Duhovnost

FILOZOFIJA KOJU JE SVETA TEREZIJA USAVRŠAVALA ČITAV ŽIVOT

Jesmo li voljni odvojiti se od svjetovnih stvari – biti ogoljeni – kako bismo rasli u ljubavi? Poanta nije nikada bila natjecati se da vidimo tko može biti najsiromašniji niti tko može više patiti

Jesmo li voljni odvojiti se od svjetovnih stvari – biti ogoljeni – kako bismo rasli u ljubavi?

Foto: Unsplash,  Omar Lopez

 

Čemu Terezija inzistira na mučeništvu: kao kad je preokrenula naopačke baršunastu stranu podstave u košari za šivaći pribor, namjerno lišivši prste finog dodira; zatim, uskratila je sebi radost kad su joj uzeli lijep vrč iz sobe i zamijenili ga starim i napuklim? Čemu smišljati da sve poružnimo, udosadnjujemo, opravdavamo osim ako ne želimo skrenuti pažnju na sebe, natjecati se tko može duže preživjeti na minimumu minimuma?

Poanta nije nikada bila natjecati se da vidimo tko može biti najsiromašniji niti tko može više patiti

Ali Terezija se nije radovala napuklom vrču kako bi od toga napravila trećerazrednu asketsku dramu. Poanta nije nikada bila natjecati se da vidimo tko može biti najsiromašniji niti tko može više patiti. Filozofija koju je Terezija usavršavala čitav svoj život je jesmo li voljni odvojiti se od svjetovnih stvari – biti ogoljeni – kako bismo rasli u ljubavi.

„Bilo bi zasigurno nepravedno zvati svetu Malu Tereziju ograničenom i uskogrudnom. Bila je jako svjesna svega i inteligentna i u današnje bi doba sigurno studirala i položila sve ispite s odličnim uspjehom. No njezin je horizont bio ograničen – definitivno je bila vertikalna osoba, mogla je rasti samo uvis i u dubinu – ne u širinu.”

Iz knjige „Košulja od vatre“, autorice Heather King. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh