Svjedočanstva

IZ ŽIVOTA SLOVENSKE MISTIČARKE

Kako je izgledalo Magdalenino mistično trpljenje na Veliki petak 1852. godine Prvo je bila prenesena u Getsemanski vrt. Nato je opazila svjetlo, koje je slijedila kolona mučitelja s raznim oruđem za mučenje. Činilo joj se kao da Isus s nekime razgovara, a neki su već popadali na tlo…

Foto: Shutterstock


 

Veliki petak, 9. travnja

Magdalenino mistično trpljenje u ekstazi počelo je odmah po ponoći. Prvo je bila prenesena u Getsemanski vrt. Nato je opazila svjetlo, koje je slijedila kolona mučitelja s raznim oruđem za mučenje. Činilo joj se kao da Isus s nekime razgovara, a neki su već popadali na tlo. Najednom su svi nestali. Ostao je samo Isus i rekao mističarki, koja je osjećala smrtne bolove: „Sjeti se koliko sam na današnji dan pretrpio.“ Potom ju je anđeo odveo u trpljenje. Osjetila je kako su joj svezali ruke, oko vrata joj stavili željezni obruč, koji je s nutarnje strane bio pun oštrih zubaca. Oko slabina su joj opasali željeznu pregaču, koja je iznutra bila načičkana oštrim zupcima i sezala joj je do koljena. Dok je hodala (a nije hodala, nego je mirno ležala u postelji), bolno ju je udarala po koljenima. Kasnije je rekla da je bila ranjena po trbuhu i po nogama, najviše po koljenima. To je potvrdilo i njezino rublje, koje je kasnije skinula sa sebe. Nato je, bez ikakva počinka, prišla do mosta. I netko ju je nenadano bacio s mosta u vodu. Pala je na stube i ponovo osjetila smrtne bolove. Anđeo ju je opomenuo neka misli na Kristovo trpljenje, koji je toliko trpio, iako je bio nedužan te je bio Bog i čovjek.

Odmah potom ponovo je pala u zanos te je ostala u zanosu do pola devet. Najprije je primila od anđela trnovu krunu. Opet smo vidjeli kako joj curi svježa krv iz čela i teče po obrazu i vratu. Potom je vidjela Isusa kako…

Do pet ujutro osjetila je još više trpljenja, čiji se sadržaj ticao samo nje i zato o njemu nije govorila.

Napomena. U svem tom trpljenju ležala je mirno na leđima u postelji. Vidjeli smo kako joj je cijeli vrat bio posut krvavim točkama od rana koje su načinili zupci iz željeznog obruča. Nekoliko minuta prije pet, kratko je došla k sebi, a bila je tako slaba da nije mogla reći niti riječ. Odmah potom ponovo je pala u zanos te je ostala u zanosu do pola devet. Najprije je primila od anđela trnovu krunu. Opet smo vidjeli kako joj curi svježa krv iz čela i teče po obrazu i vratu. Potom je vidjela Isusa kako živ i sav krvav visi na križu, kao i Mariju kako stoji pod križem. Najednom je osjetila da je i sama pribijena na križ. Činilo joj se da strašno dugo visi na križu. Osjećala je smrtne bolove. Trpjela je strahovitu žeđ. Nije se mogla pomaknuti. Ležala je na postelji s raširenim rukama, kao Krist na križu. Nato je dala trnovu krunu u Marijine ruke. Marija joj je rekla da danas toliko trpi jer je na današnji dan Krist isto toliko trpio. Na kraju je Magdalena kleknula pod križem. Kad je križ nestao, nestala je i Marija. Magdalena se osvijestila.

Jedinu fotografiju Magdalene Gornik za vrijeme mističnoga trpljenja na Veliki petak fotografirao je slovenski svećenik dr. Frančišek Lampe/ izvor: sh.wikipedia.org 

 

U postelji je kakvih pola sata veoma trpjela. Potom je malo došla k sebi i sama si uredila kosu i preodjenula se u čistu odjeću. Kako je sama rekla, bila je po svem tijelu izranjena i krvava

Poslije deset sati Magdalenu su prenijeli u crkvu da počasti Najsvetijega u Božjem grobu. Bio je to trenutak kad je u crkvi bilo dosta ljudi. Ostavio sam ju ondje. Sa mnom su bili gospodin Janež iz Nove Štifte, kapelan Klemenc, barun Garlizz, Levičnik i Matija Zavračan. Namjerno sam ju stavio u klupu nasuprot strani na kojoj je bio Božji grob, jer sam mislio da će u ekstazi poći prema Božjem grobu. Čim se našla u klupi, pogledala je Presveto u pokaznici i onesvijestila se sjedeći u klupi. Najednom je bila u zanosu i pošla k Presvetomu. Pred Božjim grobom je dugo, približno jedan sat, molila tako pobožno da se nije moglo suzdržati suze vidjevši ju. Kasnije je zapisala da je u trenutku kad je drugi put pogledala pokaznicu (u ekstazi) nad njom opazila velik Isusov lik. Bio je sav sjajan i tako lijep da to nije mogla izraziti. Rukom joj je dao znak da pristupi k njemu. Išla je pred njim i kleknula. Potom je vidjela mnoštvo anđela, koji su Isusa častili klečeći. Jedan od njih dao joj je molitvu pred Presvetim, zapisanu na listu papira. Slova su bila crna, samo je ime ISUS bilo svaki put napisano zlatnim slovima. Kad je izmolila tu molitvu, vratila ju je anđelu, a on se uputio k Isusu. Ukazao se drugi anđeo, koji je imao svjetleći kalež i dao joj piti Kristovu krv. (…)

Mistična smrt

U postelji je kakvih pola sata veoma trpjela. Potom je malo došla k sebi i sama si uredila kosu i preodjenula se u čistu odjeću. Kako je sama rekla, bila je po svem tijelu izranjena i krvava. To je potvrdila također i njezina košulja. Ja nisam vidio, ali su sluškinje potvrdile njezinu izjavu, jer su njezinu košulju pozorno pregledale.

U dva popodne započelo je mistično trpljenje i završilo se u tri sata mističnom smrću mističarke, što si čovjek ne može ni predstaviti ako nije sam vidio. (…)

Iz knjige „Magdalena Gornik“ autorice Martine Kraljič, koja izlazi uskoro! Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh