Roditelji i djeca

KORISNI SAVJETI ZA RODITELJE

Kako možete svome djetetu pomoći kad prijatelji loše utječu na njega Kad vam sin dođe iz škole s novom riječi koju je naučio od svojeg prijatelja, a prijateljice vaše djevojčice potiču je da bude seksualizirana, što možete učiniti? Evo konkretnih savjeta što učiniti u takvim situacijama!

Kako možete svome djetetu pomoći kad prijatelji loše utječu na njega

Foto: Shutterstock

 

Dr. Gregory Popcak savjetuje kako pomoći djeci kada njihovi prijatelji loše utječu na njih te kako im pomoći da utječu na svoje vršnjačke grupe.

Kako im pomoći kada upadnu u loše društvo, i kako da sami postanu vođe vršnjaka

Kad vam sin dođe iz škole s novom riječi koju je naučio od svojeg prijatelja, a prijateljice vaše djevojčice potiču je da bude seksualizirana, što možete učiniti? Ili kada vaše dijete prepisuje na ispitu sa svojim prijateljem, iako ste ga učili da to nije u redu?

Kao roditelji, iz iskustva koje imamo iz vlastitog djetinjstva, znamo da je utjecaj vršnjaka na djecu veoma snažan, posebno kad su još mala (u predškolskoj dobi) i još uvijek uče o životu i svijetu. Svojevrsno rješenje može biti odgađanje vremena kad će se dijete početi družiti s vršnjacima, kao i određene restrikcije. To može dobro djelovati na djecu, jer djeca preuzimaju ono ponašanje koje vide kod onih kojima su okruženi. Međutim, ako imamo snažnu povezanost s djecom kao roditelji, onda utjecaj njihovih prijatelja neće biti presudan.

Zatražili smo savjet dr. Gregoryja Popcaka, ravnatelja Instituta za pastoralna rješenja i autora roditeljskog vodiča Otkrivanje Boga zajedno. Dr. Popcak odgovara kako pomoći svojoj djeci kada upadnu u loše društvo i kako da sami postanu utjecajni vođe svoje vršnjačke grupe.

Prvi korak: isplanirajte zajedničko obiteljsko vrijeme

Problemi počinju kad nas škola, šport i obveze toliko okupiraju da u obitelji više ne postoji vrijeme koje bi se provodilo zajedno. Dr. Popcak savjetuje da roditelji „isplaniraju dnevno i tjedno vrijeme u kojem će se družiti sa svojom djecom, radeći štogod zajedno, igrajući se zajedno, razgovarajući i moleći”. On kaže da je zajedničko obiteljsko vrijeme najvažnija stvar u rasporedu ako želimo utjecati na ponašanje svoje djece.

Drugi korak: poučite djecu kako će se postaviti prema vršnjacima prije negoli se pojave problemi

Ako doznamo da se naša djeca susreću s poteškoćama i ne možemo ih otkloniti, dr. Popcak u toj situaciji predlaže da o tome zajedno razgovaramo. „Pitajte svoje dijete: ‘Što bi volio da možeš učiniti u ovoj situaciji?’ Roditelj tada može preuzeti ulogu prijatelja i savjetnika svoje djece i savjetovati ga kako doći do toga što bi htio postići.” Također je potrebno da roditelj da do znanja djetetu da uvijek može potražiti pomoć odraslih. Kada vodimo i savjetujmo svoju djecu, dajući im korisne upute prije nego što se nađu u problematičnoj situaciji, onda za njih postajemo stručnjaci kojima će se obratiti za pomoć kad im zagusti.

Treći korak: budite duhovni roditelji prijateljima svoje djece

U ranoj dobi roditelji imaju velik utjecaj i nadzor nad time s kim se njihova djeca druže. Jasno je da predškolci ne mogu sami odlučivati s kim će se družiti. Ali kako odrastaju, trebat će slobodu da sami stvarju svoje grupe prijatelja. Dr. Popcak preporučuje, kada naša djeca dosegnu određenu dob, jednu stvar koja će uvelike utjecati na to kakav će tip prijatelja odabrati. On kaže: „Učinite svoj dom mjestom u kojem će prijatelji vaše djece rado boraviti. Ne morate biti roditelj koji će kupovati pivo, ali svakako omogućite igre koje im se sviđaju i hranu i piće koje vole.”

Dr. Popcak savjetuje odnos duhovnog roditeljstva prema prijateljima naše djece, jer djeca najčešće preuzimaju navike svojih vršnjaka. „Kada vaša djeca primijete da vas njihovi prijatelji poštuju, vrlo vjerojatno će vas smatrati osobom koju mogu pitati za savjet kad se suoče s problemima.”

Autor: Chloe Mooradian( Aleteia.org)

Preveo Josip Sinjeri; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh