Ljubav i poštovanje

5 MINUTA ZA BRAK I OBITELJ

„Kako ne vidi što me sve pritišće, što sve prolazim, s čime se borim, što sve činim, koliko sam umoran/umorna od posla, života, djece, ovoga, onoga…?“

RAZMATRANJE I MOLITVA

„Što ovaj moj supružnik prigovara? Ne razumijem. Trudim se, radim, pokušavam brinuti oko mnogo toga, no uvijek nešto ne valja. Stalno nešto očekuje od mene, stalno nešto ne dajem, stalno nešto fali! Često mi je toga dosta i više ne razumijem što je njemu/njoj! Pa valjda ni kad bih se „rastrgao/rastrgla“ od svega, ni to ne bi bilo dovoljno. Što bih više trebao/trebala dati, učiniti da bi on/ona bio/bila zadovoljan/zadovoljna? Kako ne vidi što me sve pritišće, što sve prolazim, s čime se borim, što sve činim, koliko sam umoran/umorna od posla, života, djece, ovoga, onoga, a on/ona tako?! Ma, to ništa nema smisla, stvarno mi ponekad sve to gubi smisao i ne razumijem što želi!“

A što ti želiš? Što ti tražiš od supružnika? Što ti u suštini fali i zašto ti prigovaraš? Iz jednostavnog razloga; jer uz sve što radiš, nemaš njega/nju! „To“ ti treba! Treba ti čovjek! Treba ti supružnik, a ne „poslovni partner“. Treba ti nježnost, dodir, blizina, osjećaj pripadnosti! Možda se ti razdaješ u poslovima, možda se uistinu trudiš, možda činiš stotine i stotine stvari po kući, na poslu ili ne znam gdje, što je dobro ako je kontrolirano, no daješ li sebe, barem mrvicu, kao supružnik?

Isuse, priznajem ti da ovo ne mogu sam/sama

Daješ li dodir, pohvalu, uistinu ljubav; zastaneš li i gledaš li svoga supružnika kao onoga koji ti je dan od Boga? Suprug/supruga je dar koji ti je Bog dao da kroz taj dar budeš njemu/njoj nadopuna, da kroz svoje srce posvećuješ i ispunjaš njega/nju. Trebate jedno drugo! Naravno da treba obaviti i poslove, no što bi se dogodilo kada bi ti sada svi poslovi propali, kad bi ti se sve uzelo, kad bi ostao/ostala bez svega, gdje bi bilo tvoje srce? Iz toga, iz blizine, iz davanja sebe kao supružnika, izvire snaga za sve ono što slijedi i što je apsolutno bitno: odgoj djece, briga o kući, o poslovima i sve ostalo što život nosi, ali mi kao da smo poslovni partneri, a ne supružnici spojeni u jedno tijelo po sakramentu braka! Osjećaš li da si jedno tijelo sa supružnikom? Vjeruješ li to uopće? Zar nije brak slika Nebeskog Trojstva, slika Božje Obitelji? Zar se nije Bog nama prvi darovao i zar nas On ne LJUBI prvi? Zar me blizina Boga ne podiže, obnavlja, iscjeljuje?

Želiš li dati svome supružniku ono što očekuješ od njega?

Ako je u mome supružniku Bog, a jest (što god ja mislio/mislila), zar nije upravo to pr(a)vi smisao braka – blizina, da budem prije svega supružnik, a ne da me svijet odvodi u laž kako se moramo odvojiti, biti fokusirani samo na sebe i onda će sve biti „sigurno“, pod kontrolom? Zar ne vidim koliko sam prevaren/prevarena, a vjerojatno i supružnik, te da smo svakim danom sve dalje i dalje i dalje… Zar je to Božja volja? Uistinu vjeruješ u to? Jesam li ja supružnik svome supružniku ili se ponašam kao poslovni partner, dok istovremeno očekujem da moj supružnik meni bude supružnik? Razmišljaš li o tome, gledaš li ti svoga supružnika kao supružnika ili si odustao/odustala od toga? I, što ćeš sada, reći neka on/ona krene prvi/prva? Ili da ti je svega dosta? Još jednom, je li to Božja volja za tebe, za tvoj brak? Što je uistinu na tvome srcu? Želiš li svome supružniku dati ono što očekuješ od njega, biti svome supružniku supružnik i ući u radost života i izvršenja Božjeg plana, uz Njegovu pomoć? Želiš li?

Isuse, priznajem ti da ovo ne mogu sam/sama. Tek sada vidim mnoge greške i propuste i to da ustvari baš i nisam onakav supružnik kakav bih trebao/trebala biti. Trebam tvoju pomoć i, molim te, promijeni moje srce, ali i dotakni srce moga supružnika da može primiti moju ljubav, ali i Tvoju ljubav i da možemo biti jedno drugome istinski supružnici. Smiluj mi se, smiluj nam se!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Bog nas želi blagosloviti, Bog se po Isusu dao za nas u potpunosti, više nije mogao dati. Razumije našu slabost, nezahvalnost i oprašta nam grijehe kada mu ih donosimo. Na naš put spasa stavlja i druge osobe, a naročito supružnika. U meni je Bog, u njemu/njoj je Bog, ali po meni ispada da često ja zaslužujem, a on/ona ne zaslužuje. Vidim kako on/ona ranjava mene, ali ne vidim da i ja ranjavam nju/njega. Bog sve to zna i vidi, strpljiv je, dok ja nisam i osuđujem. Da sada staneš pred Boga, što bi mu, iskreno, odgovorio/odgovorila na pitanje, kakav si ti supružnik i koliko Njega štuješ kroz svoj brak? Koliko ga zoveš u svoj brak, a koliko zaključuješ po svome i po svojim osjećajima? Razmisli… I budi potpuno iskren/iskrena!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh