Osobni razvoj

SVETO JEDINSTVO

Kako sačuvati čistoću u samačkom životu? Bog nas nije stvorio da budemo sami, već s urođenom potrebom za druženjem i prisnošću s drugom osobom. Biti samac može predstavljati i blagoslov, ali jednako vrijedi i za u svetosti i bogobojaznosti življeni brak. Kada smo poslušni Njegovoj riječi, možemo iskusiti sveto jedinstvo.

Kako sačuvati čistoću

Foto: Shutterstock

 

Nije lako biti samac. Nažalost, kod mnogih se, kada prorade hormoni, mozak isključi te oni slijede svoje strasti koje vode k pomutnji i boli. Kao što sam već objasnila, postoji put natrag do zdravlja i svetosti, s pomoću Isusova opraštanja i moći ozdravljanja. Evo nekoliko praktičnih savjeta kako zadržati čistoću:

Odredite si granice

Koliko daleko ste spremni otići s muškarcem koji nije vaš suprug? Kada se uzburkaju strasti – zaustavite se! To je potrebno učiniti odmah na početku, dok ne bude prekasno. Put strasti vodi k odnosu obilježenu savezom, a Savez je vječan.

Nemojte padati na slatkorječivost

Nemojte povjerovati rečenici: „Ako me voliš, onda ćeš…“ Ako vas on stvarno voli, onda će biti spreman čekati, jer vas poštuje. Mogli biste reći: „U sebi osjećam kao da smo već vjenčani.“ Sjajno! No, ipak pričekajte dok se zaista ne vjenčate i nemojte da zaruke traju predugo.

Čekajte onoga kojega vam je Bog namijenio

Čekanje je za samca najteža stvar na svijetu. No, Bog možda već ima pravu osobu za vas. Molite da ga uvede u vaš život u svoje vrijeme, kao i za duh razabiranja da ga možete prepoznati. Čuvajte čistoću za njega. Uđite u brak neokaljani.

I ako ste zaručeni, čekajte do braka

Čak i ako ste sigurni kako ste pronašli pravu osobu, odlučite da nećete kvariti uzbuđenje i tajnovitost medenog mjeseca. Mnoge djevojke misle da je to u redu jer se ionako udaju za koji mjesec. No, ako se već u vrijeme zaruka upuste u spolne odnose, gdje su onda iznenađenja što ih sa sobom nosi medeni mjesec?

Klonite se parkiranih automobila, kao i mračnih i samotnih mjesta

Ako možda niste primijetile, mi žene u stanju smo prilično se dugo grliti a da pritom ne pretjeramo, ali muškarci nisu tako sazdani. Umjesto da s njime sjedite sama u parkiranu automobilu, radije pođite na vožnju biciklom ili se zajedno bavite nekim sportom – primjerice, tenisom. Izlazite na sastanke zajedno s drugim parovima. Naučite biti prijatelji prije no što postanete ljubavnici. John i ja u sretnu smo (i romantičnu) braku više od pedeset godina. Bili smo prijatelji prije no što smo postali ljubavnici.

Tražite prilike za ostvarivanje sposobnosti što vam ih je Bog podario

Ako vam se čini da se baš ništa ne događa na tom polju, nemojte maštati ili se zatvarati u svoje frustracije i neostvarene snove. Nemojte se usredotočiti isključivo na sebe. Upoznajte ljude. Sprijateljite se kao samac i uključite se u neku skupinu za potporu. Iskoristite svaku zdravu priliku koju vam život donese (što ne znači da se trebate zadovoljavati ikakvim nadomjescima; Bog za vas želi ono najbolje).

Molite za privremeni dar celibata

Ovo je izvedivo te je sasvim dobar dar. Bez dara celibata mnogi i dalje gaje želju za nepoželjnim spolnim odnosima te su skloni podlijeći napasti, što može rezultirati kakvom spolno prenosivom bolešću. Neki pak, koji nastoje živjeti u celibatu a da nisu primili taj dar, mogu izgubiti sposobnost upuštanja u spolne odnose, ili se boje da će im se to dogoditi.

Bog nas nije stvorio da budemo sami, već s urođenom potrebom za druženjem i prisnošću s drugom osobom. Biti samac može predstavljati i blagoslov, ali jednako vrijedi i za u svetosti i bogobojaznosti življeni brak. Kada smo poslušni Njegovoj riječi, možemo iskusiti sveto jedinstvo. Ako jedan od (ili najčešće oboje) bračnih partnera odbija biti Mu poslušan, zaziva bol razvoda. No, čak i ako do razvoda dođe, Božje vam je milosrđe i dalje dostupno, ako Ga samo zatražite.

iscjeljenje-realno-3dUlomak iz knjige „Iscjeljenje ženinih emocija” autorice Paule Sandford. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh