Poučne priče

SUSRET POZNATOGA KNJIŽEVNIKA I DJEVOJČICE

I kada izgubimo sve što volimo, ljubav se vraća u drugom obliku Poznati je književnik Franz Kafka u parku, gdje je svakoga dana šetao, susreo djevojčicu...

I kada izgubimo sve što volimo, ljubav se vraća u drugom obliku

Foto: Shutterstock

 

Plakala je. Izgubila je lutku i bila je neutješna. Kafka se ponudio da joj pomogne potražiti lutku pa su se dogovorili da se nađu na istom mjestu sljedećeg dana. S obzirom da nije našao lutku, sastavio je pismo u lutkino ime i pročitao ga djevojčici:

„Molim te, ne žali za mnom. Krenuh na put da vidim svijeta. Pisat ću ti o svojim dogodovštinama.”

Bilo je ovo prvo u nizu pisama. Kada bi se sreo s djevojčicom, Kafka joj je čitao ova pažljivo osmišljena pisma o izmišljenim avanturama voljene lutke. Djevojčici je to pružalo utjehu. Kako je susretima došao kraj, Kafka je djevojčici donio lutku. Ona, naravno, nije bila slična izgubljenoj. Na poruci je pisalo: „Putovanja su me izmijenila…”

Puno godina kasnije, sada već odrasla djevojka, našla je skriveno pismo u lutki. Sažetak tog pisma bi glasio: „Sve što voliš ćeš jednog dana izgubiti, ali na kraju, ljubav će se vratiti u nekom drugom obliku“.

Izvor: Duhovnost.net

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh