Roditelji i djeca

UČITE, MOLITE, DARUJTE, VOLITE...

Kako dijete upoznati s Isusom? Pročitajte što je s nama podijelila majka šestero djece Božja milost mi je darovala šestero djece, u dobi od 1. do 10 godina. Ovo je sažetak onog što sam naučila kroz svoju djecu, možda pomogne nekome tko se guši u majčinstvu kao i ja prije par godina ... Isusa sam susrela u teškoj borbi za zdravlje, prepoznala sam Ga tek kada mi nije ostalo baš ništa drugo. Da mi je barem kao djetetu netko uspio približiti Isusa, znam da bi bilo lakše

Foto: Pixabay

 

Netko je to lijepo definirao što znači odgajati djecu. Njegova definicija glasi: Odgajati djecu znači odgajati sebe pred djecom.

Dajte si truda!

Večernja zajednička molitva je najidealnije vrijeme za upoznavanje s Isusom. Neka svatko napiše pismo Bogu, vodite duhovne dnevnike pa ih zajedno čitajte, čitajte priče iz Biblije za djecu, smišljajte kratke molitve, neka se svatko prisjeti jednog svog grijeha taj dan ili jednostavno razgovarajte o vjeri. Neka pitaju, iznenadit ćete se koliko pitanja imaju.

Tajna je u tome da vi morate prvi napraviti to što njima dajete kao zadatak. Ako želite da nacrtaju kako oni vide Isusa, prvo vi nacrtajte onda tek predložite.

Često spominjite Isusa!

Pogotovo kada vam se dijete povjeri ili osjetite da ga nešto muči. Pričajte im o Isusu, usporedite njihov problem s nekom prispodobom iz Isusova života, a onda se povucite. Odluku moraju donijeti sami. Ne brinite, ako odluka bude kriva, doći će opet k vama požaliti se. Tad im ispričajte neku novu prispodobu iz Isusovog života. Budite spremni i budni.

Nema odustajanja!

Ako si kao roditelj odlučio ići ovim putem, onda to mora postati prioritet u odgoju. Nema: ‘umorna sam’, ‘boli me glava’, ‘ne da mi se’ ili ‘ne stignem’. Nema. Molitva je tada hrana, a sumnjam da bi otišli u krevet bez večere.

Jer, bude li dijete blizu Isusa, poštedjet ćete si puno muke u doba ‘puberteta’. Kada je u obitelji Krist na prvom mjestu, tada će se ta Kristova milost očitovati i u domu i na djeci.

Ustrajno ih opominjite u grijehu, objasnite im, odgovorite im na sva pitanja.

Učiti, čitati, pratiti, rasti…

Da bi mogli išta naučiti svoje dijete, moramo znati o čemu pričamo. Nauči ti, pa nauči dijete. Primijeniti naučeno je još važnije. Djeca uče promatrajući svijet. Teško će nešto upamtiti ako im primjer iz života pokazuje suprotno.

Kada dijete poželi raditi sve što i ti, važno je da mu daš najbolji mogući primjer.

Isus koristi majke da cijelu obitelj drži u svojoj blizini. Svako dijete kojemu je srce kucalo pored majčinog, ostavilo je plamen svoje duše u srcu te majke. Zato majčina molitva ima posebnu snagu. Majka može izmoliti spas svih za koje moli.

Zato učite, molite, darujte, volite.. Pokažite svojoj djeci što je vjera kroz svoj život.

Najvažnije: Obiteljski poredak

Otac je stup obitelji, on treba povesti molitvu. Ako mu to ne ide lako, neka majka vodi molitvu. Otac tada neka sudjeluje i podržava majku. Tamo gdje je samo jedan roditelj, roditelj koji jest s djecom, obavezan je upoznati dijete s Isusom. To je sveta dužnost svakog tko se smatra kršćaninom.

I na kraju: LJUBAV.

Bez nje ionako ništa ni nema smisla.

Božja riječ i majkama i očevima zapovijeda:

Dostupnost – ujutro, u podne i noću (Ponovljeni zakon 6,6-7)
Uključenost – razgovor, raspravljanje, razmišljanje i zajednički život (Efežanima 6,4)
Poučavanje – Sveto pismo, biblijski svjetonazor (Psalam 78,5-6; Ponovljeni zakon 4,10; Efežanima 6,4)
Odgajanje – pomaganje djetetu da razvije vještine i otkrije svoje talente (Izreke 22,6)
Stega – učenje strahu Gospodnjem, dosljedno, privrženo i odlučno postavljanje granica (Efežanima 6,4, Hebrejima 12,5-11, Izreke 13,24; 19,18; 22,15; 23,13-14; 29,15-17)

Ivana Čavalić; Book.hr

"Vjeruju li vaša djeca?"

Svatko od nas roditelja itekako bi htio da njegova djeca ozbiljno shvate vjeru te izrastu u dobre vjernike i dobre ljude. No kako to učiniti? Preporučujemo vam knjigu „Vjeruju li vaša djeca”, autora Terence Chatmona (ovdje).

Knjiga donosi dugogodišnje iskustvo jedne prezbiterijanske obitelji, u kojoj je otac, na nagovor majke, odlučio stvar uzeti u svoje ruke. Njihovo iskustvo slijede stotine tisuća obitelji, svih kršćanskih denominacija, širom svijeta.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh