Osobni razvoj

Jezivi klauni

Jezivi klaun book evangelizacija

Što je to toliko moćno u tim klaunima, kako su uspjeli napraviti strku svjetskog razmjera? I želi li nam možda Bog po njima nešto reći?

Bijeli klaun

Sjećam se lektire Bijeli klaun, koju smo čitali u osnovnoj školi, a nikoga od mojih vršnjaka, pa tako ni mene, nije ostavila ravnodušnom. Svojim paradoksalnim naslovom privukla je pozornost čak i onih koji knjigu nisu pročitali. Tada klaun, jednostavno, nije mogao biti bijele boje; nije mogao biti jednoličan. Klaun je tada bio oličenje radosti. Nažalost, ne mogu isto reći za svoje sestre, koje su sada u osnovnoj školi. Za njih je klaun postao oličenje straha.

Bježi od klaunova

Svjedoci smo velike buke koja se diže oko strašnih klaunova koji se javljaju posljednjih dana po cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj. Ti klauni napadaju ljude, ismijavaju ih, plaše i žaloste. Oni su razlog zašto djeca više ne žele sama u školu i uzrok njihovih noćnih mora. Moram  priznati da to u meni budi ljutnju! Kao da im se oduzima istina, umjesto: „Pogledaj klaune!“ svi govore: „Bježi od klauna!“

Crkva ili kapelica

Vjerujem da je to ono na što nam Gospodin danas želi svrnuti pozornost. Događa se nepravda, događa se laž koju trebamo prepoznati i raskrinkati. Ne kaže se uzalud: „Gdje Bog gradi crkvu, đavao gradi kapelicu.“ Ne govorim samo o aktualnoj situaciji s klaunovima, govorim o situaciji u društvu općenito. Đavao upotrebljava slabost jednog svećenika da bi cijeli kler prikazao pedofilskim i nedostojnim povjerenja. On uzima jedan rat da bi zavadio narode i posijao mržnju za naraštaje i naraštaje. On postavlja i prokazuje neautentične političare da bi u ljudima ubio i zadnju nadu da može biti bolje.

Ako đavao koristi ono što smo uvijek smatrali dobrim za širenje svojih laži, zašto i mi ne bismo koristili ono što se na prvu ne povezuje uz kršćanstvo i Boga.

Istina će vas osloboditi

Ali mi se nemojmo uloviti na đavlov mamac. Odbacimo predrasude, iskorijenimo osude, pročistimo svoj pogled. Možda nisu svi oko nas prljavi; možda je samo vrijeme da operemo svoje naočale! Dajmo ljudima prigodu za promjenu, ne gledajmo etikete koje su im drugi (a možda i mi) prišili. Ako nama Bog uvijek daje novu mogućnost za popravak, tko smo mi da ju uskratimo drugima?

Lude svijeta

I sjetimo se na kraju Božje logike: „Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake.“ (1 Kor 1, 27) Ako đavao koristi ono što smo uvijek smatrali dobrim za širenje svojih laži, zašto i mi ne bismo koristili ono što se na prvu ne povezuje uz kršćanstvo i Boga. Tako počnimo (ili nastavimo) organizirati kršćanske zabave, počnimo se miješati u aktualna društvena  i politička događanja, dignimo svoj glas i pokažimo da nas ima! Neka klaun opet bude ono što treba biti!

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh