Mladi

MOJ ŽIVOT

Kako (i kako ne) moliti za svoje zanimanje Često puta krivo molimo Boga za svoju budućnost. Želimo da naša molitva bude odmah uslišana. Ne razmišljajući o tome je li ona zaista potrebna u našem životu, i je li ona zaista ispunjenje Njegovih planova...

Foto: Shutterstock

 

Sjećam se kada sam počela moliti za svoje zvanje. Bilo je to prije nekoliko godina.

Klečala sam prije Svete Mise i molila. Osjetila sam Njegovu nježnu prisutnost u svom srcu. Taj trenutak, Gospodin mi je posvijestio moje unutarnje želje.

Bila sam pomalo zaprepaštena jer nisam tražila pojašnjenja

Molila sam za svoje zvanje, a On me je upitao mogu li se u tom određenom zvanju ispuniti. Bila sam pomalo zaprepaštena jer nisam tražila pojašnjenja, samo sam molila za nešto što sam željela da se ostvari u budućnosti.

Razgovor s Bogom o željama

Živjela sam katoličkim životom. Mnogi moji prijatelji su često bili nervozni kada se razgovaralo o budućnosti i zanimanjima. Neki su molili molitve svete Terezije kako bi dobili znakove koje bi slijedili. Drugi su ispunjavali online kvizove koji bi im pokazali kakvoj skupini ljudi pripadaju i kamo da se usmjere. Neki su tražili pomoć drugih ljudi. Ne osuđujem nikoga, niti želim reći da su neki načini bolji, a drugi lošiji. Samo smatram da postoji drugačiji pristup molitvi za naše zvanje. To je ovaj: pokušajmo biti iskreni s Bogom. Predajmo mu svoje želje i uzdajmo se da će ih On sve posvetiti i omogućiti da se ostvare ako nam je to uistinu potrebno!

Putovanje

Ako molimo za svoje zvanje, pokušajmo moliti za smisao i način svoga života. Naše zvanje je, u suštini, način kojim ćemo živjeti puninu svojeg identiteta i u kojem ćemo se uzdati u Boga. Svako zvanje je putovanje, životno hodočašće, koje uvijek ima istu svrhu – slaviti Boga. Ta svrha će uvijek biti ista, i nepromjenjiva, i tu svrhu dijelimo sa svim Božjim stvorenjima. Svećenici, bračni parovi, redovnice, svi oni imaju nešto zajedničko, a to je slavljenje Boga.

To je već u nama!

Ponekad nas molitva za neko određeno zanimanje, može odvratiti od pravog otkrivanja sebe ili dopuštanja da nas Bog odvede tamo gdje je naše mjesto. Kada molimo, to ne bismo trebali činiti riječima poput: „Molim Te, molim Te, pokaži mi što ću biti kada odrastem!“ jer takvom molitvom riskiramo sva iskustva koja su nam potrebna da bismo ispunili svoj životni put.

Ako ste još uvijek na putu da birate svoje zvanje i zanimanje, neka to bude razdoblje u kojem čekate da se ispuni vaš kršćanski život

Ako voliš pomagati drugima, slušati druge, razgovarati, sve te činjenice stavi u svoje molitve. Tada će ti Bog omogućiti da radiš ono u čemu si dobar i za što si, uostalom, stvoren!

Ako si još uvijek na putu, ako još uvijek biraš svoje zvanje i zanimanje, neka to bude razdoblje čekanja da se ispuni tvoj kršćanski život. Svaki kršćanin na kraju svog životnog puta susreće Boga. Boga koji je već odredio njegov životni put i koji se raduje da će se njegove želje susresti s potrebama svijeta, za veću slavu Božju.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh