Duhovnost

HRANA OD KOJE TREBAMO ŽIVJETI

Jedan od glavnih razloga naše duhovne i tjelesne bijede Zašto smo bolesni, slabi, umorni...

Jedan od glavnih razloga naše duhovne i tjelesne bijede

Foto: Shutterstock

 

Na Posljednjoj večeri Isus je sam izvršio pretvorbu, te osobno pričestio apostole. No, ako malo bolje razmislimo, vidjet ćemo da se ta pričest – premda je u sebi nosila nevjerojatnu snagu živoga Boga – zbog njihove zatvorenosti ipak nije mogla očitovati u svoj svojoj punini. Njegova tri najbolja i najomiljenija apostola nisu mogla probdjeti s njim nekoliko sati moleći u Getsemanskom vrtu, i te iste večeri gotovo svi su ga u strahu napustili. Očigledno tada još nisu bili sposobni duhom ‘razabrati’ stvarnost Isusova tijela i krvi u Euharistiji. Međutim, nakon što su primili Duha Svetoga, što im ga je Isus udahnuo, postali su neustrašivi. Njih sto se dvadeset okupljalo svaki dan na istom mjestu na molitvu! Mora nam biti jasno da je bilo nemoguće ne primijetiti tolike ljude kako se danima okupljaju na istom mjestu. Učenici se više nisu bojali.

 

To je i danas jedan od glavnih razloga naše duhovne i tjelesne bijede…

 

Bez Duha Svetoga ni mi ne možemo prepoznati ili duhom razabrati Isusa u Euharistiji, a ni u Riječi. Oni koji duhom ne razabiru, uskraćeni su za stvarne blagoslove koji proizlaze iz Euharistije i Riječi, iako Euharistiju blaguju i Riječ slušaju ili čitaju. To je bio jedan od glavnih razloga što su u Crkvi u Korintu mnogi bili slabi, bolesni, te su mnogi umirali. To je i danas jedan od glavnih razloga naše duhovne i tjelesne bijede. Bog nam je dao hranu od koje trebamo živjeti: Euharistiju i Riječ, no ako u tim stvarnostima ne razabiremo uskrsnuloga Krista, izostat će mnogi plodovi koje je Krist po tom sakramentu pripremio za nas (usp. 1 Kor 11,27-32).

Puni blagoslov

I Euharistija i Riječ postaju puni blagoslov onog trenutka kad postanu naša molitva, tj. naš osobni susret s uskrsnulim Kristom. Tada postaju i naša radost. Molitva se uvijek odvija u Bogu i zato je za nas uvijek radost i izvor života.

Krunica - knjiga

Iz knjige Josipa Lončara „Krunica – kako djelotvorno moliti krunicu”. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh