Razno

JEDAN OD GLAVNIH SIMBOLA SVETE ZEMLJE // Koje je značenje jeruzalemskoga križa? Peterostruki jeruzalemski križ jedan je od glavnih simbola Svete zemlje. Iako je vrlo sličan službenoj zastavi države Gruzije i mnogi misle da je riječ o istomu, jeruzalemski križ ima vlastitu povijest.

Koje je značenje jeruzalemskoga križa?

Foto: Shutterstock

 

Stručnjaci smatraju da je jeruzalemski križ nastao u 11. stoljeću i da je stvoren kao službeni grb Kraljevstva Jeruzalema. Isti je simbol kasnije prihvaćen među križarima koji su se u srednjem vijeku borili za osvajanje Jeruzalema i Svete zemlje. Stoga se on ponekad naziva i križarskim križem.

Značenje jeruzalemskoga križa

Najčešće se jeruzalemski križ tumači kao prikaz pet Kristovih rana. Četiri manja križa predstavljaju Kristove ruke i noge, a središnji križ, koji je nešto veći od ostalih križeva, predstavlja ranu Kristova probodenog boka. Drugo tumačenje temelji se na shvaćanju da je središnji križ simbol Krista, a ostala četiri predstavljaju četiri evanđelista.

Jeruzalemski križ i zastava Gruzije

Jeruzalemski je križ vrlo sličan službenoj zastavi države Gruzije i mnogi misle da je riječ o istomu, no on ima vlastitu povijest. Sličnost jeruzalemskoga križa i gruzijske zastave nije slučajna. Moderna gruzijska zastava usvojena je tek 2004., nakon dugogodišnje vladavine komunizma u SSSR-u. Suvremena zastava gotovo je jednaka prvoj zastavi srednjovjekovnoga Kraljevstva Gruzije (1008. – 1490.).

Sličnost s jeruzalemskim križem priznala je i gruzijska veleposlanica pri Svetoj Stolici Tamara Grdzelidze i rekla: „Kršćanstvo u Gruziji ima čvrstu vezu sa Svetom zemljom. Ondje je otkriveno nekoliko rukopisa iz prvih stoljeća kršćanstva u Gruziji“. Simboličan prikaz  jeruzalemskoga križa koristi se i u drugim okolnostima u Svetoj zemlji. Među svim kršćanima vrlo je popularan zbog svoje bogate simbolike.

Izvor:  Laudato.hr (Svjetlorijeci.ba)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh