Čitamo knjigu

IZ KNJIGE „FRANJO MEĐU VUKOVIMA“

Kada je Franjo odbio papinski crveni ogrtač, ovako je rekao ravnatelju papinskih liturgijskih slavlja… Franjo je ledolomac

Foto: Pixabay

Njegova je odora jednostavna bijela reverenda. Prve kritike temelje se na tome izboru. Kada je nakon izbora oblačio papinsku odjeću i odbio crveni ogrtač, rekao je ravnatelju papinskih liturgijskih slavlja mons. Guidu Mariniju: „Ne hvala, to Vi obucite… karneval je završio!“ Ta je apokrifna rečenica kružila među njegovim klevetnicima. Teško je zamisliti da jedan papa isusovac koristi tako nepristojan jezik.

Papa ne nosi klasične crvene cipele, purpurnu Pradu, zbog kojih je Ratzinger bio na udaru medija. Njegove su cipele crne, stare i iznošene…

Dan nakon izbora Rimljani primjećuju da Papa ne nosi klasične crvene cipele, purpurnu Pradu, zbog kojih je Ratzinger bio na udaru medija. Njegove su cipele crne, stare i iznošene. To su ortopedske cipele kakve nose župnici i kakve je nosio u Buenos Airesu, u Nadbiskupskoj kuriji i u siromašnim četvrtima. Na ruci ima običan sat. Križ je na prsima željezni. Ne želi zlato na prstima. „Ribarev prsten“, koji će mu kardinal Sodano pokloniti u ime Kardinalskoga zbora, bit će srebrni.

Rimski prvosvećenik na recepciji, odjeven u bijelo, dok mu zaposlenik priprema račun

Dvadeset četiri sata nakon što je izabran inzistira da ode do Međunarodne kuće klera u ulici Scrofa – njegovu rimsku bazu prije konklava – po prtljagu koju će odnijeti u Vatikan i osobno platiti račun. Ta je fotografija obišla svijet. Rimski prvosvećenik na recepciji, odjeven u bijelo, dok mu zaposlenik priprema račun.

Kada će se 14. studenoga 2013. uputiti na Kvirinal, u službeni posjet predsjedniku Republike Giorgiu Napolitanu, ići će Fordom Focusom. Bez uključenih sirena, bez motociklista i počasne pratnje na konjima

Istoga dana, uputivši se prema bazilici Svete Marije Velike, ulazi u jedan jednostavan auto vatikanske žandarmerije, odbijajući službeni auto, s tablicama SCV1. Kada će se 14. studenoga 2013. uputiti na Kvirinal, u službeni posjet predsjedniku Republike Giorgiu Napolitanu, ići će Fordom Focusom. Bez uključenih sirena, bez motociklista i počasne pratnje na konjima. Ulazeći u auto, podiže bijelu reverendu ispod koje se naziru crne hlače.

VIDEONAJAVA „Franjo među vukovima“

Iz knjige „Franjo među vukovima. Tajna jedne revolucije“ autora Marca Politija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKI POPUSTI: U razdoblju od 10. do 30 studenoga knjigu po sniženoj cijeni od 84 umjesto 140 kuna možete nabaviti ovdje. 

Posebna pogodnost! Za narudžbe veće od 200 kuna, besplatna poštarina.

Provjerite i ostale akcije Biblioteke Figulus ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh