Obitelj

IZ KNJIGE 'SVEKRVE I SNAHE'

Kakav bi stav snaha trebala imati prema duhovnom položaju svoje svekrve u obitelji? Jednako kao što poštujemo svoje majke trebamo poštovati i svoje svekrve, a odgovornost je time veća ako su i svekrva i snaha obje kršćanskih uvjerenja.

Foto: Pixabay


U odnosu između svekrve i snahe, važno je da svaka od njih prihvati Bogom dani položaj one druge u obitelji. Kakav bi stav snaha trebala imati prema duhovnom položaju svoje svekrve u obitelji? Jednako kao što sin treba poštivati svoje roditelje, jednako je važno da to čini i snaha. Naravno, muž se prema ženinim roditeljima treba odnositi s jednakim poštovanjem. Kada je Bog Mojsiju dao Deset zapovijedi, u četvrtoj je naložio ljudima poštivati svoje roditelje. To je ujedno prva zapovijed koja se odnosi na međuljudske odnose. Na tu se zapovijed Isus poziva kada ga u Mt 15, 3-7 vjerski poglavari prozivaju zato što njegovi učenici zanemaruju pranje ruku prije jela. Isusu im na to odgovara:

A zašto vi prestupate zapovijed Božju radi svoje predaje? Ta reče Bog: Poštuj oca i majku! I: Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni! A vi velite: ‘Rekne li tko ocu ili majci: Pomoć koja te od mene ide neka bude sveti dar, ne treba da poštuje oca svoga ni majku svoju.’ Tako dokinuste riječ Božju radi svoje predaje. Licemjeri!“

Isusove riječi nesumnjivo ukazuju na to da nam je Bog naložio poštivati roditelje u obliku zapovijedi. Kao što je taj čin ljubavi bio važan u vrijeme Staroga zavjeta, jednako je tako važan i danas.

Jednako kao što poštujemo svoje majke trebamo poštovati i svoje svekrve, a odgovornost je time veća ako su i svekrva i snaha obje kršćanskih uvjerenja. U drugom poglavlju poslanice Titu navodi se da mlađe žene u Crkvi trebaju poštivati one starije. To čineći, istinski gradimo most kojim se premošćuju naše različitosti.

Iz knjige „Svekrve i snahe” autorice Annie Chapman. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Više o knjizi možete saznati ovdje. Knjigu po sniženoj cijeni od 80 umjesto 100 kuna možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh