Evangelizacija

PUTOKAZ ZA NEBO

Kako nam tehnologija može pomoći rasti u vjeri? Brojne su mogućnosti korištenja modernih uređaja u dobre svrhe

Kako nam tehnologija može pomoći rasti u vjeri?

Foto: Pixabay

 

Tehnologija danas na izvrsne načine može pomoći da nam vjerski sadržaji budu dostupniji. Primjerice, časoslov možemo moliti sa svojeg pametnog telefona, postoje brojne internetske stranice sa zabavnim vjerskim aktivnostima prilagođenim djeci, poput bojanaka (Catholicmom.com i Catholicheroesofthefaith.com), internetskim prijenosom video slike možemo razgovarati s bakom i djedom koji žive tisućama kilometara daleko od nas.

Brojne su mogućnosti korištenja modernih uređaja u dobre svrhe. Ja osobno volim svojoj obitelji pokazivati prekrasna djela kršćanske umjetnosti koja nam je dostupna jednim klikom miša. Možda nikada nećemo uživo vidjeti Rim ili Firencu, ali zahvaljujući internetu, baštinu tih gradova možemo doživjeti u svojem domu.

Svjesni da su mladi katolici već zakačeni za sve, od iPhonea do Xboxa, možemo li kako iskoristiti te tehnološke novitete da bismo doprli do njih pozitivnom porukom i pomogli im da se ne odmetnu od Crkve?

Volio bih istaknuti dvije važne stvari. Kao prvo, nemoguće je ignorirati taj rastući val tehnologije koji nas zapljuskuje. Svi koristimo te uređaje i gotovo je nemoguće pobjeći od njih. Ako želimo biti nositelji radosne vijesti i Kristovo svjetlo u današnjem društvu, onda to svjetlo trebamo nositi ondje kamo je to potrebno, onamo gdje ga nema. Moramo poznavati kulturu u kojoj živimo, na pametan se način služiti tehnologijom, suosjećati s drugima i nikad se ne sramiti Spasitelja, čijom smo žrtvom otkupljeni.

Treba se potruditi svojim autentičnim životom privući pozornost osobe koja je zagledana u svoj pametni telefon, da digne pogled od njega i zapita se jesam li ja zapravo pronašao ono za čim njezino srce čezne

Kao druga stvar, trebamo paziti da nas vodeća načela kulture 21. stoljeća ne progutaju. Možemo imati najnovije uređaje, osmisliti najoriginalniju internetsku stranicu, provesti najučinkovitije istraživanje tržišta, a uza sve to biti, kako to sveti Pavao kaže, mjed što ječi ili cimbal što zveči. Smatram da je jedan od razloga za to taj što se današnja generacija korisnika tehnologije toliko udaljila od vjere, i to upravo zato što se bojimo hrabro obraniti našu vjeru služeći se razumom i intelektom. Time vrijeđamo inteligenciju cijele jedne generacije, koja iz tog zaključuje da vjernici zapravo i nisu tako pametni, a da su ateisti oni koji su dovoljno hrabri reći im istinu o svijetu.

Vjeru trebamo živjeti radosno i inteligentno. Treba se potruditi svojim autentičnim životom privući pozornost osobe koja je zagledana u svoj pametni telefon, da digne pogled od njega i zapita se jesam li ja zapravo pronašao ono za čim njezino srce čezne.

Ulomak iz knjige „Putokaz za nebo autora Randyja Haina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh