Brak i odnosi

JEDNOSTAVNA TAJNA ZA USPJEŠNIJI BRAK // „Kako da pridobijem svoga muža da me voli onoliko koliko ja volim njega?” „Srce mi se slamalo dok sam slušao žene koje mi kroz plač prepričavaju svoje životne priče. Žene su tako nježne. Često su mi i samom suze tekle niz obraze. Slušajući ih, u meni je čitavo vrijeme rasla ljutnja prema njihovim muževima. Zašto ne vide što rade svojim ženama?“

„Kako da pridobijem svoga muža da me voli onoliko koliko ja volim njega”

„Kako da pridobijem svoga muža da me voli onoliko koliko ja volim njega?“ Ovo je bilo osnovno pitanje koje sam čuo iz usta tolikih žena koje su mi se tijekom gotovo dvadeset godina obraćale za savjet kao pastoru rastuće zajednice. Srce mi se slamalo dok sam slušao žene koje mi kroz plač prepričavaju svoje životne priče. Žene su tako nježne. Često su mi i samom suze tekle niz obraze. Slušajući ih, u meni je čitavo vrijeme rasla ljutnja prema njihovim muževima. Zašto ne vide što rade svojim ženama? Pitao sam se postoji li način na koji mogu pomoći ženama da potaknu svoje muževe da ih više vole?


„Vikanje i stalna napetost sastavni su dio mojih sjećanja iz djetinjstva…“

Iskreno sam suosjećao s njima jer sam odrastao u nesretnoj obitelji. Moji su se roditelji rastali kad sam imao godinu dana. Kasnije su se ponovno oženili, ali kada sam navršio pet godina, oni su se ponovno razdvojili da bi se jedno drugome vratili kada sam išao u treći razred. Vikanje i stalna napetost sastavni su dio mojih sjećanja iz djetinjstva. Vidio sam i čuo stvari koje su mi se duboko urezale u dušu te bih noću često zaspao u suzama. Sjećam se da sam osjećao duboku tugu. Također sam mokrio u krevet sve do svoje jedanaeste godine, a kada mi je bilo trinaest godina, poslali su me u vojnu školu gdje sam ostao sve do mature. Kada se osvrnem na život svojih roditelja i na njihove neprestane sukobe, danas mogu vidjeti korijen njihove nesreće. Nije teško uočiti da je mama vapila za ljubavlju, dok je tata očajnički trebao njezino poštovanje.

„Tako povrijeđen, reagirao bi bez ljubavi…“

Moja je mama podučavala akrobatske vještine, step i plivanje što joj je omogućavalo dobru zaradu te život neovisan o tatinim prihodima. Tata je osjećao da se mama dobro snalazi i bez njega, a ona mu je često i slala takvu poruku. Financijske je odluke donosila bez savjetovanja s njime. Zbog toga se on osjećao beznačajnim, kao da uopće nije važan. Tako povrijeđen, reagirao bi bez ljubavi. Bio je uvjeren da ga mama ne poštuje. Tata se znao naljutiti zbog stvari kojih se više uopće ne sjećam. Time bi zgazio mamin duh i ona bi samo izašla iz prostorije. Takva dinamika između njih dvoje obilježila je moje djetinjstvo i tinejdžerske godine. Kao tinejdžer prihvatio sam istinu da me Bog ljubi, da ima plan za moj život te sam ga trebao zamoliti da mi oprosti grijehe kako bih mogao primiti Krista u svoje srce i iskusiti vječni život. Učinio sam to, a nakon što sam počeo slijediti Isusa, čitav se moj život promijenio.

„U mome srcu više nema gorčine, ali je ostala svojevrsna tuga…“

Nakon što sam maturirao u vojnoj školi, prijavio sam se za koledž Wheaton vjerujući da me Bog poziva u službu. Dok sam još bio brucoš na Wheatonu, moji su roditelji, sestra i njezin suprug prihvatili Krista kao svoga Spasitelja. U mojoj su se obitelji počele događati promjene, ali ožiljci još nisu bili zacijelili. Moji su roditelji sada u nebu i zahvaljujem Bogu na njihovu vječnom spasenju. U mome srcu više nema gorčine, ali je ostala svojevrsna tuga. Ono što sam tijekom djetinjstva osjetio, a sada to još jasnije vidim, jest da su moji roditelji zapravo jedno na drugo reagirali obrambeno. Njihov je problem bio taj što su vrlo lako mogli povrijediti jedno drugo, ali nisu uspijevali napraviti nikakve manje prilagodbe koje bi mogle isključiti njihove „bacače plamena“.

„Ne samo da mi je bila privlačna, već sam od samoga početka znao…“

Studirajući na Wheatonu, upoznao sam veselu djevojku koja je sa sobom nosila vedrinu kamo je god pošla. Sarah je, onako puna ljubavi za druge, bila najpozitivnija osoba koju sam ikada upoznao. Bila je prava miss simpatičnosti u okrugu Boone u Indiani. Ona je bila jedna cjelovita, sveta osoba. Ljubila je Gospodina i željela služiti samo Njemu. U sebi je mogla nositi svu težinu svijeta jer je teška rastava razorila njezinu obitelj, ali ona nije dopustila da njezin duh zbog toga klone. Naprotiv, odlučila je krenuti dalje. Ne samo da mi je bila privlačna, već sam od samoga početka znao da bih se čitav život mogao buditi uz nju kao uz najbolju prijateljicu…

Ulomak iz knjige „Ljubav i poštovanje” autora dr. Emersona Eggerichsa. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Ljubav i poštovanje“

Uspješnica „New York Timesa” prodana u više od 1 600 000 primjeraka!

OTKRIJTE JEDINSTVENU TAJNU USPJEŠNOG BRAKA!

Najdublja ženina potreba je potreba za ljubavlju – kad je ta potreba ispunjena, ona je sretna.

Muškarčeva najdublja potreba je da se osjeća poštovanim – kad je ta potreba ispunjena, on je sretan. U suprotnome dolazi do sukoba.
Autor daje odgovore i biblijske naputke za ključna pitanja: Zašto dolazi do sukoba u braku? Kako ih riješiti? Kako uživati u novootkrivenoj ljubavi i poštovanju?

 

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh