Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Kada sam u „užarenim“ situacijama sa suprugom, mogu odabrati dvije stvari…

RAZMATRANJE I MOLITVA


Tko su moji savjetnici u braku, tko utječe na moje razmišljanje, odluke, djela? Kome se utječem kada sam u problemu? Filmovi, serije, svijet, „prijatelji“ koji će me poduprijeti u mome grijehu, koji će reći kako je moj/a supruga/a loš/a, kako se tako loše ponaša, kako ja to ne zaslužujem, a koji se ni ne pitaju zašto je do nečega došlo, kako sam se ja u svemu ponašao/la, koje su moje greške, jer zasigurno ih imam. Ne, ne želim gledati svoje greške kao opterećenje, ne želim s druge strane opravdavati grijeh svoga/svoje supruga/e, no kada sam u problemu, počnem optuživati supružnika, osjećam se povrijeđeno, bezvrijedno, napadnuto, što otkrivaju moje reakcije? Gdje sam ukorijenjen/a? Zašto se toliko nastojim uklopiti u svijet, grijeh, a vidim da me sve to razara, stvara depresiju, udaljuje me od supruga/e?

Gdje sam ukorijenjen/a, što me uistinu pokreće, gdje je moje srce?

Zar uistinu mislim da ću ogovaranjem, omalovažavanjem, vrijeđanjem, djelima bez ljubavi i poštovanja biti blagoslovljen, biti svjedok Božji, doprijeti do srca svoga supružnika, da će biti ohrabren i motiviran uzvratiti? Zar nije moje srce baš u takvim situacijama, kada se supružnik tako ponaša najviše povrijeđeno? Možda čak i pred drugima govorim loše o svome supružniku, „blatim“ ju/ga, ocrnjujem. I zar i dalje želim odabrati svijet, grijeh, uvjeravajući se kako je to ispravno, moje pravo, kako ću mu/joj ja „pokazati“?! Gdje sam ukorijenjen/a, što me uistinu pokreće, gdje je moje srce? Izranjen/a sam, ali mogu ovog trena predati sve Bogu i ODLUČITI se biti drugačiji/a ili želim biti onaj/ona koji/a će optuživati? Mogu se uvjeravati kako je za moje krivo ponašanje kriv/a suprug/a, kako moji postupci ovise o njegovu/njezinu ponašanju, kako imam pravo biti „takav“ supružnik jer je takav/a i on/a! No, činjenica je da je to moja odluka, moja odluka!

Kada sam zadnji puta u problemima, svađi kleknuo na koljena i tražio Njegovu pomoć i vodstvo što učiniti?

Želim djelovati drugačije! Pasti ću, reagirati ću krivo, no iz svega želim shvatiti da kada smo u užarenim situacijama da jednostavno taj isti tren mogu odabrati dvije stvari – ustrajati u napadu, opravdavanju, optuživanju, grijehu, uvjeravajući se da sam unatoč tome ja bolji supružnik ili mogu zastati, shvatiti da nećemo nikuda stići na taj način jer sam se uvjerio/la stotinu puta prije da će postati samo gore. Mogu smiriti situaciju, mogu odlučiti da ja ne želim svađu, mogu izreći nešto poput „nećemo nikuda stići, smirimo se, pa ćemo porazgovarati“. Kada sam zadnji puta u problemima, svađi kleknuo na koljena i tražio Njegovu pomoć i vodstvo što učiniti? Isuse, kajem se za svako omalovažavanje supruga/e. Ispuni me svojim svetim Duhom da se u teškim trenucima utječem tebi, a ne da ustrajem u grijehu.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Najčešće u sukobe ulazimo na iste način, zbog istih situacija. Što bi se dogodilo kada bi suprug/a u tim situacijama zastao/la i ne reagirao/la burno, već blago, sa razumijevanjem, osjećajno i sa voljom da me sasluša? Zar ne bih imao/la volje sve izgladiti, dogovoriti, zar ne bih shvatio/la da nije cilj da napada, već da treba mene, moju prisutnost? Ako je to moja želja i znam kako bi to utjecalo na naš odnos, zašto ja nisam prvi/a koja će to učiniti i na koncu dobiti što i meni treba. Zašto radije idem grešnim putem? Razmisli i odluči kako ćeš idući puta postupiti.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh