Brak i odnosi

SEDAM STADIJA LJUTNJE U BRAKU

Kako ljutnji ne dopustiti da vam proguta brak Ako joj se dopusti da se razbukta, ljutnja može postati opasna vatra, koja može progutati brak. Važno je odmah ugasiti početne iskre ljutnje i ne dopustiti da se razbuktaju

Kako ljutnji ne dopustiti da Vam proguta brak

Foto: Shutterstock

 

Ako joj se dopusti da se razbukta, ljutnja može postati opasna vatra, koja može progutati brak. Ljutnja može dovesti do eksplozije osjećaja, kad se razum potpuno isključi. U takvu stanju ljude preplavi bijes i oni više ne traže logična i normalna rješenja, nego samo govore i govore, nastojeći uvrijediti ili čak i tjelesno povrijediti drugoga, iako u tome razljućena osoba ostaje najviše povrijeđena.

Ono što je sigurno u tim emocionalnim trzavicama jest to da one skrivaju neriješene unutarnje konflikte, koji se skrivaju ili otkrivaju ovisno o okolnostima

Može se dogoditi da se muž žali na promjenjivost osjećaja svoje žene, a ona na njegovu indiferentnost. Te emocionalne razlike među njima dijelom su psihološki uzrokovane, ali često su posljedica načina na koji su odgojeni i okruženja u kojem su odrasli. Ono što je sigurno u tim emocionalnim trzavicama jest to da one skrivaju neriješene unutarnje konflikte, koji se skrivaju ili otkrivaju ovisno o okolnostima.

No bez obzira na sve naše emocionalne razlike i neriješene unutarnje probleme, svi imamo slobodu riješiti nesuglasice u braku i prebroditi poteškoće. Ljubav je najjači motiv za spoznavanje sebe i za nastojanje da budemo dobre volje. Ljutnja se u odnosu razvija u sedam stadija. Idealno bi bilo suspregnuti ju odmah u začetku, prije nego što se rasplamsa.

Ljutnja se u odnosu razvija u sedam stadija

Prvi stadij – razdoblje u kojem još uvijek prevladavaju nježni osjećaji

To je razdoblje u kojem još uvijek prevladavaju nježni osjećaji, a dražesne anđeoske vrline (mladost, ljepota, milina i ljubaznost) još uvijek omogućuju paru da uživa sretan i bezbrižan zajednički život. Kad se supružnici i posvađaju, uspijevaju odmah u početku umiriti svoju uzrujanost i ne daju maha negativnim osjećajima. Spontano zatraže oproštenje, ostajući smireni i zadržavajući međusobnu nježnost.

Drugi stadij – pojavljuju se prve razlike, no bračni par ih lako nadilazi

Pojavljuju se prve razlike, koje dovode do razmirica, ali bračni par ih nadilazi tako da im pristupa s humorom. O tome čak pričaju anegdote na obiteljskim okupljanjima: „On je rekao to, a ja sam onda odgovorila da…” U tom stadiju muž i žena sasvim prirodno pobjeđuju poteškoće u međusobnim donosima i zajedničkom životu, bez vrijednosnih prosudaba, omalovažavanja, vrijeđanja i isključivanja. Jedno drugo opominju pristojno i s ljubavlju.

Treći stadij – svađe su još uvijek „tihe”, da ih djeca ne bi čula

Nedostatci i pogreške postaju itekako vidljivi. Prigovori su popraćeni kritikom, i to ne djela i postupaka, već osobe, s ponižavajućim uvredama. To onda stvara i prve obrambene reakcije. No svađe su još uvijek „tihe”, da ih djeca ne bi čula. 

Četvrti stadij – dolazi do krize u braku i razdoblja šutnje traju sve duže

Prigovore zamjenjuje oštra kritika supružnika, s težim emocionalnim posljedicama, jer i obrambeni protunapadi bivaju sve češći. Javljaju se prvi verbalni izrazi prijezira, koje prate ironija i sarkazam, pojačani govorom tijela s jasnom namjerom da se ono drugo osjeća loše: neprimjerene geste, prisilni osmijeh, stisnute usne. Dolazi do krize u braku i razdoblja šutnje traju sve duže.

Par još uvijek vjeruje u svoju ljubav, ali dolazi na sklizak teren.

Još je uvijek moguće zacijeliti odnos i oživjeti ljubav i poštovanje, kao i obnoviti iskazivanje osjećaja, mišljenja i stajališta. Važno je sačuvati polazište koje se oboma čini prihvatljivim, činiti sve u pravom trenutku, na pravi način, bez negiranja i zanemarivanja osjećaja i razmišljanja onoga drugoga.

Peti stadij – ponos postaje zapreka pomirenju; velika vjerojatnost rastave

Kritiziranje s prijezirom postaje sve češće. Prigovori su sve glasniji, s neizostavnim uvredama i poniženjima, a koriste se riječi poput: idiot, vještica, imbecil. Par više ne mari što daje loš primjer svojoj djeci. Štoviše, ona također postaju predmet agresije.

Ponos postaje zapreka za svaku mogućnost pomirenja. Supružnici ne žele oprostiti i počinju govoriti loše jedno o drugome pred ostalima.

Stoga se odnos dokraja raspada. Postoji velika vjerojatnost da dođe do rastave.

Šesti stadij – ljutnja prerasta u mržnju; od djece se traži da uzmu stranu…

Ljutnja je sve jača i rađa novom ljutnjom, sve dok ne preraste u mržnju. Mržnja pak dovodi do sve destruktivnijih reakcija, zbog čega se onaj drugi osjeća posramljen, kriv i nedostojan, što opet izaziva obrambenu reakciju pretjerana bijesa i želju za osvetom. Djeca se koriste kao instrument osvete, tako što se od njih traži da uzmu stranu. Supružnici nastoje što više povrijediti jedan drugoga, želeći da drugi izgubi što više.

Sedmi stadij – eksplozija bijesa

Međusobno su se potpuno isključili i jedan za drugoga imaju samo negativne misli. Otvoreno se izjašnjavaju neprijateljima i potenciraju osjećaje koji dovode do iskazivanja mržnje i tjelesnog nasilja.

Njihovo ponašanje postaje patološko. Više nisu u stanju ništa jasno čuti, ni razumno reagirati. Ne mogu srediti svoje misli te reagiraju na primitivnoj razini, tjelesnom agresijom i udaranjem glavom u zid. Nema drugog izlaza doli rastave.

 

Važno je potražiti stručnu pomoć čim par primijeti znakove manjka emocionalne inteligencije kod jednog ili oba supružnika i kad emocionalne oscilacije postanu opasnost za brak.

Autor: Orfa Astorga (Aleteia.org)

Preveo Josip Sinjeri; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh