Evangelizacija

SVETA MISA - SAKRAMENT OTKUPLJENJA

JOSIP LONČAR: Dobra koja možemo primiti po Svetoj Misi – spasenje umirućih Molitva za umiruće jedno je od najvećih djela milosrđa na koje smo svi pozvani

Dobra koja primamo po Svetoj Misi - spasenje umirućih

Foto: Unsplash, Shalone Cason

 

Vjerujem da su umirući u silnoj potrebi Božjeg milosrđa, pogotovo oni koji iz bilo kojeg razloga umiru prije duboke starosti. Strah od smrti, bol i razočaranje zbog spoznaje da moraju prerano otići, strah za obitelj, osjećaj odbačenosti i bespomoćnosti, bolovi i neugodnosti povezani s bolešću – samo su neki izazovi s kojima se bori čovjek koji umire. Mnogi od njih nisu u stanju milosti, ne žive u osobnom intimnom odnosu s Gospodinom.

Mnogi umirući, pogotovo oni koji su u mladosti iskusili određene milosti – poput iskustva prve svete pričesti, ili iskustva odlaska na Misu s roditeljima, ili iskustva ministriranja na Misi – otvoreni su za prihvaćanje milosti, no potrebna im je molitvena pomoć

Božja riječ kaže da tko god prizove ime Gospodnje, bit će spašen, neće završiti u paklu (Rim 10,13). Mnogi umirući, pogotovo oni koji su u mladosti iskusili određene milosti – poput iskustva prve svete pričesti, ili iskustva odlaska na Misu s roditeljima, ili iskustva ministriranja na Misi – otvoreni su za prihvaćanje milosti, no potrebna im je molitvena pomoć.
Obitelj umirućega često ne poziva svećenika i ne govori o Bogu i nebu, jer se boji da bi ga time mogla uznemiriti. Mnogim je umirućima neugodno pozvati svećenika ili nekoga drugoga da se za njih pomoli i da s njima razgovara o Bogu. Neki su, zbog situacije u kojoj se nalaze, na Boga ogorčeni i ne žele s njime imati posla. Ima i onih koji nemaju dovoljno vjere u vječni život, a i onih koji misle da su živjeli pravedno i da im oproštenje nije potrebno.

…velik broj vjernika ne razumije bit bolesničkog pomazanja i ne shvaća da je to sakrament preko kojeg bolesnik prvenstveno prima toliko željeni i potrebni Božji mir u srce

Događa se također da obitelj bolesnika zbog ljudskih obzira ne želi pozvati svećenika. Važnije im je što će susjedi i drugi ljudi misliti o njima (jer su pozvali svećenika) nego bolesnikova potreba za Božjom milošću. Također, velik broj vjernika ne razumije bit bolesničkog pomazanja i ne shvaća da je to sakrament preko kojeg bolesnik prvenstveno prima toliko željeni i potrebni Božji mir u srce (kroz sakrament Ispovijedi), prima vječno spasenje. Ne shvaćaju da je to sakrament po kojem Gospodin može pridići bolesnika i ozdraviti ga i od najtežih bolesti.

Molitva za umiruće jedno je od najvećih djela milosrđa na koje smo svi pozvani

Bog je u svojem milosrđu silno zainteresiran za obraćenje i spasenje svakog čovjeka, no zbog svoje pravednosti i nepristranosti ne može svoju milost nikome nametnuti. Molitva za umiruće jedno je od najvećih djela milosrđa na koje smo svi pozvani. Ni jedna pomoć koju primimo za života ne može se usporediti s pomoći koju ćemo trebati pred vlastitu smrt.

Trebamo si posvijestiti da je Blažena Djevica Marija prisutna i da nas zagovara kad prikazujemo Mise za spasenje umirućih jer smo je upravo to mnogo puta molili: da na času naše smrti moli za umiruće grešnike za koje molimo

Starac Šimun je prorokovao Mariji, Isusovoj i našoj majci, da će joj mač probosti dušu kako bi se razotkrile namisli srdaca (Lk 2,35). Time joj je nagovijestio milost po kojoj će mnoge duše u trenutku umiranja, njezinim zagovorom spoznati svoj život onakvim kakav je on zaista bio, kako bi se mogle iskreno pokajati i primiti oproštenje i spasenje. Spoznati svoju grešnost, pokajati se i zatražiti oproštenje – barem neposredno prije smrti – jedna je od najvećih milosti koja se može dogoditi svakome. Nitko od nas nije u potpunosti svjestan koliko smo dobroga propustili učiniti u osobnom odnosu s Bogom i bližnjima, najčešće zbog ponosa, sebičnosti i egocentričnosti, koje tako često ne primjećujemo. Zato u svakoj Zdravomariji molimo Isusovu i našu majku da neprestano moli za nas grešnike, a posebno u trenutku naše smrti kako bismo spoznali svoje grijehe i, u isto vrijeme, Božje milosrđe. Trebamo si posvijestiti da je Blažena Djevica Marija prisutna i da nas zagovara kad prikazujemo Mise za spasenje umirućih jer smo je upravo to mnogo puta molili: da na času naše smrti moli za umiruće grešnike za koje molimo. Posvijestimo si da joj je zaista stalo do vječnog života svakog umirućeg i da je umirućem u trenucima smrti, više nego ikad, majka.

…nemojmo od Boga tražiti samo izmirenje već ga zamolimo da umirućemu podari milost zahvaljivanja, praštanja i blagoslivljanja.

Svaki umirući može i u posljednjim satima svojeg života dobiti priliku učiniti Bogu draga djela i tako sa sobom u vječnost ponijeti nepropadljivo blago (Mt 6,19-21). Ako mu Gospodin po našim molitvama, po prikazivanju Misa ili po našem svjedočenju dadne milost da srcem poželi: zahvaliti Bogu i bližnjima na svakom dobru koje je primio, oprostiti svima koji su ga na bilo koji način povrijedili te blagosloviti i moliti za one koji su u potrebi spasenja – sakupit će veliko blago. Duboka zahvalnost prema Bogu i bližnjima koji su nam činili dobro, iskreno oproštenje onima koji su nas povrijedili i žarka molitva za potrebne plodovi su iskrena izmirenja s Bogom. Zato nemojmo od Boga tražiti samo izmirenje već ga zamolimo da umirućemu podari milost zahvaljivanja, praštanja i blagoslivljanja.

(…)

Znam da je prikazivanje Mise za umiruće Bogu silno drago djelo, znam da time surađujem s njegovom milošću na poseban način, no ipak me na taj čin najviše motivira duboka nutarnja potreba umirućeg. U dubini duše znam da ću se u raju silno radovati kad sretnem nekog od onih kojima sam barem malo pripomogao da tamo dođu. Zbog svega toga osmislio sam meditacije Želim da živiš (knjigu i mobilnu aplikaciju) koje su namijenjene teškim bolesnicima i umirućima s ciljem da ih približe Bogu i spasenju.

Ulomak iz knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Preporučamo i ovaj ulomak iz iste knjige:

Josip Lončar: Koja to dobra možemo primiti po Svetoj Misi 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh