Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Kako od čežnje za osobom za koju bi dao/dala život, počnem sam/u sebe uvjeravati kako mi ne treba nježnost, ljubav…

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koliko često se moje srce bori, bori između toga da nešto želim, treba mi od supružnika, nasuprot uvjeravanjima samog/same sebe kako ja to ne trebam, da ja mogu bez toga, napose bez nježnosti, dodira, kontakta, bez njega/nje. A sve nekako krene kada doživim da me suprug/a povrijedi, ne dadne mi ljubavi ili poštovanja, ne dadne mi potvrdu da mu/joj je stalo, da je tu za mene, a baš ga ju/trebam, jednostavno da me zagrli, izgovori neku riječ pohvale, nešto lijepo. I nevjerojatno je kako od čežnje za osobom za koju bi dao/dala život, odjednom počnem sam/u sebe uvjeravati kako ja ustvari mogu i sam/a, kako mi ne treba nježnost, ljubav i poštovanje, napose ne od „takve“ osobe. Razmišljam, „da on/a samo znade kako se ponaša, da joj je uistinu stalno, ne bi se tako odnosio/la prema meni.“

Da, mogu biti ljut/a, ako nešto nije dobro, itekako, ali da li griješim, osuđujem? (Ef 4,26)

Odjednom, iako znam da moje srce čezne za bliskošću svoga/svoje supruga/e, kao da krenem inatiti, kao da nađem stotinu razloga, opravdanja i vidim njegova/njezina loša djela i kao da čujem glas u sebi „ne treba ti on/a, zato da se ti uopće trudiš kada on/a neće, zašto da ti sebe ponižavaš kada njoj/njemu nije stalo, vidiš kakav/kakva jest, ma meni ne treba njegova/njezina bliskost i nježnost“. Zar time ne dižem zid prema suprugu/supruzi? Zar ga/ju time ne „etiketiram“? Zar time ne otvaram srce neopraštanju? Da, mogu biti ljut/a, ako nešto nije dobro, itekako, ali da li griješim, osuđujem? (Ef 4,26) Što očekujem od supruga/e, a što dajem? Uspoređujem li svoje želje i čežnje koje imam prema suprugu/supruzi sa svojim ponašanjem? Kako ja tu djelujem? Jesam li se pitao kako se i zašto nakon nekog vremena uvjeravam, u konfliktnim situacijama, da mi nježnost, prisutnost, blizina supruga/e nije potrebna i krenem u osuđivanje? Koliko često kroz takve situacije propustim izgraditi svoje srce, svoj brak, svoga/svoju supruga/u, svoju obitelj, pokazati primjer djeci? Isuse, priznajem da prečesto ne opraštam, zamjeram, dopuštam da me svijet, tijelo i sotona uvjere u „istinu“ koja doslovno otkida dio mene i moga braka, a ja venem iznutra.

Oprosti Isuse na mojoj nevjeri, daj da oživi moje srce i moj brak

Tebe, kao Milosrdnog Gospodina koji me čeka raširenih ruku molim da izliješ Duha Svetoga na mene da prihvatim Istinu i Živim u Istini u svome braku, da prihvatim svoga/svoju supruga/u onakvog/onakvu kakvu jest i da ga/ju ja posvećujem svojim djelima i molitvama tebi, daj da konačno postanem, svakim danom, sve više i više suprug/a koja će biti ratnik za svoj brak i obitelj, odričući se mlakosti, lijenosti, opravdavanja, duha žalosti koji mi crpi snagu i prikazuje moga supružnika kao neprijatelja, a on mi je najuži saveznik. Oprosti Isuse na mojoj nevjeri, daj da oživi moje srce i moj brak, daj da naš brak i naša srca uskrsnu na novi život sa tobom Kriste, da živimo!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Prvi i najvažniji korak prema slobodi, miru, preobrazbi braka, obitelji i života je da pokušamo, dadnemo si truda vidjeti kako ja reagiram, kako ja sagledavam situaciju i kako je to usporedivo sa istinom Božje Riječi, sa samim postupcima Krista. Ako u tome ustrajem, ako to želim, postati ću najslobodnija osoba na svijetu, a moj brak silno blagoslovljen. Samo, želim li? Ili čekam da se on/a prva pokrene, promijeni ili smatram da ja baš puno toga i ne trebam mijenjati? Znam li što propuštam? Želim li saznati? Odluči se, ne boj se, možeš samo dobiti!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh