ostavili bez ljubavi

Pater Pelanowski: Jedino što nam može dati snage da oprostimo onima koji su nas napustili i ostavili bez ljubavi

Foto: Shutterstock


 

Kad su uhvatili Isusa u Maslinskom vrtu, jedan od učenika pobjegao je gol, ostavljajući plahtu (Mk 14, 52). Je li i sam bijeg već izdaja? Je li ostaviti nekoga bez obrane, nekoga komu se obećala vjernost, isto kao ostaviti ga bez plahte? Isus je ostao sam, a po uhićenju su ga razgolitili i bičevali. Prijatelji su kao košulja najbliža tijelu – kada nas izdaju, osjećamo se goli. Kada idemo putem proroka i Isusa, susreće nas teška IZDAJA, i to najčešće od najbližih, najvoljenijih, najdražih našemu srcu. Ostavljaju nas same – razotkrivajući naše tajne ili lažno nas osuđujući. Prorok Jeremija navijestio je o Isusu: „Jer su i braća tvoja i obitelj tvoja licemjerni prema tebi! I oni te iza leđa ocrnjuju na sva usta. Ne vjeruj im kad ti zbore umilno.“ (Jr 12, 6) Isus, koji je bio potpuno izdan i napušten, staje između nas i onih koji nas izdaju, izdanih i izdajica. Tek vidjevši njega ogoljena i izdana, imamo hrabrosti biti izdani od drugih. Tek vidjevši njega izdana i nevoljena možemo hrabro skupiti snage da oprostimo čak i onima koji su nas napustili, ostavljajući nas bez plahte ljubavi.

Nasilnim deranjem haljina legionari su otkrili istinu koja više ničime, nikakvom zavjesom, nikakvim pokrivalom nije bila pokrivena – istinu o ljubljenju nas iznad svega, potpunoj odanosti, do posljednje plahte. (…)

križni put 3d 768

Iz knjige patera Augustyna Pelanowskog „Križni put – razmatranja“ (iz X. postaje, „Isusa svlače“)”. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh

Želite li primati obavijesti?

Prijavite se na naš besplatni newsletter i svakog tjedna primajte najkorisnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu!

* obavezno polje

Portal Book.hr koristit će Vašu e-mail adresu isključivo za potrebe komuniciranja i prenošenja najzanimljivijih tekstova. Ako se slažete s tim, molimo Vas da to potvrdite klikom ovdje:Želite li primati obavijesti?

Prijavite se na naš besplatni newsletter i svakog tjedna primajte najkorisnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu!

* obavezno polje

Portal Book.hr koristit će Vašu e-mail adresu isključivo za potrebe komuniciranja i prenošenja najzanimljivijih tekstova. Ako se slažete s tim, molimo Vas da to potvrdite klikom ovdje: