Osobni razvoj

Kako možemo pomoći sami sebi Kada se pojave teškoće trebamo ih rješavati približavanjem Bogu. Ponekad problemi s kojima se susrećete mogu biti preteški i nijedna vam pomoć ne izgleda učinkovitom. Ne shvaćajte to kao poraz.

Foto: Shutterstock

 

Jedan je stari propovjednik često naglašavao: „Najbolji način da držimo đavla vani jest da čuvamo Isusa unutra.“ Ove njegove riječi odjek su jasnog naputka iz Svetog pisma: „Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu i pobjeći će od vas! Približite se Bogu i on će se približiti vama!“  Jak 4,7-8.

Jedini i najbolji savjet koji se može dati, kako bi se nadvladali ili izliječili postojeći duhovni problemi, isti je koji su sveci davali ljudima kroz stoljeća: živite svetim životom!
Bog nam je dao svoju Crkvu da bi nam pomogao živjeti životom koji je njemu ugodan i kojim ga proslavljamo. Život u Crkvi je naša trajna zaštita! Učestalo primanje sakramenata i čestiti vjernički život, temelj je za održavanje našeg duhovnog zdravlja.

Kada se pojave teškoće trebamo ih rješavati približavanjem Bogu. U skladu s tim, prvi korak na tom putu je samopomoć.

No, znamo da ponekad zbog naše slobodne volje, i slobodne volje drugih,, ponekad nađemo u duhovnim poteškoćama pa čak i u ropstvu. Bog ponekad može dopustiti neprijatelju da nas uznemiruje, iako sami ni na koji način nismo prizvali zlo u svoj život, niti je ono došlo po drugim ljudima. O takvom nam slučaju svjedoči Biblija u knjizi o Jobu, ali Bog takvo što ne dopušta bez svrhe.

Sv. Pavao u svojoj Poslanici Rimljanima kaže:

Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube.“ Rim 8,28

Veliki je izazov svakome od nas živjeti čestitim i svetim životom, i to najbolje što možemo. Potrebno se neprestano ohrabrivati za taj izazov.

Kada se pojave teškoće trebamo ih rješavati približavanjem Bogu. U skladu s tim, prvi korak na tom putu je samopomoć.

Ponekad problemi s kojima se susrećete mogu biti preteški i nijedna vam pomoć ne izgleda učinkovitom. Ne shvaćajte to kao poraz. Upamtite: Bog vas voli i stvorio je obitelj (Crkvu) za vas, a članovi obitelji brinu jedni o drugima. Crkva posjeduje neiscrpan izvor Božjeg Milosrđa u kojemu svatko može naći spasenje, jer Bog hoće da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine (usp. 1 Tim 2,4)

 

Autor: Brat Ignatius Mary

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh