Duhovnost

DNEVNA RUTINA

Kako imati uspješan radni dan? Možda vam ovaj savjet pomogne Mnogi su laici poslušali Sheenov savjet i primili obilje duhovnih darova. Evo u čemu je bila njegova 'tajna'

Tajna sluge Božjega Fultona Sheena za uspješan radni dan

Foto: Shutterstock

 

Nadbiskup Fulton Sheen bio je poznat po svojim praktičnim duhovnim savjetima, kojima je laicima davao alat za rast u duhovnom životu. Jedna od najbitnijih stvari koja mu je davala snagu za uspješan dan, što je isticao u svojim djelima, bila je njegova dnevna rutina. Kad se je zaredio za svećenika, odlučio je da će svaki dan provesti jedan sat u molitvi ispred Presvetog Oltarskog Sakramenta. Sheen je u svojoj autobiografiji A Treasure in Clay, napisao da je nadahnuće za to dobio tijekom jednog seminara. Toj je rutini bio vjeran do kraja života.

Nadalje, govori da poštovanje te odluke nije uvijek bilo lako i da su često bile potrebne mnoge žrtve.

„Sat vremena ispred Presvetog Oltarskog Sakramenta. Je li lako? Ponekad se činilo teško, ponekad je zahtijevalo otkazivanje dogovora ili ustajanje sat vremena ranije, ali nikad nije bilo teret, već samo radost.“

Sat molitve za Sheena bio je prilika za pažljivo slušanje Boga i ublažavanje briga i nevolja s kojima se je suočavao u svijetu

 Nije svaki sat molitve bio lagan za Sheena, koji je priznao da je povremeno znao mislima odlutati. Unatoč tome vjerovao je da postojana predanost jednosatnoj molitvi pomaže razvitku dubokog odnosa s Isusom. Sat molitve za Sheena bio je prilika za pažljivo slušanje Boga i ublažavanje briga i nevolja s kojima se je suočavao u svijetu. To mu je vrijeme dalo okrepu i omogućilo pripremu za nadolazeći dan. Vjerovao je da mu je sat molitve pomogao i da ostane vjeran svom pozivu odvraćajući ga od traženja „zelenije trave“.

„Sat vremena ispred Presvetog Oltarskog Sakramenta čuva me od traženja ‘zelenije trave’. Prigušeno svjetlo Svetohraništa mističnim je sjajem gušilo ‘blještavilo lampica’. Taj je sat postao dahom života Duha Svetoga koji oživljava u gadnom zraku svijeta. U trenutcima u kojima se je molitva činila suhoparnom, uvijek sam se osjećao barem kao pas koji čeka da ga gospodar pozove.“

 Iako je većina Sheenovih molitvenih sati bila ispred Presvetog Oltarskog Sakramenta u crkvi, protestantski su pastori našli vrijednost u Sheenovim riječima i započeli s istim na sebi svojstven način.

Iako se može činiti da se ništa ne ‘događa’, plodovi te molitve bit će vidljiviji i dani će biti ‘uspješniji’

Najznačajniji je utjecaj sat molitve imao na nekatoličke svećenike. Tri sam puta propovijedao protestantskim svećenicima: u dvjema prilikama grupama s preko tristo ljudi u Južnoj Karolini i na Floridi, i jednom manjoj grupi na Sveučilištu u Princetonu. Zamolio sam ih da dosljedno provode sat molitve kako bi se borili protiv sila zla, jer to je Gospodin tražio u noći svoje muke.“

 Premda nisu molili sat vremena ispred Svetohraništa u katoličkoj crkvi, svaki su dan izdvojili sat vremena za slušanje Božje riječi i posredovanje za spas svijeta.

Mnogi su laici poslušali Sheenov savjet i primili obilje duhovnih darova. Neki mogu ostati u molitvi punih sat vremena dok su drugi vjerni u održavanju pola sata ili čak 15 minuta.

Glavna je poanta posvetiti neko vrijeme molitvi svakoga dana i pridržavati se toga. Što više vremena možemo provesti u molitvi u tišini, više vremena možemo posvetiti razvijanju odnosa s Isusom.

Iako se može činiti da se ništa ne „događa“, plodovi te molitve bit će vidljiviji i dani će biti „uspješniji“ na načine koje niste nikad mogli ni zamisliti.

Autor: Philip Kosloski (Aleteia)

Prevela Ana Marija Lončar

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh