Osobni razvoj

POGREŠNA OČEKIVANJA

Kakav ste samac, takvi ćete biti i u braku Ponekad mislimo da smo spremni, ili da ćemo u hodu naučiti ono što je potrebno, ali to često nije istina. Onako kako se ponašam kada nešto nemam, pokazuje kakav ću biti kada to dobijem

Kakav ste samac takvi ćete biti i u braku book evangelizacijaKakav ste samac takvi ćete biti i u braku book evangelizacija

Foto: Shutterstock

 

Odlazak u teretanu neće nam odmah promijeniti stas. Započinjanje bloga neće nas odmah učiniti dobrim piscem. Kupnja glasovira neće nas učiniti glazbenikom. Isti princip vrijedi za brak. Ulazak u brak neće nas učiniti dobrim supružnikom ili boljom osobom.

Kad sam bio samac, mislio sam da je brak možda ‘čarobni štapić’. Mislio sam da će me čudesno promijeniti. Mislio sam da ću iznenada posjedovati novu mjeru ljubavi, radosti, mira, strpljivosti, ljubaznosti, dobrote, vjernosti, blagosti i uzdržljivosti. Sve ono što kao samac nisam iskusio. Vjerovao sam da ću kada kažem ‘da’, vidjeti svijet kroz drugačiju prizmu i da ću postati čovjek i muž koji je odgovoran i pun ljubavi.

Prije braka bih vjerojatno nijekao da vjerujem u bilo što od gore navedenog. Privatno, međutim, mislio sam da je brak karika koja mi nedostaje na putu do toga da postanem više nalik Kristu. Bio sam potpuno u krivu.

Brak vas neće trenutno promijeniti. Samo će iznijeti na vidjelo ono što je već u vama.

Kad uđu u brak, samci otkriju neugodnu istinu…

Neki kršćani samci žive pasivne živote. Često je vrlo malo odgovornosti u njihovim životima, ili je gotovo nema. Dakle, tajni grijesi prežive i kvare ih. Mnogi se samci upuštaju u različite vrste seksualnog nemorala, veoma se malo daju za crkveni rad, rijetko prisustvuju nedjeljnim službama, svoje slobodno vrijeme provode u lijenosti, rijetko čitaju Bibliju i mole, te malo pozornosti obraćaju na grijeh koji još uvijek obiluje u njihovim srcima. Dosta ovoga važilo je i za mene dok sam bio samac.

No, kad uđu u brak, samci otkriju neugodnu istinu: samac u njima živi i dalje, iako su u braku. Ako ste lijeni, neodgovorni, sebični, ponosni, pohlepni i / ili požudni dok ste sami, onda ćete biti jednako (ili više) lijeni, neodgovorni, sebični, ponosni, pohlepni i / ili požudni nakon što kažete ‘da’.

Bitno je ne zapostaviti praksu pronalaženja i mrtvljenja grijeha u našim životima. U grijehe u koje ste upleteni kao samac neminovno ćete biti upleteni i u braku. Ipak, grijeh ne treba mrtviti samo zato što želite biti dobri supružnici; trebate ga mrtviti jer želite živjeti sretan i svet život, bez obzira na bračno stanje.

Pavao nas sve upozorava da je plaća grijeha smrt (Rim 6,23) i da bismo trebali biti aktivni u mrtvljenju onog što je zemaljsko u nama (Kol 3,5). Ova naredba ne vrijedi samo za osobe koje su u braku nego i za one koje nisu. Ako ne umrtvite grijeh sada, on će kasnije umrtviti vas ako se ne pokajete.

Ovaj odlomak upozorava sve nas, posebno samce, na rizik koji postoji u odgađanju (bez obzira na razlog) umrtvljenja grijeha

Pavao otkriva veliku opasnost u odlaganju umrtvljenja poznatog grijeha u našim životima:

»Zato ih Bog u požudama srca njihovih i predade nečistoći da obeščašćuju svoja tijela među sobom…

Zbog toga ih Bog predade sramotnim strastima…

I kako nisu smatrali vrijednim držati se spoznaje Boga, predade ih Bog nevaljanu umu da čine što ne dolikuje, puni svake nepravde, bludnosti, pakosti, lakomosti, zloće; puni zavisti, ubojstva, svađe, prijevare, zlobnosti; došaptavači, ogovarači, bogomrsci, nasilnici, oholice, hvalisavci, izmišljači zala, roditeljima neposlušni, nerazumni, nepouzdani, bešćutni, nepomirljivi, nemilosrdni. Spoznavši odredbu Božju da oni koji takvo što čine zaslužuju smrt, oni ne samo što to čine nego i odobravaju onima koji čine.« (Rim 1,24-32)

Bog ih predade jer su znali da „oni koji takvo što čine zaslužuju smrt”, ali su unatoč tome nastavili činiti ono što su činili umjesto da se pokaju. Iako se ovaj odlomak bavi seksualnim nemoralom, jasno uključuje došaptavače, ogovarače, bogomrsce, nasilnike, ohole, hvalisavce, izmišljače zala, roditeljima neposlušne, nerazumne, nepouzdane, bešćutne, nepomirljive, nemilosrdne.

Ovaj odlomak upozorava sve nas, posebno samce, na rizik koji postoji u odgađanju (bez obzira na razlog) umrtvljenja grijeha. To govorim posebno samcima, jer oni nemaju svakodnevnu odgovornost prema supružniku. Opasno je biti predan svome grijehu. Zastrašujuća je spoznaja da jednoga dana možemo doći do točke gdje više ne vidimo samoubilačku ludost svojih prijestupa.

Samo nas Isus može učiniti sretnima

Svi smo čuli izraz: „Trava je uvijek zelenija s druge strane”. Ova izreka opisuje opće čovjekovo nezadovoljstvo njegovim trenutnim položajem ili stanjem. Svi mislimo da bismo bili sretniji kada bismo bili u drugim okolnostima. To vrijedi i za naš bračni status. Većina nas poznaje samce koji žele biti u braku, ili ljude u braku koji žele biti samci. Zašto? Zato jer mislimo da je naše trenutno stanje nezadovoljstva posljedica onog što je vani, a ne onog što je unutra.

Nezadovoljstvo trenutnim okolnostima vezano je za očekivanje svakog samca da će ga brak promijeniti. Brak je postupno postao njegov Duh Sveti, a dan vjenčanja njegov Pentekost. No, nakon što je dan vjenčanja prošao a uspomene s medenog mjeseca izblijedjele, on otkrije da ceremonija vjenčanja nema snagu spasenja i posvećenja koja mu je potrebna, te da je i dalje ista grešna osoba koja je bila i kao samac.

U duhovnom kao i u kontekstu vječnosti neodgovorno je odgađati posao mrtvljenja grijeha dok ste samac, u nadi da će vas drugačiji život (brak) učini svetijim i sretnijim. Samo nas Isus može učiniti sretnima. Bez obzira na naše trenutne okolnosti trava može biti zelenija kod Isusa. Trčimo k njemu. Pokajmo se za svoje grijehe. Pijmo iz jedinog izvora koji može ugasiti žeđ koja je unutar svih nas.

Ne, brak nas neće trenutno promijeniti. Bog će nas, zbog Krista i kroz Duha Svetoga, promijeniti kada mu se predamo, bili mi u braku ili ne.

Izvor: novizivot.net

Prijevod: Aleksandar J.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh