Preporučamo

ŽELIM DA ŽIVIŠ

KAD SE DIJETE TREBA RODITI… Oni koji prihvate ovaj poziv, pronaći će Život! Naša Jelena nas upućuje na čitanje knjige „Želim da živiš“ našega Josipa Lončara. Njezinu poruku najbolje opisuju riječi biskupa Varge, koji je napisao predgovor: „Autor poziva čitatelje na razmišljanje, na duhovnu obnovu, i oni koji prihvate taj poziv, pronaći će Život! Dopustite da vas Josip Lončar povede putem kojim i on sâm hoda, da bi njegova razmišljanja i iskustva doživljena u Kristu postala i vaša iskustva!

Foto: Shutterstock

 

Kad se dijete treba roditi, obično je glavna želja roditelja i bližnjih samo da bude živo i zdravo. Nažalost, kroz život nas upravo naši bližnji i okolina znaju, što svjesno, što nesvjesno, ubiti u pojam svojim riječima i djelima. Sami mi onda nastavljamo taj proces „ubijanja“ svojim zamjeranjima njima, grijesima, rizičnim ponašanjima, kobnim sklonostima. Jedini koji ostaje vjeran Svojoj riječi i želji da živimo ovdje i u Vječnosti jest Bog. Kad sam bila u posjetu Oxfordu, kupila sam si kao suvenir u njihovoj sveučilišnoj suvenirnici plastificiranu molitvicu anonimnog autora: „Bože, ako se dogodi da ja danas zaboravim Tebe, molim te, nemoj Ti mene“.

Kad sam bila u posjetu Oxfordu, kupila sam si kao suvenir u njihovoj sveučilišnoj suvenirnici plastificiranu molitvicu anonimnog autora: „Bože, ako se dogodi da ja danas zaboravim Tebe, molim te, nemoj Ti mene“.

Mi ne da Ga zaboravimo danas nego prečesto. Osoban odnos s Njime veća je nepoznanica nego „x“ i „y“ u matematici. Zapravo je prava rijetkost poput Halleyeva kometa, koji se pojavljuje svakih 76 godina. Mi zapravo i odnos s Njime ostavljamo tek za onda kad nam bude 76 godina i više, kad nismo sposobni više ništa raditi nego molitvom ubiti vrijeme, a i nije zgorega malo se dodvoriti Šefu gore da se ne bismo pržili na vatrici zauvijek.

Učitelj nad učiteljima je oduvijek imao drugačiju logiku i pristup ispitivanju, srećom po nas…

Knjiga Josipa Lončara „Želim da živiš (možda bi ti Isus baš ovako govorio)“ donosi 20 kratkih meditativnih tekstova, poput kvalitetno napravljenog šalabahtera za najvažniji ispit u životu. Ako vas učitelji ovdje na zemlji uhvate sa šalabahterom, to znači samo jedno: pad na ispitu. No, Učitelj nad učiteljima je oduvijek imao drugačiju logiku i pristup ispitivanju, srećom po nas. Bilo bi mu drago da češće zavirimo u ovu knjigu, ne samo kad smo u životnoj opasnosti ili na samrtničkoj postelji nego i dok smo još u naponu snage. Naslovi meditacija, tj. lekcija su vrlo bazični. Nema tu izmišljanja tople vode ili kotača. Ali upravo i kiksamo na tim bazičnim stvarima (mislim na osnove osnova u vjeri i odnosu s Bogom i drugima: oprostiti, zahvaliti, predati mu se, obratiti se itd.) i nismo sposobni primiti više od Njega, ako ne znamo kako moliti, oprostiti, ispovjediti se, zahvaljivati. Ž

Autor nam je iz svog bogatog iskustva i hoda s Učiteljem napravio dobru skriptu. Barem iz znatiželje zavirite u nju, a ako treba, napravite sami još i bolju.

Korona, razni tumori, rak ne biraju i ne znamo ni dana ni časa kad će doći naš čas za „polaganje prijemnog“. Autor nam je iz svog bogatog iskustva i hoda s Učiteljem napravio dobru skriptu. Barem iz znatiželje zavirite u nju, a ako treba, napravite sami još i bolju.

Jelena Prskalo; Book.hr

Besplatno preuzmite audio verziju popularne knjige Želim da živiš

 

 

Knjiga „Želim da živiš“. Možete ju nabaviti ovdje.

Audio verziju ove popularne knjige besplatno preuzmite ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh