Osobni razvoj

KRUNICA

Svoju bolest sjedinimo s Kristovim trpljenjem Krist je na križ zaista uzeo naše bolesti, no također njegova nam Riječ kaže da i mi možemo živjeti onako kako je on živio, tj. možemo svoju bolest sjediniti s njegovim trpljenjem

Foto: Shutterstock

 

Božja riječ kaže da vjera dolazi od propovijedanja, a propovijedanje biva riječju Kristovom. No vjera ‘dolazi’ također po slušanju svjedočanstva onih koji su izravno doživjeli Božje milosrđe, ili su bili svjedoci toga.

Vratimo se dvjema početnim točkama zadobivanja karizme vjere potrebne za ‘rješenje zdravstvenih problema’. Kao prvo, treba pronaći jamstvo da ono što tražimo u molitvi, već negdje postoji i to kao rezultat Božje ljubavi prema nama.

Ono što bolesnik može zadobiti molitvom jest zdravlje, ili ‘smisao’ patnje. Isus nam preko pera evanđelista Marka govori kako moleći za zdravlje, trebamo vjerovati da rješenje za našu bolest već postoji te će se posredstvom Duha Svetoga ‘proizvesti’ u našem tijelu, ili duši – ovisno o tome za koju vrstu zdravlja molimo. Isto kaže i apostol Ivan, jedino što kategoriju vjere izjednačuje sa znanjem. Obojica, dakle, tvrde da moleći za rješenje svojih problema, molimo nešto što već imamo, tj. nešto što nam, kao baštinicima, pripada. Jednostavnim jezikom rekli bismo da molimo za nešto što je naše, tj. što nam pravno pripada, ali smo to izgubili, ili uopće nismo zadobili, tj. nismo se time počeli koristiti. Ili još bolje: molimo za Božji blagoslov koji nam pripada kao djeci Božjoj! (…)

Za nas nije dobro jedino ako svoju bolest (patnju) ne uspijemo ‘predati’ Bogu da je on blagoslovi ozdravljenjem ili sjedinjenjem sa svojim trpljenjem, no ako to zaista želimo i pokušavamo, već se nalazimo u njegovoj milosti

Krist je na križ zaista uzeo naše bolesti, no također njegova nam Riječ kaže da i mi možemo živjeti onako kako je on živio, tj. možemo svoju bolest sjediniti s njegovim trpljenjem. Sjedinjenje je njegov dar jer bez njega nećemo to moći učiniti u ljubavi a bez ljubavi nam neće ništa koristiti. I zdravlje i ‘sjedinjenje’ za nas je itekako dobro. Za nas nije dobro jedino ako svoju bolest (patnju) ne uspijemo ‘predati’ Bogu da je on blagoslovi ozdravljenjem ili sjedinjenjem sa svojim trpljenjem, no ako to zaista želimo i pokušavamo, već se nalazimo u njegovoj milosti – iako je još ne živimo u potpunosti!

Radost je znak da nas je Bog uslišao. Sigurno će se svatko radovati ozdravljenju, no radovat će se i sjedinjenu s Isusovim križem jer ako ga dobije, dobit će i spoznaju svega onoga dobrog što će kroz svoje trpljenje postići. Tko bi od nas odbio izravnu Isusovu ponudu da svojim trpljenjem izravno pomogne mnogim drugima u njihovim najtežim životnim iskušenjima? Nismo li u životu bili sretni kad smo se plodotvorno žrtvovali za nečiju dobrobit, koliko god nas je to koštalo? Radost je djelotvorno trpjeti. Naše malo trpljenje učinjeno u ljubavi i ujedinjeno s Isusovim trpljenjem na križu posreduje nezamislivo velike plodove Isusove muke onima za koje ga prikazujemo.

 

 

Iz knjige „Krunica” autora Josipa Lončara.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 72 umjesto 80 kuna možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh