Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Jesam li ja kriv/a za grube, grešne ispade supruga/e?

RAZMATRANJE I MOLITVA


Isuse, ja znam da ti mene pozivaš na to da ljubim i poštujem, znam ili barem razumski pokušavam shvatiti da ustvari izražavanjem ljubavi i poštovanja supružniku, izražavam ljubav prvenstveno tebi. Ali kako neću reagirati burno, negativno kada me suprug/a ni ne pokušava shvatiti? Kako neću vikati kada me obescjenjuje svojim postupcima? Sve bi bilo drugačije samo da malo više shvaća i vidi svoje postupke, onda bi se i ja smirio/la, mogao/la bi uzvratiti normalno, ali ovako je taj utjecaj prevelik i znam da će sve to biti dobro kada se on/a promijeni. Zato ću mu/joj uskraćivati određene stvari kako bi shvatio/la kako ne može sa mnom tako, uvjeriti ću ja njega/nju u ispravno postupanje i ono što je bitno u braku, kako se treba ponašati i djelovati.

Moj odnos sa suprugom ovisi o njemu/njoj, moji postupci ovise o njemu/njoj?!

Znam da će onda biti sve u redu, jer na ovakav način, nije ni čudno da reagiram kako reagiram, jer sva to slino nepoštovanje i manjak ljubavi me tjera samo po sebi da reagiram negativno i određuje me, zato ću ja grubim tonom i uskraćivanjem onoga što njemu/njoj treba njemu/njoj pokazati i kad-tad on/a će shvatiti kako stvari stoje. Razmišljam li i djelujem ponekad ili možda često u braku na ovakav način? Moj odnos sa suprugom ovisi o njemu/njoj, moji postupci ovise o njemu/njoj, bilo dobri, bilo, očito, loši i Bog me je stvorio i stavio u brak sa njim/njom da on/a upravlja mnome i da on/a odlučuje i određuje kako ću ja reagirati i ustvari moj spas i sreća i moj život očito ovise o njemu/njoj i nema veze što sam u grijehu sa svime ovime kako ja postupam, jer moje reakcije, očito, ne otkrivaju što je u mome srcu, nego njegovom/njezinom, opravdavanja da su drugi krivi za moje loše postupke mi daju za pravo da griješim, no sve dobro učinjeno je od mene i moje dobrote, pravednosti i za to sam ja zaslužan/a. Koliko sam slijep/a? O, Bože mili! Zar uistinu vjerujem u to? Zar sam potpao/la pod tu laž! Pa ispada da sam rob i pravednik u isto vrijeme! Ja imam pravo biti ljut/a, osjećati se loše, opravdavati se, prkositi, čak i griješiti i to sam/a sebi opravdavam, ali on/a mora sve rješavati i očito nema to pravo.

Isuse, iscijeli me od sljepoće moga srca da vidim svoja kriva djela

Jesam li ja motiviran/a kada moj/a suprug/a postupa sa stavom „pokazati ću ja tebi“? Nisam! Zašto onda mislim da on/a bude? Jesam li ja kriv/a, iako mogu svakako utjecati, za grube, grešne ispade supruga/e? Nisam, to izlazi iz njegova/njezina srca. Zašto onda smatram da je on/a kriva za moje grešne radnje kad Isus kaže izričito da to izlazi iz moga srca, da je moja reakcija moja odgovornost i da prebacujem krivnju na njega/nju, umjesto da radim na sebi i koristim te situacije za osobni rast, posvećenje, oprost i pomoć suprugu/zi. Isuse, iscijeli me od sljepoće moga srca da vidim svoja kriva djela, da se pokajem i po tebi se mijenjam jer ne želim propasti.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Zar ne bi silno htjeli kada krene „ludi krug“ da supružnik pristupi sa lijepim tonom, pokuša slušati, shvaćati,, zar ne bi imao/la volje omekšati se i riješiti stvari na miran način? Apsolutno! Tako smo stvoreni. Ali on/a to možda ne čini, pa ja čekam i čekam, a Bog me gleda i ne vjeruje što vidi! Još uz to inatom pokušavam riješiti stvar, grijehom želim biti u blagoslovu! Zar ne vidim da to ne prolazi, da me Bog zove da djelujem drugačije. Mogu reći, pa zove i njega/nju. Točno, zove, ali želim li biti zreliji/a, želim li sakupljati poene za nebo i želim li time što ću prvi/a krenuti skinuti taj mentalitet roba sa sebe i ući u mir, jer tek kada djelujem u skladu sa Bogom, mogu osjećati mir i to ne ovisi o drugima, mome suprugu, to ovisi o meni! I, kako ćeš dalje?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh