Osobni razvoj

PUT, ISTINA I ŽIVOT

Jedan od načina na koji Isus postaje naš život je izgovaranje Njegove riječi izravno u naše srce Isus postaje naša istina kada nam rasvjetljava Pismo, kada nas uvodi u istinu i kada usmjerava naš hod dajući nam u duhu mir ili napetost

Foto: Pixabay


Naš Otac čezne na svaki mogući način podijeliti sebe s nama. Isus želi biti naš Put, naša Istina i naš Život (vidi Iv 14,6). On nam pokazuje kako hodati po Njegovu Logosu, Njegovoj Riječi: „Tvoja riječ je… svjetlo mojoj stazi“ (Ps 119,105). On nas vodi kroz savjete naših duhovnih nadglednika (vidi Izr 11,14). Koristi se čak i našim okolnostima da nas usmjerava, pogledajmo samo Jonu.

Isus postaje naša istina kada nam rasvjetljava Pismo, kada nas uvodi u istinu i kada usmjerava naš hod dajući nam u duhu mir ili napetost.

Isus postaje naša istina kada nam rasvjetljava Pismo, kada nas uvodi u istinu i kada usmjerava naš hod dajući nam u duhu mir ili napetost. Vodstvo možemo primiti kroz snove i vizije (vidi Dj 16,9) ili proročku riječ.

Definicija logosa i rheme

Vjerojatno je svatko od nas doživio dah života kada su nam se Božje riječi jasno objavile u srcu dajući usmjerenje za put pred nama, ohrabrujući nas i osnažujući.

Jedan je od načina na koji Isus postaje naš život izgovaranje Njegove riječi izravno u naše srce. U ovome poglavlju želimo govoriti o tome iskustvu. Isus u Iv 6,63 kaže: „Riječi (rhema) koje vam govorim duh su i život su.“ Vjerojatno je svatko od nas doživio dah života kada su nam se Božje riječi jasno objavile u srcu dajući usmjerenje za put pred nama, ohrabrujući nas i osnažujući.
Postoje dva grčka izraza koja se u Novome zavjetu prevode s riječ: logos i rhema. Riječ može biti logos ili rhema, ovisno o tome želite li naglasiti sadržaj poruke ili način na koji je poruka primljena. Ako se koristite riječju logos, pokazujete da želite naglasiti sadržaj poruke. Korištenjem riječju rhema naglašava se način na koji je poruka primljena, to jest, da je primljena putem izgovorene riječi.

Potrebni su nam i logos i rhema

Sadržaj Biblije (logos) neophodan nam je jer nam daje apsolutni standard po kojemu mjerimo svaku istinu. Ona je naša zaštita od pogreške i naš priručnik za život.
Rhema nam je također potrebna jer naglašava način na koji je Biblija dana – po pojedincima koji su aktivno komunicirali s Bogom – i središnje mjesto koje u kršćanstvu komunikacija s Bogom zauzima.

Važno je uočiti da su muškarci i žene u Bibliji bili u stalnom kontaktu s Bogom koji ih je stvorio te su tako utemeljili biblijski standard življenja.

Ona naglašava činjenicu da je Bog razgovarao i da nastavlja razgovarati sa svojom djecom. Važno je uočiti da su muškarci i žene u Bibliji bili u stalnom kontaktu s Bogom koji ih je stvorio te su tako utemeljili biblijski standard življenja. Bog nam od Postanka do Otkrivenja govori da želi aktivno komunicirati sa svojom djecom te da očekujemo da ćemo čuti Njegov glas i vidjeti Njegove vizije na našemu životnome putu. Mi živimo po Njegovoj izgovorenoj riječi i Njegovoj viziji u našim srcima. Ništa ne činimo na vlastitu inicijativu, već samo ono što čujemo i vidimo da Otac čini (vidi Iv 5,19-20.30). Vidimo da je Isus savršen primjer, uzor života kojega želimo oponašati.
Zato su nam u životu potrebni i logos i rhema.

Iz knjige „Kako čuti Božji glas: 4 ključa” autorâ Marka i Patti Virkler. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi pročitaj ovdje. Knjigu po sniženoj cijeni od 80 umjesto 100 kuna možete nabaviti  ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 199 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh