Roditelji i djeca

MARY REED NEWLAND

Kako djecu koja teže uče poticati na marljivost „Poznajem jednu učiteljicu koja je primijenila gotovo sve metode ne bi li jedan učenik počeo učiti. Poticala ga je, nagovarala, ohrabrivala, opominjala... Ali ništa nije upalilo. Na koncu se jednoga dana pretvarala kao da se on potrudio…“

Kako djecu koja teže uče poticati na marljivost

Foto: Shutterstock

 

Župnik Arški predivan je svetac i primjer djeci koja se muče s učenjem u školi. On je vrlo teško savladavao školsko gradivo i čak se činio prilično ograničen u svojim mogućnostima. Ali nikada mu nije nedostajalo one vrste mudrosti koja izvire iz duše zaljubljene u Boga i danas ga se nitko ne bi usudio nazvati ograničenim. Bog gleda na to koliko se trudimo, a ne na ono što bi svijet nazvao uspjehom. Ona djeca koja se trude, ali im ocjene u završnoj svjedodžbi nisu baš najbolje, snagu pronalaze i u roditeljskoj pohvali za pošten rad i trud.

Poznajem jednu učiteljicu koja je primijenila gotovo sve metode ne bi li jedan učenik počeo učiti. Poticala ga je, nagovarala, ohrabrivala, opominjala… Ali ništa nije upalilo. Na koncu se jednoga dana pretvarala kao da se on potrudio.

Od toga se dana kod njega sve počelo mijenjati. Nekoliko tjedana kasnije učiteljica je pozvala njegove roditelje na razgovor i rekla im: „Shvatila sam u čemu je kod njega bio problem pri učenju…“

„Vidiš kako ti sada ide mnogo bolje. Znala sam da ako se potrudiš, možeš sve.”

Od toga se dana kod njega sve počelo mijenjati. Nekoliko tjedana kasnije učiteljica je pozvala njegove roditelje na razgovor i rekla im: „Shvatila sam u čemu je kod njega bio problem pri učenju. Njega se nikada ni za što nije pohvalilo. Zato se nikada nije niti potrudio.”

Blaženi Herman zvani Hromi prijatelj je sve djece koja trpe uslijed tjelesnog invaliditeta. O njemu čitamo: „Herman nije mogao stajati, a kamoli hodati. Jedva da je mogao sjediti i to u posebno izrađenom stolcu. Čak su mu i prsti bili slabašni i zgrčeni te nije mogao pisati. Usta i nepce bili su mu toliko izobličeni da je njegov govor bio jedva razumljiv.” Za života Herman nije nikada iskusio ugodu, a ipak je bio vesela duha. O sebi je govorio kao o „najmanjem među Kristovim siromasima” i „sporijem od magarca”. U svojoj je boli i izobličenosti proslavljao Boga, ne samo svojom marljivošću izrađujući astrolabe, satove i glazbala, nego zato što je ljubio. Prilično je izvjesno da je upravo blaženi Herman napisao molitvu Zdravo Kraljice.

Djecu ne trebamo štititi od poteškoća, nego ih trebamo učiti kako se s njima služiti. Kada se poteškoćama služimo kako bismo druge približili Bogu, one postaju blagoslovom.

Iz knjige „Kako moliti za svoju odraslu djecu“ Mary Reed Newland. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh