Osobni razvoj

IZ NOVE KNJIGE

Jedan od razloga zašto nam je potrebno duhovno iscjeljenje Jer želimo biti slobodni od tereta prošlosti i početi ispočetka...

duhovno iscjeljenje

Foto: Pixabay


 

Veoma je važno otpustiti svoju prošlost, jer tad smo slobodni i možemo početi ispočetka rasti u duhovnom smislu. Iskustvo nam potvrđuje da smo svi ranjeni, a te se rane upisuju u naše biće i mi se često ponašamo kao da smo programirani, obilježeni. Poput podataka koje upišemo u računalo ili stavimo određeni program, ono ne odstupa od tog programa, nego se stalno ponaša u skladu s njim. Tako se i mi stalno ponašamo po upisanom obrascu koji je nekim događajem u ranom djetinjstvu upisan u naše biće.

Kad bismo htjeli drukčije reagirati, jer znamo da bi tako bilo ispravno, ne uspijevamo

Svi događaji trajno se upisuju u naše biće i često određuju naše ponašanje, a mi pritom ne znamo zašto reagiramo na određeni način. Kad bismo htjeli drukčije reagirati, jer znamo da bi tako bilo ispravno, ne uspijevamo. Stalno se ponašamo po upisanom obrascu koji je nekim događajem u ranom djetinjstvu upisan u naše biće. Ponašamo se slično računalu u koje smo stavili određeni program i ono sad radi prema tome. Tako se nama čini kao da smo u ranom djetinjstvu „programirani“ i onda se u odrasloj dobi stalno ponašamo u skladu s tim.

Gdje su pohranjena takva iskustva koja smo pospremili? U našoj podsvijesti. I što tamo rade?

…neka su naša iskustva toliko bolna da, kad ih se prisjetimo, ponovno proživljavamo tu bol. Što mi tad činimo? Pokušavamo ih zaboraviti, potisnuti, ali to ne uspijevamo

Neutralna iskustva nemaju nikakav učinak na nas, lijepa i dalje donose radost. Ali neka su naša iskustva toliko bolna da, kad ih se prisjetimo, ponovno proživljavamo tu bol. Što mi tad činimo? Pokušavamo ih zaboraviti, potisnuti, ali to ne uspijevamo, nego ona utječu negativno na naša sadašnja razmišljanja, stavove, ponašanje i osjećaje. Svi ti događaji upisani u naše biće često određuju naše ponašanje, a mi pritom ne znamo zašto reagiramo na određeni način.
Premda često vidimo da to nije u redu, čak bismo htjeli drukčije reagirati i drukčije se ponašati, ali jednostavno ne možemo van iz tih okvira. Nekad neke stvari naučimo kako bi trebalo i znamo da bi tako bilo ispravno, želimo na primjer biti strpljivi, blagi, ali ne uspijevamo.

Je li stvarno ne može biti drukčije?

Može, jer je Isus došao iscijeliti rane i, kad se to dogodi, vidjet ćemo da je moguće.

O razlozima zašto nam potrebno duhovno iscjeljenje i o iscjeljenju rana čitajte u novoj knjizi „Lijek ranjenom čovjeku našega vremena”, autorice s. Biserke Jagunić. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh