Duhovnost

PREDAVANJE NEBOJŠE ĐURIĆA

Jisakarovi sinovi 1) Svako pleme Izraela ima svoju jedinstvenu osobnost, jedinstvenu prirodu koja ga krasi. 2) Svako pleme Izraela naoružano je jedinstvenim pomazanjem. 3) Svako pleme Izraela pozvano je ostvarivati svoju jedinstvenu svrhu na opću korist, tj. ono što jedno pleme ostvaruje ne ostvaruje samo za sebe nego na dobrobit svih 12 plemena.

Broj 12 u Bibliji predstavlja apostolski autoritet i pomazanje. 12 je ustvari broj Crkve, koja je duhovni Izrael. U tom smislu 12 plemena fizičkog Izraela otkrivaju nam 1) 12 jedinstvenih osobina Crkve (koja je dakle duhovni Izrael). 2) 12 plemena fizičkog Izraela otkrivaju nam 12 pomazanja kojima je Gospodin naoružao svoju Crkvu. 3) 12 plemena fizičkog Izraela otkrivaju nam 12 jedinstvenih svrha koje smo kao Crkva pozvani ostvarivati na opću korist Božjeg naroda.

S obzirom da nemamo vremena govoriti o svih 12, za danas smo izdvojili jedno fizičko pleme Izraela, Jisakarovo pleme, tj. Jisakarove sinove. Zaronit ćemo u njegovu prirodu, pomazanje i svrhu. Čitamo iz Postanka 49, i 1 Ljetopisa 12.

Jakov prorokuje svoj sinovima i evo što je rekao za Jisakara: „Jisakar je snažan magarac…“ Post 49,14

Zamislite da vam to kaže vlastiti otac. Čitav život biste prolazili kroz krizu identiteta, a ovdje se radi o proročkom komplimentu. Ne radi se o kritici, tipa „magare jedno glupo i blesavo“.

„Jisakar je snažan magarac koji leži između bisaga.“ Post 49,14

Bisage su dvostruka torba povezana u sredini koja se baci preko životinje tako da s jedne i druge strane može balansirano nositi breme. Bisage, na hebrejskom to je ‘mišpatajim’, a ta riječ, osim ‘breme’, tj. teret, znači također ‘ovčinjak’ i ‘vatra’.

„Vidio je da je odmor dobar, da je zemlja lijepa te je leđa svoja podmetnuo pod teret i pristao da ga nosi kao rob.“ Post 49,15

Pokušat ću se izraziti suvremenim jezikom kako bi nam proročki tekst bio razumljiviji: Snažan magarac pronašao je mjesto počinka i odmora blizu ovčinjaka, blizu Božjeg naroda. Pored vatre, između tereta. On vidi da je zemlja lijepa te je u potpunosti spreman nositi breme za svu svoju braću.

„Jisakarovi sinovi umjeli su proniknuti pravo vrijeme (umjeli su tumačiti vremena i sezone) i spoznati točno što bi Izrael u kojem vremenu trebao činiti…“ (1 Ljetopisa 12,32)

Dakle, imamo prirodu, imamo pomazanje i svrhu.

Zavirimo najprije u jedinstvenu prirodu Jisakara, tj. u osobnost magarca. Magarac nije dojmljiv. Magarac nije ni atraktivan za oko, ali je magarac snažan. Magarac je radna životinja. Tovarna životinja, predviđena da nosi terete. Magarac je takozvana sluga životinja, ona koja služi drugom, ona koja je okrenuta drugom, ne sebi. Zato nitko ne želi biti magarac. Vrlo jednostavno. Dok konj voli brzinu, magarac pazi na svoj korak da se ne bi poskliznuo dok se uspinje po jeruzalemskim brežuljcima i hoda po neravnom terenu. Magarac hoda pažljivo. Konj voli juriti. Konj treba kapice na očima, takozvane naočnjake, jer ga je lako omesti, lako ga je zbuniti. Konj je sklon distrakciji, dok je magarac fokusiran na stazu kojom hoda i hoda polako. Magarac je puno izdržljiviji od konja; može izdržati po nekoliko tjedana u teškim uvjetima s malo hrane, s malo vode i s jako malo odmora. Magarac lakše podnosi i svladava fizički napor od konja. Magarca krasi tvrdoglava ustrajnost, upornost i požrtvovnost. I, na kraju, magarac je privržen svom gospodaru.

„Magarac pozna jasle svog gospodara.“ (Izaija 1,3) Zato što iz njih jede! Iz njih se hrani! Želite upoznati gospodareve jasle? Znate tko je položen u gospodareve jasle, u magareće jasle?

…slušamo u nastavku:

Predavanja Nebojše Đurića pratimo na kanalu EPC Hosana, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh