Duhovnost

AUGUSTYN PELANOWSKI

Kako oprostiti onima koji su nas napustili i ostavili bez ljubavi Nije nam uvijek lako oprostiti. Zapravo bismo mogli reći da nam je to najčešće teško! Ali ni tu nas Bog nije ostavio da se sami mučimo

Pater Pelanowski: Jedino što nam može dati snage da oprostimo onima koji su nas napustili i ostavili bez ljubavi

Foto: Shutterstock


 

Kad su uhvatili Isusa u Maslinskom vrtu, jedan od učenika pobjegao je gol, ostavljajući plahtu (Mk 14, 52). Je li i sam bijeg već izdaja? Je li ostaviti nekoga bez obrane, nekoga komu se obećala vjernost, isto kao ostaviti ga bez plahte? Isus je ostao sam, a po uhićenju su ga razgolitili i bičevali. Prijatelji su kao košulja najbliža tijelu – kada nas izdaju, osjećamo se goli. Kada idemo putem proroka i Isusa, susreće nas teška IZDAJA, i to najčešće od najbližih, najvoljenijih, najdražih našemu srcu. Ostavljaju nas same – razotkrivajući naše tajne ili lažno nas osuđujući. Prorok Jeremija navijestio je o Isusu: „Jer su i braća tvoja i obitelj tvoja licemjerni prema tebi! I oni te iza leđa ocrnjuju na sva usta. Ne vjeruj im kad ti zbore umilno.“ (Jr 12, 6) Isus, koji je bio potpuno izdan i napušten, staje između nas i onih koji nas izdaju, izdanih i izdajica. Tek vidjevši njega ogoljena i izdana, imamo hrabrosti biti izdani od drugih. Tek vidjevši njega izdana i nevoljena možemo hrabro skupiti snage da oprostimo čak i onima koji su nas napustili, ostavljajući nas bez plahte ljubavi.

Nasilnim deranjem haljina legionari su otkrili istinu koja više ničime, nikakvom zavjesom, nikakvim pokrivalom nije bila pokrivena – istinu o ljubljenju nas iznad svega, potpunoj odanosti, do posljednje plahte. (…)

križni put 3d 768

Iz knjige patera Augustyna Pelanowskog „Križni put – razmatranja“ (iz X. postaje, „Isusa svlače“)”. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh