Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

„Kako ne vidi što me sve pritišće, što sve prolazim, sa čime se borim, što sve činim, koliko sam umoran/na od posla, života, djece, ovoga, onoga…“

RAZMATRANJE I MOLITVA


„Što ovaj moj supružnik prigovara, ne razumijem. Trudim se, radim, pokušavam brinuti oko mnogih stvari, no uvijek nešto ne valja. Stalno nešto očekuje od mene, stalno nešto ne dajem, stalno nešto fali! Često mi je dosta toga i više ne razumijem što je njemu/njoj! Pa da se valjda „rastrgam“ od svega, ne bi bilo dovoljno. Što bih više trebao/la dati, učiniti da bi on/a bio/bila zadovoljan/zadovoljna? Kako ne vidi što me sve pritišće, što sve prolazim, sa čime se borim, što sve činim, koliko sam umoran/na od posla, života, djece, ovoga, onoga, a on/a tako! Ma, nema to smisla sve, stvarno ponekad meni to sve gubi smisao i ne razumijem što želi!“

A što ti želiš? Što ti tražiš od supružnika? Što ti u suštini fali i zašto ti prigovaraš? I jednostavnog razloga; jer uz sve što radiš, nemaš njega/nju! Tebi, njoj/njemu treba on/a! Treba ti čovjek! Treba ti supružnik, a ne „poslovni partner“, treba ti nježnost, dodir, blizina, osjećaj pripadnosti! Možda se ti razdaješ u poslovima, možda se uistinu trudiš, možda činiš stotine i stotine stvari po kući, na poslu ili ne znam gdje, što je dobro ako je kontrolirano, no daješ li sebe, barem mrvicu kao supružnik?

Isuse, priznajem ti da ovo ne mogu sam/a

Daješ li dodir, pohvalu, uistinu ljubav, gdje ćeš zastati i gledati svoga supružnika kao onoga koji ti je od Boga dan? Da kroz taj dar koji ti je Bog dao, budeš nadopuna njemu/njoj, da kroz svoje srce posvećuješ i ispunjaš njega/nju, da se u konačnici i ti ispuniš kroz tu Božju kreaciju, sebedarja i nesebičnosti! Trebate jedno drugoga! Svakako treba i poslove obaviti, no što da sada svi poslovi propadnu, što da se sve uzme i ostaneš bez svega, gdje bi bilo tvoje srce? Iz toga, iz blizine, davanja sebe kao supružnika, izvire snaga za sve ono što slijedi i što je apsolutno bitno, odgoj djece, briga o kući, poslovima i sve ostalo što život nosi, ali mi kao da smo poslovni partneri, a ne supružnici spojeni u jedno tijelo po sakramentu braka! Osjećaš li da si jedno tijelo sa supružnikom? Vjeruješ li uopće to? Zar nije brak slika Nebeskog Trojstva, slika Božje Obitelji? Zar se nije Bog darovao nama prvi i zar nas On ne LJUBI prvi, zar me blizina Boga ne podiže, obnavlja, iscjeljuje?

Želiš li dati svome supružniku ono što očekuješ od njega?

Ako je u mome supružniku Bog, a jest (što god ja mislio/mislila), zar nije to pr(a)vi smisao braka, blizina, da budem prije svega supružnik, a ne da me svijet odvodi u laž kako se moramo odvojiti, biti fokusirani samo ne na sebe i onda će sve biti „sigurno“, pod kontrolom. Zar ne vidim koliko sam prevaren/a, a vjerojatno i supružnik, te smo svakim danom sve dalje i dalje i dalje… Zar je to Božja volja? Uistinu vjeruješ u to? Jesam li ja supružnik svome supružniku ili se ponašam kao poslovni partner, a istovremeno očekujem da moj supružnik meni bude supružnik? Razmišljaš li o tome, gledaš li ti svoga supružnika kao supružnika ili si odustao/odustala od toga? I, što ćeš sada, reći neka on/a krene prvi/a? Ili da ti je dosta svega? Još jednom, je li to Božja volja za tebe, tvoj brak? Što je uistinu na tvome srcu? Želiš li dati svome supružniku ono što očekuješ od njega, biti supružnik svome supružniku i ući u radost života i izvršenja Božjeg plana, uz Njegovu pomoć? Želiš li?

Isuse, priznajem ti da ovo ne mogu sam/a. Tek sada vidim mnoge greške i propuste i kako ustvari nisam baš supružnik kakav bi trebao/trebala biti. Trebam tvoju pomoć i molim te promijeni moje srce, ali i dotakni srce moga supružnika da može primiti moju ljubav, ali i Tvoju ljubav i da možemo biti jedno drugome istinski supružnici. Smiluj mi se, smiluj nam se!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Bog želi da nas blagoslovi, Bog se dao po Isusu u potpunosti za nas, više nije mogao dati. Razumije našu slabost, nezahvalnost i oprašta nam grijehe kada mu ih donosimo, no našem putu spasa Bog stavlja i druge osobe, a naročito supružnika. U meni je Bog, u Njemu/njoj je Bog, ali po nama ispada da često ja zaslužujem, a on/a ne zaslužuje. Vidim kako on/a ranjava mene, ali ne vidim da i ja ranjavam nju/njega. Bog sve to zna i vidi, strpljiv je, dok mi nismo i osuđujemo. Da sada staneš pred Boga, što bi mu odgovorio/la na pitanje, iskreno, kakav si ti supružnik i koliko Njega štuješ kroz svoj brak? Koliko ga zoveš u svoj brak, a koliko zaključuješ po svome i po svojim osjećajima? Razmisli… I budi potpuno iskren/a!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh