Osobni razvoj

ČUTI BOGA U SNOVIMA

Kako nas snovi vode iz pameti u srce Snovi su oblik meditacije, koji nam pomaže da „spustimo“ biblijsku istinu iz glave u srce

Kako nas snovi vode iz pameti u srce

Foto: Pixabay

 

„A povrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život.“
(Izr 4, 23)

Gotovo svatko misli da su njegovi snovi čudni i boji se da će zvučati čudno i kao da je poludio ako komu ispriča što se događa u njegovim snovima. Ljudi se često osjećaju neugodno kad govore o svojim snovima te ih opravdavaju komentarima poput: „Trudna sam pa se vjerojatno radi o hormonima…“ ili: „Tog sam dana popila tabletu protiv bolova pa…“, pokušavajući se tako ograditi od neobičnih snova. Ali snovi ne mogu biti čudni. Oni su bizarni jer im prilazimo svojim racionalnim umovima. Snovi ustvari dolaze iz našeg duha i ako ih promotrimo očima srca, njihova poruka nam postaje jasna.

…moramo prvo ući u svoje srce – da bismo razumjeli izvor i jezik snova

Zato moramo prvo ući u svoje srce – da bismo razumjeli izvor i jezik snova. Također je važno ući u svoje srce jer ondje prebiva Bog (usp. Ef 3, 17). Biblija najviše naglašava da je Bog prije svega Bog srca (usp. 1 Sam 16, 7)
Kao što smo već vidjeli, kraljevstvo Božje su mir i radost u Bogu. On je vjera, nada i ljubav. Plod su njegova Duha Božji osjećaji (ljubav, radost i mir). Stoga je Bog zapravo Bog osjećaja, a kad sanjamo, u svojem se srcu spajamo s njegovim osjećajima.

Zašto Bog govori po snovima

Slike su jezik srca, koji se govore ondje gdje prebiva Bog. Po danu možemo reći „Bog me voli“ svojim umom. Ali ta ljubav nije doživljena u umu, ona se osjeća jedino u srcu. U snu možemo iskusiti da smo voljeni. Osjećamo oproštenje. Upoznajemo i pratimo te neopipljive stvarnosti srca i zapravo ih živimo. Snovi su oblik meditacije, koji nam pomaže da „spustimo“ biblijsku istinu iz glave u srce.

Ponekada čitamo biblijski odlomak i ne znamo što on znači. Lako je preskočiti nerazumljive retke i čitati samo one koji su nam razumljivi. Ali oni zahtjevniji obično su i najbolji, dijelom i zato što su zagonetni i šifrirani

Znamo da se moramo truditi čuvati svoje srce jer iz njega sve proizlazi (usp. Izr 4, 23). Želimo se povezati sa svojim srcem u Duhu Svetome, koji u njemu prebiva (usp. 2 Kor 1, 21 – 22). Želimo sagledati njegovu perspektivu. Trebamo njegovu mudrost za svoj život. Želimo da nas pokrene njegova ljubav.
Ponekada čitamo biblijski odlomak i ne znamo što on znači. Lako je preskočiti nerazumljive retke i čitati samo one koji su nam razumljivi. Ali oni zahtjevniji obično su i najbolji, dijelom i zato što su zagonetni i šifrirani. Ako ćemo sve brzo shvatiti o Bogu, hoće li nam i dalje biti veličanstven i zagonetan? Mistika je njegova pozivnica, a najbolji način uvida u njegovu slavu jest naše srce.

On je nedostižan za naš um i ne možemo ga u potpunosti pojmiti. Ali i naše je srce fenomenalno, jer je sjedinjeno s Božjim srcem. Mi smo u jednom duhu s njime (usp. 1 Kor 6, 17). Od svih cjelina koje čini jedinstveno biće (tijelo, duša i duh), najdublje nas i najintimnije povezuje s Bogom naš duh (usp. 1 Kor 2, 9 – 12).

Iz knjige „Čuti Boga u snovima” autorâ Marka Virklera i Charity Virkler Kayembe. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh