Aktualnosti

MOTIVI OSLIKANI PO UZORU NA SIKSTINSKU KAPELU

Kad nogomet postane idol: Zašto Argentinci Maradonu vide kao Boga a Messija kao Adama Na stropu klupskih prostorija Sportiva Pereyre, nogometnog kluba iz Argentine, strop je oslikan po uzoru na sliku Stvaranja čovjeka, Michelangelovo remek-djelo, koje se nalazi u Sikstinskoj kapeli

Kad nogomet postane idol: Zašto Argentinci Maradonu vide kao Boga a Messija kao Adama

Današnji čovjek, opterećen obavezama i očekivanjima, nerijetko smisao života traži u sportu, modi, hrani i sličnim stvarima, koji s vremenom postaju idolima kojima se „klanja“. Jedan od aktualnih primjera dolazi iz Argentine, gdje je vidljivo da nogomet postaje jednom vrstom religije.


Na stropu klupskih prostorija Sportiva Pereyre, nogometnog kluba iz Argentine, kako prenosi HINA, strop je oslikan po uzoru na sliku Stvaranja čovjeka, Michelangelovo remek-djelo, koje se nalazi u Sikstinskoj kapeli. Slika prikazuje Boga koji svoju ruku pruža čovjeku (Adamu). Taj je prizor nadahnuo djelo oslikano na stropu klupskih prostorija u Buenos Airesu, gdje je Maradona predstavljen kao „bog“ koji pruža svoju ruku čovjeku – Lionelu Messiju. I dok je Bog u Michelangelovoj verziji okružen anđelima, na slici je Maradona okružen argentinskim nogometašima, poput Marija Kempesa, Claudija Cannigie ili Gabriela Batistute.

Sve je dovoljno da zaključimo kako nogomet poprima jedno drugačije shvaćanje. U svojim traženjima čovjek želi pronaći „siguran“ oslonac i smisao, no to ne pokušava pronaći u Bogu, već traži u ovozemaljskim stvarima. Dovoljan je komentar trenera Ricarda Elsegooda, koji je izjavio da „Svod Sikstinske kapele ima Boga i Adama, a strop ‘nogometne kapele’ Maradonu i Messija“, da shvatimo kako se sakralni karakter pokušava prenijeti onamo gdje ne pripada. U Prvoj poslanici Korinćanima sveti Pavao piše: „Dakle, u pogledu blagovanja mesa žrtvovana idolima, znamo: nema idola na svijetu i nema Boga do Jednoga. Jer sve kad bi i bilo nazovibogova ili na nebu ili na zemlji – kao što ima mnogo »bogova« i mnogo »gospodara«! – nama je jedan Bog, Otac, od koga je sve, a mi za njega; i jedan Gospodin, Isus Krist, po kome je sve, i mi po njemu. Ali nemaju svi toga znanja. Neki, navikli na idole, još jedu meso kao idolima žrtvovano i njihova se savjest kalja jer je nejaka.“ ( 1 Kr 8, 4-8)

U nekom trenutku, ipak, kada razočaranja postanu prevelika, shvatimo da niti jedan idol, ništa od onoga za što mislimo da nas može ispuniti, nije dovoljno. U ljudskom srcu uvijek tinja neutaživa čežnja za Stvoriteljem, koji ga jedini može ispuniti i obećanjem vječnoga života pružiti nadu koja osvjetljava životni put.

Foto: Reuters

Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh