Roditelji i djeca

PREOBLIČI RIJEČ U MOLITVU

Kako moliti za svoju djecu na temelju Svetog pisma Kada naiđemo na odlomak koji govori o našoj djeci, možemo njegovu riječ preobličiti u molitvu, vjerujući da Bog čuje naše molitve ako molimo po njegovoj volji

Kako moliti za svoju djecu na temelju Svetog pisma

Foto: Unsplash,  Ilya Pavlov


 

Ne postoji molitvena formula za roditelje i nema nikakva jamstva da će Bog odgovoriti na naše želje. Međutim Božja volja izražena je u Božjoj riječi. Kada naiđemo na odlomak koji govori o našoj djeci, možemo njegovu riječ preobličiti u molitvu, vjerujući da Bog čuje naše molitve ako molimo po njegovoj volji. Navest ću nekoliko načina na koje možete moliti za svoju djecu prema svetopisamskim tekstovima.

Molite da vaša djeca iskuse spasenjsku vjeru u Isusa Krista

Spasenje je bilo najvažnije za apostola Pavla. Zamišljao je kako odgoj djece po Svetom pismu vodi u vječni spas koji dolazi po vjeri u Isusa Krista (2 Tim 3, 15). Pavao je poznavao apsolutnu važnost molitve za spasenje (Rim 10, 1) te moramo i mi tako moliti za svoju djecu, da upoznaju živog Isusa i povjeruju u njega. Bog želi da se svi ljudi – posebno djeca – spase (1 Tim 2, 4; 2 Pt 3, 9). To mora biti naša najvažnija molitva za našu djecu dok im naviještamo radosnu vijest.

(…)

Molite da vaša djeca čitaju i zavole Bibliju

Kad je Pavao napisao u Drugoj poslanici Timoteju 3, 15: „i da od malena poznaješ sveta pisma koja su vrsna učiniti te mudrim tebi na spasenje po vjeri, vjeri u Kristu Isusu“, osvijetlio je temeljnu ulogu Biblije. Čitanje biblijskih priča najmanjima u duhu molitve, tražeći od Boga da ih dodirne i otvori njihova srca, predivan je način da ih se „učini mudrima na spasenje“ u ranoj dobi. Kako odrastaju, nastavit će moliti da Božji Duh pročisti njihova srca za njegovu istinu dok čitaju Bibliju i slušaju navještaj (Ef 1, 18).
Uvijek se trudite biti primjer onoga tko čita, proučava i cijeni Sveto pismo. Moje studentsko istraživanje među starijom djecom iz kršćanskih obitelji sadržavalo je pitanje: „Što je vaš otac konkretno činio da bi pridonio vašemu rastu u vjeri?“ Njihovi su odgovori uglavnom bile fraze poput: „dnevno čitanje Biblije … obiteljska molitva … zajednička molitva sa mnom … čitanje Biblije sa mnom … vrijeme provedeno u tišini … molitva prije spavanja…“

(…) Djeca često postanu navijači istog kluba za koji navijaju njihovi roditelji. Isto se može dogoditi ako čuju da njihovi roditelji s ljubavlju i entuzijazmom govore o Božjoj riječi, svećenikovoj propovijedi ili kako su im molitve uslišane. Vaša djeca mogu osjetiti što istinski cijenite po onome što vas stvarno uzbuđuje i vrlo će vjerojatno htjeti oponašati ono što mama i tata doživljavaju kao „pravu stvar“. Molite da vaša srca postanu otvorena za vašu djecu i da njihova srca mogu na to odgovoriti (Mal 4, 6).

Molite da vaša djeca iskuse ljubav u prebivanju u Gospodinu

Mnogi odrasli svjedoče: „Zamolio sam Isusa da uđe u moje srce, ali ništa se posebno nije dogodilo.“ Bog želi puno više! Isus je molio Oca za učenike, tražeći „da ljubav kojom si me ljubio prebiva u njima, i ja u njima“ (Iv 17, 26, također i Ef 3, 17. 9).
Sarah i ja pokušali smo pretvoriti biblijska čitanja u molitvu za svoju djecu ako bi nas tekst pogodio. Naprimjer, možemo moliti da naša djeca prebivaju u Isusu na temelju onoga što je napisao apostol Ivan: „I sada, dječice, ostanite u njemu da budemo puni pouzdanja kad se pojavi te se ne postidimo pred njim o njegovu dolasku.“ (1 Iv 2, 28) Ili možemo moliti da naša djeca dopuste da Kristova moć prebiva u njima i pomogne im nadići mračne sile svijeta. „Vi ste, dječice, od Boga i pobijedili ste ih jer je moćniji Onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu.“ (1 Iv 4, 4)

(…)

Molite da ne utrnete njihovu vjeru

Svi roditelji trebaju čvrsto i ustrajno moliti da ne bi pokolebali ovisnost svoje djece o Isusu. Isus je o tome rekao teške riječi: „Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku.“ (Mt 18, 6) Najveća motivacija za Saru i mene bila je pomoći parovima u njihovu braku, znajući kako je štetno kad su mama i tata stalno u „začaranom krugu“.

Iz knjige „Ljubav i poštovanje u obitelji“, autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh