Mladi

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Kako kulturološke razlike utječu na vezu? Mješovite nas veze mogu obogatiti, no također je važno ispravno shvatiti od čega se one sastoje

Kako kulturološke razlike utječu na vezu?

Foto: Pixabay

 

Izašla sam na večeru s prijateljicama kad smo u neobaveznom razgovoru primijetile da smo nas tri, od četiri za stolom, u mješovitim brakovima. Do kraja večeri nastavile smo razgovarati o radostima i poteškoćama koje se javljaju u takvim brakovima.

Prije ulaska u vezu, važno je razmisliti koliko će vas vaše razlike koštati i možete li si to priuštiti

Moje se prijateljice slažu da kulturološke razlike mogu biti velik izazov koji nam pomaže širiti vidike, jer u takvoj smo vezi izloženi iskustvima i idejama s kojima se možda nikada ne bismo susreli. Toliko toga možemo otkriti kroz dioptriju drugoga! Upravo zato se različiti ljudi tako često privlače. Prije ulaska u vezu, važno je razmisliti koliko će vas vaše razlike koštati i možete li si to priuštiti.

…uz društvene predrasude, mješoviti brakovi nailaze i na jedinstven niz prepreka jer kultura pojedine osobe oblikuje njezin svjetonazor i pogled na veze

Prijateljice su također primijetile da je jedan od stresora s kojim se suočavaju izvanjski. Živimo u društvu koje nije u potpunosti prihvatilo vrijednost različitosti. Jedna od najtežih prepreka je bilo suočiti se s ljudima, i kršćanima i nekršćanima, koji su ih pokušavali uvjeriti da Bog ne želi njihovu vezu. Neki su krivo citirali Bibliju da su „s nevjernicima pod jednim te istim jarmom“ (2 Kor 6,14) kako bi ih rastavili prije braka. Hvala Bogu, ograničenost određenih članova obitelji i prijatelja nije ih omela da vide da su jedno za drugo usprkos različitostima, pa su i danas u sretnom braku.
Uz to, moje su prijateljice priznale da, uz društvene predrasude, mješoviti brakovi nailaze i na jedinstven niz prepreka jer kultura pojedine osobe oblikuje njezin svjetonazor i pogled na veze.
Kulturološko podrijetlo osobe može utjecati na njezin jezik, na pogled na rodne uloge, na odnos prema upravljanju vremenom, na stil komunikacije, na doživljavanje osobnog prostora, na set njezinih obiteljskih vrijednosti, na jezik tijela… Kad se dvije kulture spoje brakom, na ovim područjima može doći do nesuglasica.

Prepoznajte međusobne razlike i dajte si vremena da uživate u njihovim prednostima te da zajedno nadiđete prepreke

Supruga mojeg prijatelja je s Bliskog istoka. A općepoznato je da je u toj kulturi upravljanje vremenom posve sporedna stvar. (I sama sam s Bliskog istoka pa to znam iz prve ruke!) Odnosi i druženje daleko su važniji od rasporeda i učinkovitosti, a kašnjenje je sasvim normalna stvar. Ako planirate sastanak s nekim u podne, budite spremni da će osoba doći tek oko 13 ili 14 sati. Osobi iz ove kulture to se može činiti neznatnom razlikom, no za mog „nabrijanog“ američkog prijatelja onaj tko kasni na sastanak opako se poigrava s njegovim živcima i svaka riječ tada može izazvati svađu. Ova je kulturološka razlika uzrok velikog stresa u braku moga prijatelja.
Mješovite nas veze mogu obogatiti, no također je važno ispravno shvatiti od čega se one sastoje. Prepoznajte međusobne razlike i dajte si vremena da uživate u njihovim prednostima te da zajedno nadiđete prepreke.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svoga života“ autorice Debre Fileta. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

AKCIJA! Od 10. do 14. veljače nabavite knjigu za 50 umjesto 100 kuna. 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh