Duhovnost

VAŽNO JE ZNATI JEZIK KOJIM BOG KOMUNICIRA

Kako čuti Božji odgovor u molitvi

Foto: Shutterstock

 

Sigurno svi čuju Boga, ali ne znaju dekodirati njegovu poruku. Bog nam govori cijelo vrijeme, ali, već smo o tome govorili, mi ne znamo njegov jezik. Ponekad smo uporni u svojem scenariju, u kojem smo si jasno zacrtali da bi nam Bog trebao progovoriti i obično onda ne opazimo kada uistinu dođe. Poput onog prosjaka koji je molio: „Bože, daj mi znak. Učini da mi tko pokloni tri bombona. Tri bombona!“ Kad je prošao pokraj njega, Bog mu je u šešir stavio 100 kuna. Ali siromah se dalje svađao: „Bože, zašto nisi uslišio moju molitvu?“ „Prestani! Idi i kupi si tri kilograma bombona za tu lovu!“ Bog mu odgovara na molitvu – primijeti to!

 

Bog nas dotiče i komunicira s nama na mnoge načine. Samo…

 

(…) Isus je svoju ljubav najjasnije objavio na križu. A tada nije previše govorio. Tko kaže da je susret s Bogom u tišini i šutnji lišen njegove dobrote? Otkad je susret samo glasovni? Molitva je susret u svojoj potpunoj višedimenzionalnosti. To nije telefonski razgovor. Bog nas dotiče i komunicira s nama na mnoge načine. Samo imajmo oči i uši otvorene.

 

Kako čuti taj glas?

Čini mi se da prije svega treba odustati od naših očekivanja. Izbaciti iz glave spremljene scenarije kontakta s Bogom. To ga ograničava. S druge strane moramo početi cijeniti jednostavne stvari. Ako, na primjer, molimo da nam Bog kaže što nam je činiti ili kako postupiti, ne smijemo očekivati odgovor napisan na oblaku. Odgovor može biti jednostavna, razumna misao u meni, koja me nadahne. Nedostatak ljubavi prema jednostavnim, bliskim, svakodnevnim stvarima može učiniti da se mimoiđemo s Bogom, koji je uz nas.

Ako želiš čuti Boga, počni čitati evanđelje. Jednostavno. Dan po dan. Ne počinji karizmatskim trikovima i otvaranjem Biblije na slijepo. Traženje nadnaravnih ciljeva često izvire iz nezdrave znatiželje, a ne iz iskrene čežnje za upoznavanjem Božje riječi. Tako dolazimo do srži stvari. Govorimo da želimo čuti Božji glas, odnosno ono što nam Bog želi reći. Stvarno? Želimo li stvarno znati i ispunjavati volju Božju? Onda počnimo izvršavati onu riječ koju smo već čuli. Mislim na Dekalog, deset Božjih zapovijedi. Bog je prilično jasno izrekao tih deset rečenica. Bilo bi, u najmanju ruku, netaktično moliti Boga da nam progovori, a u isto vrijeme ne poštovati ono što nam je već rečeno. Evanđelja su na mnogim mjestima dobra tumačenja Božje volje za nas, pa onda prije nego što zamolimo Boga da nam na čudesan način objavi svoju riječ, dobro je dati mu do znanja da tu riječ uzimamo za ozbiljno.

 

 

Iz knjige „Bog traži čovjeka“ autorice s. Bogne Młynarz. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh