Aktualnosti

DUH SVETI VS. COVID-19

Jedini zaista učinkovit način obrane od stresa i bolesti

Foto: Shutterstock

 

Čujemo kako liječnik kaže pacijentu da ne smije biti ljut jer tjeskoba ubija. Međutim, uglavnom se završava na tome, odnosno nema upute kako se ne brinuti, ne biti ljut! Ponekad dobijemo neki savjet, da budemo više u prirodi, da se zdravo hranimo, da izbjegnemo stresne situacije… Ali sve je to proizvoljno i nedovoljno. Glavni i jedini način očuvanja mira i čvrstoće duha je sudjelovanje u aktivnom vjerničkom životu: ispovijed… post… liturgija… pričest… 

Duh Sveti je jedini liječnik ljudskog duha

Nalazimo se u uskrsnom vremenu, koje traje 40 dana – od Uskrsa do Isusova Uzašašća, odnosno 50 dana – od Uskrsa do Duhova. Opisi iz Evanđelja ovog vremena nakon Uskrsnuća su kratki. Uglavnom pokazuju kako se Isus očitovao svojim učenicima, kako ih je učvršćivao u vjeri, poučavao ih i kako im je obećao da će sve razumjeti onda kad se na njih izlije Duh Sveti.

Živeći na ovome svijetu i što god radili, NISMO SAMI – uvijek je s nama DUH SVETI kao naš Branitelj i Tješitelj – ako ga prizovemo!

Izraz DUH prijevod je hebrejskog izraza Ruah koji u prvotnom smislu znači dah, zrak, vjetar. Isus upotrebljava osjetnu sliku vjetra kako bi Nikodemu dočarao transcendentalnu novost Onoga koji je osobno DAH BOŽJI, Duh Božji. Kad najavljuje i obećaje dolazak Duha Svetoga, Isus ga naziva „PARAKLET“ – doslovce „ONAJ KOJI JE PRIZVAN UZ“, latinski ad-vocatus (Branitelj) iako se obično prevodi kao TJEŠITELJ. Sam Isus naziva Duha Svetoga i „Duhom Istine“ (Iv 16,13).

Dakle, ne smijemo nikada zaboraviti kako živeći na ovome svijetu i što god radili, NISMO SAMI – uvijek je s nama DUH SVETI kao naš Branitelj i Tješitelj – ako ga prizovemo!

Gospa zna da je jedini liječnik ljudskog duha DUH SVETI, a ako je duh zdrav, onda se zdravlje prenosi na dušu, pa zatim na psihu, a zatim i na čovjekovo tijelo. Zbog toga je odnos čovjekova duha s Duhom Svetim od životne važnosti za svakog vjernika!

Fra Slavko Barbarić, komentirajući Gospine poruke dugi niz godina, zapazio je kako Gospa, baš poput prave majke, nije jednosmjerna u svojim podučavanjima. Svaka majka je naime i prva odgojiteljica svoje djece, a to znači da se brine o svim važnim aspektima dječjeg rasta: i za tijelo, i za dušu i za psihu. Tako i sva ova Gospina podučavanja o Duhu Svetom ne pomažu nam samo na duhovnoj razini. Naime, Gospa zna da je jedini liječnik ljudskog duha DUH SVETI, a ako je duh zdrav, onda se zdravlje prenosi na dušu, pa zatim na psihu, a zatim i na čovjekovo tijelo. Zbog toga je odnos čovjekova duha s Duhom Svetim od životne važnosti za svakog vjernika!

Monah Arsenije o zakonitostima duhovnog zdravlja

Lijepo je to u jednom svom postu pojasnio monah Arsenije.

„Izloženi smo ogromnom informacijskom pritisku. Zato je beskrajno važno ne gutati uznemirujuće vijesti i obavijesti iz raznih medija, već ostati mirni, oprezni, trijezni i molitveni…“

On kaže otprilike ovako: „Budući da smo posljednjih tjedana bili izloženi ogromnom informacijskom pritisku, beskrajno je važno ne gutati uznemirujuće vijesti i obavijesti iz raznih medija, već ostati mirni, oprezni, trijezni i molitveni. Istraživanje iz sata u sat, koliko ih je još oboljelo, koliko ih je umrlo, i slično, ne donosi nam nikakvu korist, već samo dodatno uznemirava svejedno napetu psihu. Obratimo pozornost na sljedeće linije koje nam mogu pomoći da prođemo kroz ovu situaciju kao pobjednici.

Tijelo je u svijetu, duša u tijelu, a duh u duši. Sve je neraskidivo povezano i međuovisno. Ako je jedan od ovih elemenata u poremećaju, postoji ukupno neslaganje – opasna disharmonija

Čovjek je trojedino biće, simbolično građen poput našeg božanskog Prsvetog Trojstva – i sastoji se od tijela, duše i duha. Tijelo je u svijetu, duša u tijelu, a duh u duši. Sve je neraskidivo povezano i međuovisno. Ako je jedan od ovih elemenata u poremećaju, postoji ukupno neslaganje – opasna disharmonija.

Čovjekova duša je energetski centar i životni pokretač sastava tijela. Da bi organizam funkcionirao dobro i zdravo – duša mora biti dobra i zdrava. Ljudski duh je najčistiji dio duše, ȍko duše. Duh hrani i daje energiju duši. A da bi naš duh bio zdrav i čist, mora biti u kontaktu s Duhom Svetim, koji dolazi od Stvoritelja svemira, Boga Oca.

Ljudski duh je najčistiji dio duše, ȍko duše. Duh hrani i daje energiju duši. A da bi naš duh bio zdrav i čist, mora biti u kontaktu s Duhom Svetim

Ljudski duh prima svjetlo, milost, moć i život, a zatim ga prenosi duši. Kada je duša ispunjena zdravim duhom, ona skladno i pravovremeno prenosi životne impulse na cijelo tijelo, koje postaje zdravo jer se ispunjavaju zdravstveni uvjeti.

Duša prvenstveno brine o tri sustava: autonomnom živčanom sustavu, endokrinom i imunološkom. Kada su oni funkcionalni, onda i drugi sustavi ljudskog organizma djeluju skladno, a to su kardiovaskularni, probavni, dišni, urogenitalni i drugi, a na kraju, a možda i na prvom mjestu – središnji živčani sustav, s našom sviješću kao krunom.

Kada je čovjek pod stresom, u strahu i panici, duh slabi, pomrači se i gubi svoju povezanost s Duhom Svetim. Među prvima počinje patiti imunološki sustav, antitijela se dezorijentiraju, strani mikroorganizmi bakterije i virusi počnu slobodno ulaziti

Kada je čovjek pod stresom, u strahu i panici, duh slabi, pomrači se i gubi svoju povezanost s Duhom Svetim. Drugim riječima: čovjek gubi volju za molitvom, liturgijom i pričesti. Pomračeni ljudski duh više ne može osvjetljavati dušu i ne vidi smjer, i nije u stanju održavati organizam tijela u harmoniji i zdravlju.

Među prvima počinje patiti imunološki sustav, antitijela se dezorijentiraju, strani mikroorganizmi bakterije i virusi počnu slobodno ulaziti, razmnožavati se, puštati svoje otrovne i štetne izlučevine, pa se čovjek razboli, a ponekad i umre.

Dobivamo savjete da budemo više u prirodi, da se zdravo hranimo, da izbjegavamo stresne situacije… Ali sve je to proizvoljno i nedovoljno. Glavni i jedini način očuvanja mira i čvrstoće duha je sudjelovanje u aktivnom vjerničkom životu

Čujemo kako liječnik kaže pacijentu da ne smije biti ljut jer tjeskoba ubija. Međutim, uglavnom se završava na tome, odnosno nema upute kako se ne brinuti, ne biti ljut! Ponekad dobijemo neki savjet, da budemo više u prirodi, da se zdravo hranimo, da izbjegavamo stresne situacije… Ali sve je to proizvoljno i nedovoljno. Glavni i jedini način očuvanja mira i čvrstoće duha je sudjelovanje u aktivnom vjerničkom životu: ispovijed… post… liturgija… pričest…

Imati svoju dnevnu, po mogućnosti, jutarnju i večernju molitvu, te čitanje Svetog pisma. Kada čovjek uvede ovu duhovnu praksu u svoj život, duh, duša i tijelo, sa svim svojim sustavima polako ozdravljaju! Pogotovo tijekom ovih teških razdoblja, poput bolesti, gladi, ratova, prirodnih kataklizama… moramo se brinuti za naše duhovno stanje! Naša molitva tada mora biti jača nego ikad, tj. trebali bismo se moliti što češće, praktički kontinuirano. (Poznata je kratka, strelovita pravoslavna molitva koja se ponavlja, uzastopno: „Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji, smiluj se meni grešnniku…” Tako će naš um i duša biti zaštićeni od uznemirenosti, straha i panike pa će i imunološki sustav automatski postati jači i djelotvorniji.“

Neka nam ovi dani izolacije i karantene posluže upravo ovome: da se u molitvi zajedno s Gospom otvaramo za ispunjenje Duhom Svetim koji će nam onda dati jasnoću, vjeru i snagu Uskrsnog navještaja! Jer Bogu će biti potrebni novi apostoli!

Sve treba ovako da se zbude

I za kraj završit ću jednom slikom iz Evanđelja. Naime, u čitanjima iz Djela apostolskih vidimo apostole kako svjedoče Isusovim čudima, a zatim i svojim čudesnim oslobađanjima iz pritvora, vijećaju i zaključuju kako se sve to trebalo dogoditi kako se dogodilo i kako su Juda i Pilat i Veliki svećenik, i Herod… svi zapravo učinili ono što je Božja Ruka i Božja volja predodredila da se zbude. Tako i mi možemo gledati ovaj koronavirus, i odluke vlada, i Svjetsku zdravstvenu organizaciju… – sve dakle treba ovako da se zbude!

Juda i Pilat i Veliki svećenik, i Herod… svi zapravo učinili ono što je Božja Ruka i Božja volja predodredila da se zbude. Tako i mi možemo gledati ovaj koronavirus, i odluke vlada, i Svjetsku zdravstvenu organizaciju… – sve dakle treba ovako da se zbude!

I oni dakle ohrabreni tom spoznajom, mole samo jedno: „I evo sada, Gospodine, promotri prijetnje njihove i daj slugama svojim sa svom smjelošću navješćivati riječ tvoju! Pruži ruku svoju da bude ozdravljenja, znamenja i čudesa po imenu svetoga Sluge tvoga Isusa.«

I dalje evanđeoski tekst nastavlja: „I pošto se pomoliše, potrese se mjesto gdje bijahu sabrani i svi se napune Duha Svetoga te stanu navješćivati riječ Božju smjelo!

Pa dragi čitatelji, neka nam ovi dani izolacije i karantene posluže upravo ovome: da se u molitvi zajedno s Gospom otvaramo za ispunjenje Duhom Svetim koji će nam onda dati jasnoću, vjeru i snagu Uskrsnog navještaja! Jer Bogu će biti potrebni novi apostoli!

Piše Paula Tomić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh