Duhovnost

TIPOVI TEMPERAMENTA

Jeste li kolerik, melankolik, sangvinik ili možda flegmatik? Otkrijte svoje duhovne darove, slabosti i saznajte koji svetac dijeli vaš temperament

Jeste li kolerik, melankolik, sangvinik ili možda flegmatik Otkrijte svoje duhovne darove, slabosti i saznajte koji svetac dijeli vaš temperament

Vjerojatno već svi znate da postoje četiri osnovna tipa temperamenta: sangvinik, kolerik, melankolik i flegmatik. Kroz ove opise možete otkriti kojem tipu pripadate (ako to još ne znate), ali i saznati koji svetac dijeli vaš temperament, koji su vaši duhovni darovi te dobiti savjet za duhovni život.


Sangvinik

Ekstrovert, govornik, optimist.

Sangvinici su energični, zabavni i otvoreni ljudi. Odlični su motivatori, jako su kreativni, vole ljude i znaju oduševiti. Odlični su trgovci i pripovjedači i imaju svestranu i privlačnu osobnost. Njihov moto je: „Zabavljajmo se!“

Ako odu u ekstrem, mogu biti jako glasni i nesnosni sa svojom ljupkošću i pretjeranim šarmom. Obično nisu dobri slušatelji jer uvijek vode razgovor. Pretjerano su osjetljivi, zahtijevaju ljubav, pažnju i odobravanje od svih.

Duhovni darovi: milost i zahvalnost.

Duhovne slabosti: zavist, samoljublje.

Svetac koji dijeli vaš temperament: sv. Petar.

Savjet za duhovni život: Pokušajte moliti i meditirati u prostoru u kojem ćete moći uključiti više od jednog osjetila. Dobra ideja je i uključiti se u župne aktivnosti, pod uvjetom da ih ne bude previše.

Kolerik

Ekstrovert, poduzetan, optimist.

Kolerična osoba po prirodi je usmjerena ciljevima, živi da uspije, brza je u organizaciji. Kolerici su izrazito usredotočeni na zadatke, ali istodobno i vrlo otvoreni. Njihov moto je: „Samo napravi – odmah!“ Žele imati stvari pod kontrolom, odlični su vođe, vrlo su otvoreni, direktni i odlučni. Njihova slaba strana je da se jako brzo razljute i uzrujaju, zapovjednički su nastrojeni. Mogu biti ‘sirovi’ i neobazrivi u ophođenju s ljudima i mogu emocionalno povrijediti ljude oko sebe. Uvijek im se žuri, a na odmor gledaju kao na gubljenje vremena.

Duhovni darovi: znanje i hrabrost.

Duhovne slabosti: bijes, ljutnja i oholost.

Svetac koji dijeli vaš temperament: sv. Pavao.

Savjet za duhovni život: S obzirom da su kolerici rođeni vođe, idealno je da počnu voditi molitvene skupine ili župne projekte. Korisna je i česta ispovijed te svakodnevno čitanje Svetog Pisma.

Melankolik

Introvert, mislilac, pesimist.

Melankolične osobe su tihe i brižne. Obožavaju elektroničke spravice i tehniku. Melankolik se oblači bez greške i vrlo je sitničav oko svog izgleda. Melankolici su jako osjetljivi i sve uzimaju k srcu.

Iako su škrti u izražavanju emocija, melankolici trebaju emocionalnu podršku i mir. Nikada ih nećete naći bez  popisa, tablica, planera. Pod svaku cijenu teže savršenosti u svemu. Njihov moto je: „Ako nešto vrijedi napraviti onda to napravimo savršeno i po pravilima.“

Duhovni darovi: mudrost i pobožnost.

Duhovne slabosti: očaj i osuđivanje.

Svetac koji dijeli vaš temperament: sv. Terezija Benedikta od Križa.

Savjet za duhovni život: Zahvaljujte u molitvi, bavite se humanitarnim radom.

Flegmatik

Introvert, promatrač, pesimist.

Flegmatici su uravnoteženi, zadovoljni ljudi. Nisu tako očiti kao ostali tipovi i malo ih je teže prepoznati. Oblače se neupadljivo, ne žele skretati pažnju na sebe. Vrlo su simpatični i izbjegavaju sukobe. Njihov moto je: „Zašto bih stajao ako mogu sjediti?“ Neodlučni su i lako se daju iskorištavati.

Duhovni darovi: razumijevanje i blagost.

Duhovne slabosti: lijenost i senzualnost.

Svetac koji dijeli vaš temperament: sv. Toma Akvinski.

Savjet za duhovni život: Pokušajte moliti krunicu i voditi dnevnik molitve. Možete se pridružiti nekoj molitvenoj skupini kako bi vas drugi motivirali na molitvu budući da ste skloniji ljenčarenju od ostalih tipova.

 

Imajte na umu da su ovo samo prijedlozi. Nisu svi duhovni darovi primjenjivi na sve one koji imaju određeni temperament. Također, imajte na umu da su ovi tipovi temperamenta samo smjernica za otkrivanje tko ste. Uzmite ih sa zrnom soli, po mogućnosti – blagoslovljene. 😊

Izvor: EpicPew

Prevela i priredila: Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

  • 147
  •  
  •  
  •  
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh