Poučne priče

MOST

Kako je jedan stolar pomirio dvojicu braće Kad je netko posvađan s nekim, mogu postati dio te svađe tako da zauzmem jednu od dvije strane, ili tim dvjema stranama mogu pomoći da se na najbolji način pomire

Stolar pomirio dvojicu posvađane braće

Foto: Shutterstock


 

Bila jednom dvojica braće koja su živjela na susjednim farmama. Jednog dana oštro su se posvađala. Bila je to prva ozbiljna svađa tijekom četrdeset godina, koliko su živjeli jedan pored drugog dijeleći međusobno alat i pomažući jedan drugom.

Tom svađom sklad je bio narušen. Sve je počelo od malog nesporazuma koji je vodio do velike svađe i grubih riječi, nakon kojih su uslijedili tjedni provedeni u tišini.

Tražim posao”, rekao je čovjek. „Možda bi se ovdje na tvojoj farmi mogao naći neki poslić za mene?”

Jednog jutra, netko je pokucao na vrata starijega brata. Otvorio ih je i pred sobom ugledao čovjeka sa stolarskim alatom. „Tražim posao”, rekao je čovjek. „Možda bi se ovdje na tvojoj farmi mogao naći neki poslić za mene?”

„Znam”, reče stariji brat, „što bi mogao učiniti za mene. Vidiš onu kuću s druge strane potoka? Tu živi moj susjed, zapravo, mlađi brat. Prošlog tjedna je između nas bila livada, ali je on nešto kopao od rijeke do ovdje i sad je između nas potok. To je učinio da bi mi napakostio, ali vratit ću mu ja… Vidiš ona debla pored štale? Napravi mi ogradu od dva metra da više ne vidim ni njega ni njegovu kuću.”

Stolar reče: „Sve mi je jasno. Daj mi čavle i bušilicu i vidjet ćeš kako ću to sjajno učiniti.”

Stariji brat je stolaru dao potrebni materijal i otišao u grad.

Uopće nije bilo ograde. Stolar je napravio most!

Stolar je cijelog dana vrijedno radio, mjerio, pilio… Do sumraka stolar je završio posao. U to se stariji brat vratio iz grada. A ono što je vidio zaprepastilo ga je!

Uopće nije bilo ograde. Stolar je napravio most, koji je spajao dvije obale potoka. Bio je to prelijep most, a s njegove druge strane mu se približavao njegov mlađi brat širom raširenih ruku.

„Stvarno si sjajan čovjek kada si napravio most poslije svega što sam ti rekao i učinio”, vikne mlađi brat starijemu.

Braća su stajala svaki na svojoj strani mosta, pa su polako krenuli jedan drugom u susret, susrevši se na sredini. Vidjeli su da stolar podiže svoju kutiju s alatom i kreće.

„Hej, čekaj! Ostani nekoliko dana kod nas, ima još puno stvari koje bi mogao napraviti”, reče stariji brat.

„Vrlo rado”, reče stolar „ali moram napraviti još puno mostova.”

Gradimo mostove, a ne zidove. To se puno više isplati.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh