Vijesti

JEDAN OD NJIH JE I POTPREDSJEDNIK SABORA ŽELJKO REISNER // Viteški red Svetoga groba u Hrvatskoj dobio jedanaest novih članova

Viteški red Svetoga groba u Hrvatskoj dobio devet novih članov

Kardinal Bozanić jutros je u Zagrebačkoj katedrali na ceremoniji oviteženja u službu uveo devet novih članova, među kojima je i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reisner

Na jutrošnjoj svečanoj ceremoniji u Zagrebu, kardinal Bozanić ovitezio je jedanaest novih članova Viteškoga reda Svetoga groba u Hrvatskoj.

O redu

Viteški red Svetoga groba nastao je 1103. godine. Geslo je reda „Deus lo vult” (Bog to želi), a pripadnici reda prepoznatljivi su po bijelom plaštu koji nose. Dužnost je svakog viteza posjetiti Svetu zemlju i uvjeriti kršćane u to da je važno ostatiti u njoj. Velikim Priorom za Magistralnu delegaciju Reda u Republici Hrvatskoj imenovan je kardinal Bozanić, kada je potpisao dekret o uspostavljanju Hrvatske magistralne delegacije Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog, 16. veljače ove godine.

Ceremoniju je predvodio kardinal Edwin Frederick O’Brien

Ceremoniju u zagrebačkoj katedrali predvodio je kardinal Edwin Frederick O’Brien, koji je dekretom 21. ožujka 2017. godine uspostavio Hrvatsku magistralnu delegaciju Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog. Slavlju su prisustvovali i vitezovi iz drugih zemalja – Austrije, Italije, Kanade, Slovenije, Engleske i dr., te izaslanici  Suverenoga malteškog vojnog reda.

Najpoznatiji je hrvatski vitez bl. Alojzije Stepinac

Kardinal Bozanić naglasio je da su vitezovi Svetoga groba jeruzalemskoga svojom službom povezani sa zemaljskom domovinom božanskog Otkupitelja, te su pozvani boriti se za Kristovo kraljevstvo i širenje katoličke vjere. Vitezom ili damom može postati samo netko tko uzorno živi kršćanski život, a kao primjer je izdvojen jedan od najpoznatijih hrvatskih vitezova – bl. Alojzije Stepinac.

Među novim je vitezovima Svetoga groba jeruzalemskoga i potpredsjednik Hrvatskoga sabora, gospodin Željko Reisner, koji je posljednje tri godine sudjelovao na duhovnim obnovama i tako se pripremao za novu službu.

Svi vitezovi u svojoj će službi biti izravno podređeni Svetome Ocu.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh