Duhovnost

RANJENI OZDRAVITELJ

Kada će doći Mesija? Idi i pitaj ga Krist je – kako piše Henry Nouwen – ranjeni Ozdravitelj. Svoje rane pretvara u ozdraviteljske izvore snage. Nouwen navodi staru legendu iz Talmuda koja pokazuje kako raspoznati Mesiju.

Kada će doći Mesija? Idi i pitaj ga

Foto: Shutterstock

 

Rana nije morala zarasti…

Milosrđe je tajna. Milosrđe je Božja reakcija na čovjekov pad. Upravo nas tome Faustina uči. Izvori milosrđa potekli su iz Isusova srca kada ga je probilo koplje. Božji odgovor na nezamisliv grijeh, grijeh bogoubojstva, jest milosrđe – neposredno, bez ikakvih pregovora. Božja logika. Tamo gdje ubada nož, iz rane raste cvijet. Rana nije morala zarasti. Krist je – kako piše Henry Nouwen – ranjeni Ozdravitelj. Svoje rane pretvara u ozdraviteljske izvore snage. Nouwen navodi staru legendu iz Talmuda koja pokazuje kako raspoznati Mesiju.

Jednom je rabbi Ješua ben Levi sreo proroka Elizeja. (…)

Upitao ga je: „Kada će doći Mesija?”

Elizej odgovori: „Idi i sam ga pitaj.”

„Gdje je On?”

„Sjedi na gradskim vratima.”

„Po čemu ću ga prepoznati?”

„Sjedi posred siromahā s prekrivenim ranama. Drugi otkrivaju sve svoje rane, a tek ih onda premataju. On pak otkriva jednu po jednu ranu i kako koju otkriva, odmah je i povija, govoreći sām sebi: ‘Možda ću nekome biti potreban, zato uvijek moram biti spreman, da ne izgubim ni jedan trenutak.’”

Temelji li se svemoć upravo na tome? Božjemu milosrđu?

Mesiji vlastita rana nije prepreka u njegovanju ranā bližnjih. Bavi se svojim ranama tako da ne gubi ni jednoga trenutka uzalud. Izdići se iz svojih rana i njegovati rane bližnjega, makar bližnji bio i krvnik. Temelji li se svemoć upravo na tome? Božjemu milosrđu?

Nepojmljivo milosrđe. Svemoćno milosrđe. Bilo je i onih koji su iskusili djelić te svemoći. Možemo li reći da ih je u povijesti čovječanstva bilo mnogo? To su zasigurno bili sveci. Kada odbacimo želju za osvetom – ma kako se ta osveta nazivala i objavljivala – i poželimo staviti se u paklena usta, tada postajemo Bogu slični i uzimamo udjela u Božjoj svemoći. Roman Brandstaetter rekao je da je čovjek mudar tek između jedne i druge gluposti koju počini. Smatram kako je upravo to slučaj i s našom milosrdnošću. Milosrdni smo između jednoga i drugog trenutka punog gnjeva.

Iz knjige „Čamac s rupama. Priče o milosrđu“ autora Jana Grzegorczyka. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh