Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Kakav je tvoj odnos s hranom? Nalaziš li u hrani svoju radost? Jesi li pretio zato što mnogo i neuredno jedeš? Žališ li se kada na stolu ne nalaziš hranu koja ti se sviđa? Kakav je tvoj odnos s alkoholnim pićima? Jesi li alkoholičar? Ako je tvoj odnos s hranom i alkoholom neuredan, iskušaj se ove korizme: posti, smanjujući količinu hrane koju konzumiraš

Foto: Unsplash,  Jay Wennington 

 

Lijepo je sjediti za stolom kako bismo, u duhu radosti, podijelili svagdašnju hranu kao braća i sestre u Kristu. Stol je mjesto sjedinjenja i zajedništva. Za stolom raste bratska ljubav. Za stol se ne sjeda samo kako bi se jelo. Najljepša i najznačajnija naučavanja koja je Isus davao bila su ona koja je govorio za vrijeme jela. Najiskreniji razgovori bili su baš oni koji su se događali za vrijeme jela. Možda su se ispunjavale riječi iz poslovice: In vino Veritas (U vinu je istina).

Isus često nije ni imao vremena jesti jer je mnoštvo bilo nametljivo i neugodno. Ali Isus se nije žalio…

Mnogi Farizeji i Pismoznanci su Isusa, kao i njegove učenike, nazivali „pijancem i izjelicom”. Ali za Isusa postojalo je vrijeme za jelo i vrijeme za post. Isus nije živio kako bi jeo. Nije bio bulimičar. Isus često nije ni imao vremena jesti jer je mnoštvo bilo nametljivo i neugodno. Ali Isus se nije žalio. Isus nije imao fiksan stol. Siguran sam da je bilo i dana kada nije bio ničiji gost. Isus nije uvijek jeo hranu koja mu se sviđala. Jeo je ono što bi stavili pred njega, bez mrmljanja. Drugim riječima, Isus se bio navikao na sve. Ako je bilo dana kad je na stolu bilo obilje ukusne hrane, jeo je trezveno i radosno. A onim danima kad je hrane nedostajalo, ostajao je miran i spokojan. Ako bi koji put jelo bilo presoljeno, nije se ljutio niti bacao tanjure i čaše u zrak.

Kakav je tvoj odnos s hranom?

Nalaziš li u hrani svoju radost? Jesi li pretio zato što mnogo i neuredno jedeš? Žališ li se kada na stolu ne nalaziš hranu koja ti se sviđa? Kakav je tvoj odnos s alkoholnim pićima? Jesi li alkoholičar?
Ako je tvoj odnos s hranom i alkoholom neuredan, iskušaj se ove korizme: posti, smanjujući količinu hrane koju konzumiraš. Ne zaboravi riječi iz Svetog Pisma: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta” (Mt 4,4).

Ako jedeš i nakon toga ideš povraćati kako se ne bi udebljao, to je ozbiljan grijeh. To je grijeh, koji trebaš ispovjediti. AMEN. AMEN.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh