Osobni razvoj

POSLOVNE TAJNE IZ BIBLIJE

Kada svoje energije usmjerimo u jednom pravcu umjesto u više njih, možemo ostvariti sjajne stvari Sloboda se dobiva iz pravca, ne iz potencijala da se krećemo kako hoćemo

Foto: Pixabay

 

Stvarna se moć ostvaruje ograničavanjem sebe

Zamislite da u škripac stavim kazetu za pušku i pričvrstim je na svoj radni stol. Zamislite sada da uzmem čavao i držim ga nad udarnom kapom na zadnjem dijelu kazete i zabijem čavao u nju. Što se događa? Nema dileme, doći će do velikog praska i bljeska svjetlosti. Što će biti s metkom iz kazete? Koliko će daleko ići? Odgovor će vas možda iznenaditi: oko pola metra.

Metak će krenuti naprijed i pasti na pod kraj vaših nogu. Kako je to moguće? Kada taj isti metak ispalim iz puške, povlačenje obarača učini da taj isti metak putuje stotine metara brzinom od oko 180 metara u sekundi. Kako to da je sada pao samo na tlo? Što je drukčije?

Kada je zrno u pušci, eksplozija je ograničena sa svih strana i sva kemijska energija pohranjena u barutu uzrokuje da metak prsne iz mjedenog kućišta i poleti niz cijev. Sva energija fokusirana je dolje i izvan cijevi. Sva je ova energija primijenjena na stražnji kraj metka i on leti. Kada se čahura drži u mengelama, a ne u komori moje puške, njezino opaljivanje dovodi do otvaranja čahure, raspršujući energiju u svim pravcima. Ne događa se ništa produktivno. Metak ne ide nikud. Razlika je u tome što puščana cijev ograničava, zauzdava i fokusira svu energiju u jednom pravcu.

Bez cilja i suženog fokusa, bez postavljanja granica na svoj potencijal, naša je energija rasuta, raspršena i neučinkovita

Isto tako, stvarna se moć ostvaruje ograničavanjem sebe. Kada svoje energije usmjerimo u jednom pravcu umjesto u više njih, možemo ostvariti sjajne stvari. Sloboda se dobiva iz pravca, ne iz potencijala da se krećemo kako hoćemo. Bez cilja i suženog fokusa, bez postavljanja granica na svoj potencijal, naša je energija rasuta, raspršena i neučinkovita. U svom radu, trebamo napraviti jasne ciljeve. Ako imamo odredište, baš poput metka koji je ograničen na jednu mogućnost, znat ćemo kuda idemo.

Poslovne tajne iz Biblije: knjiga koja će promijeniti vašu perspektivu o poslu, zaradi i međuljudskim odnosima

Iz knjige „Poslovne tajne iz Biblije“ autora Danijela Lapina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Knjigu, u izdanju Kyriosa, možete nabaviti ovdje, a više o knjizi možete saznati ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh