Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Jesam li često u situaciji da pomislim kako supružnik ne radi stvari dobro, jer ih ne radi onako kako ja mislim da bi trebao/trebala?

RAZMATRANJE I MOLITVA


Što moj/a suprug/a radi dobro? Razmišljam li uopće o tome? Možda ću često zaključiti da ne radi puno toga dobroga ili kako treba jer ne radi stvari onako kako ja mislim da bi trebalo, pa ispada da mu/joj često nije ni stalo potruditi se. Pa reagiram burno, jer moram mu/joj objasniti „kako stvari stoje“, zar ne? Zar želim da supružnik bude moja kopija? Zar ja radim sve ispravno ili smatram da bi sve trebali raditi onako kako ja radim pa bi sve funkcioniralo? Iskreno se pitam. Pa onda po tome ispada da Bog nije zasigurno dao mome/mojoj suprugu/supruzi njegovu/njezinu osobnost, načine funkcioniranja, talente, Njemu zasigurno nije bio cilj nadopuniti ono što ja nemam sa onime što on/a ima i obrnuto? Ili sam ipak ja pametniji/a od Boga? Govore li mi prigovori, barem neki, koje mi supružnik upućuje isključivo kako je on/a sebičan/a i želi sve po svome, dok ja uvjeravam sebe i njega/nju kako je moje ispravno ili pak često Bog po njemu/njoj meni želi nešto poručiti?

O Bože oslobodi me slijeposti!

Pitam li se ikada kakve su moje reakcije, moji stavovi, djela? Hoću li reći da se ja možda više trudim, više molim, više vapijem pa onda imam i veće pravo inzistirali na svome? Zar uistinu mislim da time pokazujem ljubav i poštovanje koje Bog od mene želi, zbog kojeg je Isus umro u silnoj poniznosti za mene da mi pokaže put? O Bože oslobodi me slijeposti! Pa ponašam se prečesto kao onaj farizej koji se je hvalio kako je on pravedan, moli, daje desetinu, a ne kao onaj „grešni“ carinik koji se kaje. (Lk 18,9-15) Hvala ti Gospodine na svim talentima, različitostima, planovima koje imaš za naš brak. Oprosti mi što sam prečesto slijep/a i moji postupci su baš „farizejski“. Možda neke stvari ne izgovorim, čuvam u sebi, ali pitam se gdje je moje srce, zašto neke stvari činim ili ne činim. Pomozi mi, pomozi nam, oslobodi nas od svakog sebičnog stava.

Pomozi mi da od danas vidim i gledam ono dobro koje si stavio u srce moga/moje supruga/e

Želim Isuse i vapijem da ti obnoviš temelje našeg braka i da ih učvrstiš, dopuštam ti to. Ali priznajem da su ti moje ponašanje, djela, misli i stavovi koje imam prema braku i supružniku bili velika prepreka da nas blagosloviš, a prečesto sam za to optuživao/la supruga/u. Kajem se za to iz dubine svoga srca. Pomozi mi da od danas vidim i gledam ono dobro koje si stavio u srce moga/moje supruga/e, jer u njemu/njoj si ti i kako se odnosim prema njemu/njoj upravo se tako odnosim prema tebi. Pomozi mi da prihvatim naše različitosti i tvoj, a ne moj krivi, naum za naš brak.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Mogu li ili sam mogla kada su bili mali, povjeriti djecu suprugu/supruzi? Zašto sam mu/joj vjerovala/vjerovao? Što radi dobro, želim li to vidjeti, želim li to pohvaliti i puniti „emocionalni“ spremnik njega/nje, a samim time i svoj? Razmisli, što radi moj/a suprug/a dobro i da ju danas za to pohvalim. Možda dobro kuha, vozi auto, ima smisla za humor, za popravke, ne paničari, temeljit/a je, dobrog karaktera, stabilna osoba, što je to što mogu pohvaliti? Razmisli i djeluj!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh