Duhovnost

KAKO MOLITI ZA SVOJU ODRASLU DJECU

Jedan od načina na koji možete ostaviti duhovnu baštinu jest da im kažete što je Bog učinio u vašemu životu Važno je da svojoj maloj i svojoj odrasloj djeci, posvjedočite što Vama Bog znači, na koji je način uslišao Vaše molitve, kao i sva velika djela koja je za Vas dosad učinio te ono što očekujete da će za Vas učiniti u budućnosti. Ispričajte im kako ste upoznali Gospodina, kako Vas je promijenio i skrbio o Vama te kako Vas i danas vodi. Tako ćete ojačati njihovu vjeru, kao i svoju jer će ona to pamtiti godinama kasnije.

Jedan od načina na koji možete ostaviti duhovnu baštinu jest da im kažete što je Bog učinio u vašemu životu

Foto: Shutterstock


 

Vaša će djeca lakše u sebi kao nasljedstvo usvojiti ono što su kao primjer vidjeli u Vama

Bog nam daje mogućnost ostaviti svojoj djeci duhovnu baštinu. Ona je važnija od one materijalne. Duhovnu baštinu Vaša djeca mogu smjesta primiti. Stoga niste li u mogućnosti svojoj odrasloj djeci ostaviti veliko nasljedstvo u obliku bankovnoga računa, ne brinite jer im možete ostaviti duhovno nasljedstvo koje će im potrajati za čitavog njihova života na zemlji. Duhovno je nasljedstvo ostavština čestita značaja, ljubavi, dobrog imena, slobode od ropstva i blagoslovâ Božjih. Drugim riječima, Vaša će djeca lakše u sebi kao nasljedstvo usvojiti ono što su kao primjer vidjeli u Vama.

Jedan od načina na koji možete ostaviti duhovnu baštinu jest taj da svojoj djeci kažete što je Bog učinio u Vašemu životu. Asaf, starozavjetni psalmist, ovako govori o stvarima koje je Bog učinio: „Otvorit ću svoja usta na pouku, iznijet ću tajne iz vremena davnih. Ono što čusmo i saznasmo, što nam kazivahu oci, nećemo kriti djeci njihovoj, predat ćemo budućem koljenu: slavu Gospodnju i silu njegovu, i djela čudesna što ih učini” (Psalam 78,2-4). Nastavlja riječima kako im je Bog naredio da to objave svojoj djeci, kako bi budući naraštaji saznali, da ne zaborave Božja djela. Zahvaljujući tome, njihova će se odrasla djeca moći pouzdati u Gospodina te neće postati buntovan i prkosan narod koji je srcem nestalan i duhom nevjeran (Psalam 78:5,8).

Ne želimo da naša odrasla djeca ikada zaborave dobrotu Gospodnju prema nama, kako bi svoje ufanje stavila u Nj i odabrala živjeti po Njegovu

Eto opet ovih riječi: „buntovan i prkosan.” Psalmist želi reći kako Bog hoće da roditelji svojoj djeci posvjedoče što je učinio u njihovim životima, kako ona ne bi postala buntovna. I mi moramo svojoj djeci posvjedočiti što je Bog učinio u našim životima, kako ne bi živjela u pobuni, i kako bi to isto mogla prenijeti svojoj djeci. Ne želimo da naša odrasla djeca ikada zaborave dobrotu Gospodnju prema nama, kako bi svoje ufanje stavila u Nj i odabrala živjeti po Njegovu.

Nešto kasnije u istome psalmu govori za narod koji se nije spominjao što je Bog učinio: „iskušavahu Boga i vrijeđahu Sveca Izraelova ne spominjuć se ruke njegove ni dana kad ih od dušmana izbavi” (Psalam 78, 41-42, kurziv autoričin). Na kraju su se pobunili protiv Boga i okrenuli lažnim bogovima (usp. Psalam 78, 56-58). Zbog toga moramo svojoj djeci posvjedočiti sve prigode kada nas je Bog izbavio iz ruku Neprijateljevih. Moramo se spominjati Njegove snage koju nam je u prošlosti iskazao, kako bismo je se sjetili u trenutku kada nam bude najpotrebnija. To će nam donijeti mir kada razmišljamo o budućnosti.

Važno je da svojoj maloj i svojoj odrasloj djeci, posvjedočite što Vama Bog znači, na koji je način uslišao Vaše molitve, kao i sva velika djela koja je za Vas dosad učinio te ono što očekujete da će za Vas učiniti u budućnosti. Ispričajte im kako ste upoznali Gospodina, kako Vas je promijenio i skrbio o Vama te kako Vas i danas vodi. Tako ćete ojačati njihovu vjeru, kao i svoju jer će ona to pamtiti godinama kasnije. Nemojte da Vam svjedočanstvo nalikuje na propovijed. Jednostavno pronađite pravi trenutak da biste posvjedočili što je Bog za Vas učinio i čemu Vas je poučio. Kada s njima podijelite taj dragocjeni dio svojega života, uvidjet će koliko to znači i to će izvršiti utjecaj na njih.

Najbolji način na koji im možete pomoći da nauče ljubiti Gospodina jest pokazati im koliko On ljubi njih

Ako ste tek nedavno počeli živjeti s Bogom ili ste Ga upoznali kad su Vam djeca već bila odrasla, nemojte misliti da je prekasno ostaviti im duhovnu baštinu. Bog će i sada učiniti velike stvari za Vas – već danas. Molite Ga neka Vas pouči nečem značajnom po Svojoj Riječi. Molite Duha Svetoga da upravo sada učini nešto divno u Vašemu životu. A, kada On to učini, zapišite i ne zaboravite posvjedočiti svojoj odrasloj djeci u prikladnome trenutku. U veoma kratkome vremenu možete prikupiti obilje svjedočanstava o tome što je Bog za Vas učinio.

Kada ne biste željeli ono najbolje za svoju odraslu djecu i mir duše za sebe, ne biste čitali ovu knjigu. Želite im pomoći kako god možete, ali ne želite zauzeti mjesto Boga kao konačnoga izvora za sve njihove potrebe. Želite moći izvršiti na njih najpozitivniji mogući utjecaj, ali jednako tako želite da izgrade   vlastiti snažni odnos s Bogom, kako bi uistinu željeli živjeti na Njegov način. Želite da ljube Gospodina jednako kao i Vi.

Recite im što Božja Riječ govori o njima

Najbolji način na koji im možete pomoći da nauče ljubiti Gospodina jest pokazati im koliko On ljubi njih. To ćete učiniti pokazujući im koliko ih Vi volite. Recite im što sve dobro vidite u njima i kakvu sjajnu budućnost za njih očekujete. Recite im što Božja Riječ govori o njima. Kada Vaša odrasla djeca vide ljubav koju imate za njih, otvorit će se i pustiti Vas u svoj život te Vam povjeriti svoje najdublje brige i potrebe. Kada čuju koliko ih Bog ljubi, otvorit će Mu se na posve nov, još dublji način.

Iz knjige “Kako moliti za svoju odraslu djecu” Stormie Omartian. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh