Duhovnost

AUGUSTYN PELANOWSKI

Jedino što nas može osloboditi od straha i srama

Jedino što nas može osloboditi od straha i srama

Foto: Shutterstock

 

Zašto se, unatoč mnogim nastojanjima, neprestano sramimo i u svakome od nas ima toliko straha? Želio bih se toga lišiti: osloboditi se srama koji me sputava i paralizira, i straha koji me jednako paralizira i otežava mi svakodnevno funkcioniranje. Sram i strah, kao što znamo, utječu na to da gubimo hrabrost pogledati komu u oči. Ne znam nijednu osobu na svijetu kojoj bih se više bojao pogledati u oči od samog Boga, a istodobno je to osoba kojoj najviše želim pogledati u oči. Isus, utjelovljeni Bog, osoba je čiji nas pogled može svladati zbog srama i straha, a istodobno je netko u čijem se pogledu zauvijek oslobađam tih osjećaja. Što dulje gledam u njegove oči, u njega, u njegovo lice u mojoj ćeliji, tim se manje bojim i ne osjećam se nimalo posramljenim, čak ni zbog svojih grijeha, nedosljednosti i nedoraslosti. Njegov me pogled uvjerava u to da me beskrajno voli i da ima samo najbolje namjere, nepojmljive, neizrečene. Svaki trenutak proveden pred Njim ublažava mi bol zbog posramljenosti i čini da manje drhtim od straha. Što više gledam u Njega, manje sumnjam u Njegovu ljubav. Ljubav i usrdna molitva oslobađaju čovjeka od straha i svakog osjećaja posramljenosti.

„A ipak, samo nas on oslobađa, ne samo od grijeha nego i od…“

Pred Bogom se čovjek ne mora pretvarati, opravdavati se, niti glumiti. Dok mu gledaš u lice, možeš biti onakav kakav jesi, možeš biti svoj, jer samo gledanje snažno će te uvjeriti, iz minute u minutu, da te upravo takvog Bog želi vidjeti: ne da glumiš nekoga drugoga, nego da budeš svoj. Ipak, nema ničeg sramotnijeg od mojih grijeha i ničega što bi budilo takav strah od njega kao što su moji grijesi. A ipak, samo nas on oslobađa, ne samo od grijeha nego i od krivnje, srama i straha. Nitko drugi me neće osloboditi grijeha, nitko mi neće udijeliti oprost, nitko mi neće dopustiti da se iznova sa sigurnošću zagledam u njega i da u sebi podržavam uvjerenje u njegovu ljubav. Nitko nas drugi ne oslobađa od svega toga, osim Onoga zbog kojeg se tako i osjećamo! Svaki put kada odlazim s ispovijedi, kad sam već primio odrješenje, nestaje moj osjećaj srama, a lišen sam i tereta straha. Božji je oprost čudesno iskustvo. Kad više nemamo razloga sramiti se niti strepiti pred Bogom, tada nas cijeli svijet može pokušati posramiti i prestrašiti: uz Boga postajemo neustrašivi i sigurni u sebe, unatoč osudama, tuđim mišljenjima, ismijavanju i kritici. Osjećaji posramljenosti i straha od Boga jedini su osjećaji srama i straha kojih se moramo pribojavati.

Iz knjige „Valovi milosti“ autora p. Augustyna Pelanowskog koja izlazi uskoro!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh