Duhovnost

GOVORITI O KRISTU

Kako evangelizirati prijatelje i obitelj, a da ih ne uvrijedimo

Kako evangelizirati prijatelje i obitelj, a da ih ne uvrijedimo

Pitanje:

Kako mogu evangelizirati prijatelje i obitelj a da ih ne uvrijedim i ne odgurnem od sebe?

Odgovor:

Svaki kršćanin ima člana obitelji, prijatelja, suradnika ili poznanika koji nije kršćanin. Uvijek je teško govoriti drugim ljudima o Radosnoj vijesti a to postaje još teže kada se radi o nekome nama bliskom. Biblija nam kaže da Radosna vijest vrijeđa ljude (v. Lk 12,51-53). Posebno je teško riskirati da uvrijedimo nekoga s kime smo često u kontaktu. Međutim, Bog nam je naredio da naviještamo evanđelje – nemamo nikakve isprike ako to ne činimo (v. Mt 28,19-20; Dj 1,8; 1 Pt 3,15).

Dakle, kako možete evangelizirati članove svoje obitelji, prijatelje, suradnike i/ili poznanike? Najvažnije što možete činiti jest moliti za njih, da Bog promijeni njihova srca i otvori im oči (2 Kor 4,4) za istinu evanđelja. Molite da se osvjedoče o Božju ljubav prema njima i da postanu svjesni svoje potrebe za spasenjem po Isusu Kristu (Iv 3,16). Molite za mudrost kako biste znali kako im služiti (Jak 1,5). Osim što ćete za njih moliti, trebate živjeti pobožnim kršćanskim životom pred njima, kako bi oni mogli vidjeti promjenu koju je Bog učinio u vašem životu (1 Pt 3,1-2). Kao što je sveti Franjo Asiški jednoć rekao: „Uvijek propovijedajte evanđelje, a kada je potrebno, koristite riječiˮ.

Dakle, moramo biti spremni i hrabri u naviještanju evanđelja. Naviještajmo poruku spasenja po Isusu Kristu svojim prijateljima i obitelji (Rim 10,9-10). Uvijek budimo spremni govoriti o svojoj vjeri (1 Pt 3,15), čineći to u blagosti i s poštovanjem. A na kraju trebamo stalno imati na umu da spasenje svojih voljenih moramo prepustiti Bogu. Ljude spašavaju Božja sila i milost, a ne naš trud. Najbolje što mi možemo učiniti jest moliti za njih, svjedočiti im i živjeti kršćanskim životom, što je najsnažnije svjedočanstvo!

Najčitanije

Na vrh