Duhovnost

ŽIVOT U MILOSTI

Jedino oslobođen može oslobađati druge Židovi su gledali visećeg na križu Krista i govorili da je izbavljao druge, a sam sebe nije mogao izbaviti. Varali su se, jer Krist je uskrsnuo, oslobodio se mreže smrti i zato mu je Otac Nebeski dao cijeli svijet, poput velikog jezera, u koje Krist baca mrežu svojeg milosrđa i izvlači nas s dna, iz kala, iz tame u nebo. Treba i tebe, da mu pomogneš, moli te da izvučeš druge

Foto: Pixabay

 

Bog ti danas u Kristu govori: ponovno otkrij svoj poziv na ispunjenje Božje volje, a ne svoje. Božja volja je ponajprije osloboditi se od grijeha i uzdignuti gore, do života u Duhu Svetome, što je jamstvo ulaska u puninu neba. Jedino oslobođen može oslobađati druge.

Ako si utopljenik nečistoće i oholosti, gnjeva i lakomosti, onda ni za sebe, a ni za druge ne možeš učiniti ništa

Ako sam ne osjetiš Isusovu ljubav, nećeš voljeti druge. Ako je za tebe grijeh stalno zadovoljstvo, bez kojeg ne možeš zamisliti život, kakav onda smisao ima tvoje posluživanje milošću oprosta grijeha i pozivanja na život u slobodi, kakav daje Krist? Židovi su gledali visećeg na križu Krista i govorili da je izbavljao druge, a sam sebe nije mogao izbaviti. Varali su se, jer Krist je uskrsnuo, oslobodio se mreže smrti i zato mu je Otac Nebeski dao cijeli svijet, poput velikog jezera, u koje Krist baca mrežu svojeg milosrđa i izvlači nas s dna, iz kala, iz tame u nebo. Treba i tebe, da mu pomogneš, moli te da izvučeš druge. Međutim, ako si i sam na dnu, nikomu nećeš pomoći. Ako si utopljenik nečistoće i oholosti, gnjeva i lakomosti, onda ni za sebe, a ni za druge ne možeš učiniti ništa.

Kada sam pred licem Isusovim, cijelim tijelom osjećam mir i sreću, ali ako sam čovjek koji tone u ovom svijetu, trebam najmanje jedan sat da bih ušao u dubinu Isusove ljubavi, da bih ju samo dodirnuo, da bih osjetio njezin mir

Čovjek koji nikomu ne može pomoći i sam ne želi Kristovu pomoć, samo je mrtvac. Ja se osjećam sretno i slobodno jedino kada pred sobom imam Presveti Sakrament i riječi Boga u poslanicama. Kada sam pred licem Isusovim, cijelim tijelom osjećam mir i sreću, ali ako sam čovjek koji tone u ovom svijetu, trebam najmanje jedan sat da bih ušao u dubinu Isusove ljubavi, da bih ju samo dodirnuo, da bih osjetio njezin mir, kakav uistinu kod nikoga i ničega nisam osjetio.

Uistinu sretan usrećuje druge. Početak sreće je sloboda od grijeha

Božja je volja spasiti te iz provalije tvojih grijeha, iz mreže ovisnosti – izvući te iz mreže poput ribe. Sretan sam kada čujem da njegove ruke raspliću čvorove mojih problema, da me njegovi prsti izvlače iz zbrke vlastitih misli, iskušenja, tuge, straha. Uistinu sretan usrećuje druge. Početak sreće je sloboda od grijeha. Naime grijeh čovjeka čini nesretnim i mrtvim, ciničnim i obeshrabrenim. Kada ispovijedam u ispovjedaonici i slušam ljude koji čestito priznaju svoje grijehe, nakon odrješenja u njima primjećujem olakšanje, a često mi, izlazeći, govore o sreći i miru koje osjećaju u sebi. Milost je sreća. Život u milosti je čudesan. Ništa me ne usrećuje toliko kao prizor uistinu skrušena čovjeka, koji će barem na trenutak, nakon odrješenja, premda je priznao ne znam kakve grijehe, biti sretan.

Nema Više vremena; knjiga; autor Augustyn Pelanowski OSPPE; Nakladnik Figulis; 2017Iz knjige „Nema više vremena” autora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh