Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Jesam li ja kriv/kriva za grube, grešne ispade svoga supružnik?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Isuse, ja znam da ti mene pozivaš na to da ljubim i poštujem. Znam ili barem razumski pokušavam shvatiti da izražavanjem ljubavi i poštovanja supružniku zapravo izražavam ljubav prvenstveno tebi. Ali kako da ne reagiram burno, negativno kada me suprug/supruga niti ne pokušava shvatiti? Kako da ne vičem kada me obescjenjuje svojim postupcima? Sve bi bilo drugačije kad bi on/ona samo malo više shvaćao/shvaćala i vidio/vidjela svoje postupke. Tada bih se i ja smirio/smirila, mogao/mogla bih normalno uzvratiti. Ali ovako, taj je utjecaj prevelik i znam da će sve to biti dobro kada se on/ona promijeni. Zato ću mu/joj uskraćivati određene stvari kako bi shvatio/shvatila da sa mnom ne može tako, uvjerit ću ja njega/nju u ispravno postupanje i u ono što je u braku bitno, kako se treba ponašati i djelovati.

Moj odnos sa suprugom ovisi o njemu/njoj, moji postupci ovise o njemu/njoj?!

Znam da će onda biti sve u redu, jer dok se on/ona ponaša na ovakav način, nije ni čudo da reagiram kako reagiram. Sve to silno nepoštovanje i manjak ljubavi tjera me, samo po sebi, da reagiram negativno i određuje me. Zato ću mu/joj ja grubim tonom i uskraćivanjem onoga što njemu/njoj treba pokazati, i on/ona će kad-tad shvatiti kako stvari stoje.

Razmišljam li i djelujem, ponekad ili možda često, na ovakav način? „Moj odnos sa suprugom ovisi o njemu/njoj, moji postupci ovise o njemu/njoj, bilo dobri, bilo očito loši i Bog me je stvorio i stavio u brak s njim/njom da on/ona upravlja mnome i da on/ona odlučuje i određuje kako ću ja reagirati. I ustvari moj spas i sreća i moj život očito ovise o njemu/njoj. I nema veze što sam svim ovim svojim postupcima u grijehu, jer moje reakcije ne otkrivaju što je u mome srcu, nego što se nalazi u njegovu/njezinu srcu. Opravdavanje da su za moje loše postupke krivi drugi daje mi za pravo da griješim, a sve što je dobro, to sam učinio/učinila ja, po svojoj dobroti, pravednosti i za to sam ja zaslužan/zaslužna…“

Koliko sam slijep/slijepa? O, Bože mili! Zar uistinu vjerujem u to? Zar sam potpao/potpala pod tu laž?! Pa ispada da sam rob i pravednik u isto vrijeme! „Imam se pravo ljutiti, osjećati se loše, opravdavati se, prkositi, čak i griješiti i to opravdavam, ali on/ona mora sve rješavati i očito nema to pravo.

Isuse, iscijeli me od sljepoće moga srca da vidim svoja kriva djela

Jesam li ja motiviran/motivirana kada moj suprug / moja supruga postupa sa stavom „pokazat ću ja tebi“? Nisam! Zašto onda mislim da će njega/nju to motivirati? Jesam li ja kriv/kriva za grube, grešne ispade svoga supruga / svoje supruge (iako, naravno, na njih mogu itekako utjecati)? Nisam, to izlazi iz njegova/njezina srca. Zašto onda smatram da je on kriv / ona kriva za moje grešne radnje; Isus izričito kaže da to izlazi iz moga srca, da je moja reakcija moja odgovornost i da prebacujem krivnju na njega/nju, umjesto da radim na sebi i koristim te situacije za osobni rast, posvećenje, oprost i pomoć suprugu/supruzi.

Isuse, iscijeli me od sljepoće moga srca da vidim svoja kriva djela, da se pokajem i po tebi se mijenjam jer ne želim propasti.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Zar ne bih silno htio/htjela da mi, kada krene „ludi krug“, supružnik pristupi lijepim tonom, da me pokuša saslušati, razumjeti? Zar ne bih tada imao/imala volje omekšati se i riješiti stvari na miran način? Apsolutno! Tako smo stvoreni. Ali on/ona to možda ne čini pa ja čekam i čekam, a Bog me gleda i ne vjeruje što vidi! Još uz to pokušavam stvar riješiti inatom, želim grijehom biti u blagoslovu! Zar ne vidim da to ne prolazi, da me Bog zove da djelujem drugačije? Mogu reći: „Pa zove i njega/nju“. Točno, zove, ali želim li biti zreliji/zrelija, želim li sakupljati poene za nebo i želim li skinuti taj mentalitet roba sa sebe i ući u mir time što ću krenuti prvi/prva? Jer, tek kada djelujem u skladu s Bogom, mogu osjećati mir i to ne ovisi o drugima, o mome supružniku, to ovisi o meni!

I, kako ćeš dalje?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh